Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Ha a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyd ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszerrágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Ha allergiás vagy a napraforgómagra, akkor más pirított olajos magot (pl. szezámmag, mandula, tökmag) adj az ételhez, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 fő részére
Köleses barna rizs hozzávalók
- 10 dkg kerekszemű barna rizs
- 10 dkg köles
- 5 dl víz
Pirított napraforgómag hozzávalók
- 15 dkg nyers napraforgómag (ha allergiás vagy rá, akkor olyan olajos magot használj, amelyik nem vált ki allergiás reakciót)
- fél mokkáskanál só
- egy nagy evőkanál víz
Babsaláta hozzávalók
- 10 dkg fehér bab
- 1 db babérlevél
- 4 db piros retek vékonyra szeletelve
- 2 db félholdra vágott lilahagyma szelet kicsi kockákra szeletelve
- 10 cm-s darab uborka félbevágva, magházát kikaparva és felszeletelve
- só
Elkészítés
Köleses barna rizs elkészítése
1. A kölest és a barnarizst külön-külön megmosom. A köles mosáshoz kicsi lyukú szűrőt használjunk, mert az apró kölesszemek különben kimosódnak a szűrőből.
2. A megmosott kölest és barna rizst vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 5 deciliter tiszta vizet, a csipet sót és az edényt lefedem.
3. Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, fedő alatt kis lángon főnek a gabonák. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőzcsövecskék.
4. 40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
A fehér bab megfőzése, babsaláta elkészítése
1. Megmosom és legalább 4 órán át beáztatom a babot négyszeres vízben, hogy jól ellepje.
2. Leöntöm az áztató vizet és friss vízzel felteszem főni kuktában majd hozzáadom a babérlevelet.
3. Felforralom és a kukta szelepe sípolni kezd. Ezután kicsire veszem a lángot és 35 percig főzöm.
4. Megvárom, hogy kihűljön a kukta és úgy veszem le a tetejét.
5. Ezután megsózom a főtt babot. Ha főzés előtt teszek a babra sót nem tud megpuhulni. Fontos, hogy a bab beszívja a sót (legalább 10 percig).
6. A nyers zöldségeket, a piros retket, lilahagymát és az uborkát összekeverjük a kihűlt fehér babbal.
Pirított napraforgómag készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a napraforgómagot. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sós víz elkészítése
Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.
Várható elkészítési idő
45 perc. Amíg megfő a köleses barna rizs és a fehérbab puhára, addig előkészítjük a zöldségeket és megpirítjuk a napraforgómagot.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára javasolt fogyasztani. A babsaláták nyers zöldséggel a melegebb időszak ételei. Tápláló a pirított napraforgómagos főtt gabona golyóval. Lehet hidegen is fogyasztani a gabonaköretet, hogy ne legyen melegítő hatású.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a fehér helyett saláta vagy másféle babokat és csicseriborsót is főzni. Gabonagolyónak többféle variációt is készíthetünk (pl. puliszkás barna rizs golyókat, főtt kukoricaszemes rizsgolyókat).
Ízlés szerint fűszerezhetjük a kertben található friss fűszernövényekkel a babsalátát.
Hasznos tanácsok
Ezt a tápláló nyári babsalátát lehet hidegen (szobahőmérsékleten) főtt gabonagolyókkal, pirított olajos magvakba forgatva fogyasztani. Tápláló és energiát ad, mégsem fog kimelegíteni.