Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a vacsora témakörével kapcsolatban.
Hogyan és mit vacsorázzunk?
Estefelé már lemegy a nap, lefelé irányuló energiákat tapasztalunk. Hazamegyünk, vacsorázunk, és hamarosan lepihenünk. A villanyáram feltalálása óta a természethez igazodó napi ritmusunk felborult azzal, hogy nem napnyugtával térünk aludni. Éjjel is fent vagyunk, rendszeres éjszakai műszakokban sokan dolgoznak. Eltértünk a természet rendjétől.
Vacsorakor nyugodt körülmények között saját otthonunkban tudunk étkezni. Könnyebb egytálételes vacsorával az alvásunk is nyugodtabb és mélyebb lesz.
Lefekvés előtt 3 órával étkezzünk utoljára.
Esti főzés családi körben a könnyebb megvalósítás végett: Amikor hazamegyünk a munkából vagy az iskolából a család gyorsan elkészíti a vacsorát, megfőzi még a másnapi napközbeni ételeket, amiket elcsomagolva a hűtőszekrényben tárol. Így másnap reggel az előre bekészített egész napos ételt induláskor csak fel kell kapni és elvinni.
Mindig kell, hogy legyen nálunk makrobiotikusan elkészített étel, hogy ha megéhezünk, akkor megfelelő táplálékot tudjunk fogyasztani. Így nem leszünk rákényszerítve, hogy helytelen élelmiszerekkel tönkre tegyük az eddig elért eredményeinket. Továbbá, így biztonságban is marad az egészségünk.
Vacsorára lehet az egész napra előzőleg elkészített ételekből fogyasztani, kiegészítve néhány friss fogással. Pl. van vöröslencse-ragum, csak frissen rizs/köles/hajdinát, vagy ezekből tésztát főzök ki hozzá.
Akik a hideg vacsorát kedvelik, számukra még a reggelire készített szendvics-krém felhasználásával tudunk szendvicseket készíteni, vagy ha maradt fasírt, akkor fasírtos, friss zöldséges szendvicseket fogyaszthatnak.
Milyen típusú vacsora ételek javasoltak?
- könnyű gluténmentes tésztaételek, könnyebb fehérjével, pl. vöröslencsés rizstészta, kukoricatészta vagy köles tésztaétel sós uborkával,
- egyszerű rizses étel variációk, savanyúval,
- gluténmentes gabonák, növényi fehérjék (bab-lencse-borsó) és zöldségfogások savanyúsággal,
- állapottól függően az átállási szakaszban: vacsorára, alkalmanként fogyaszthatják a jó minőségű, lehetőleg otthon sütött gluténmentes kenyerünket, szendvicskrémekkel, melyeket gazdagon díszíthetünk nyers zöldségekkel. Pl. uborka, piros retek, sörretek, jégcsapretek újhagyma, póréhagyma, lilahagyma, rukkola, madársaláta, snidling, stb.
Az évszakok változásával hogyan módosíts a vacsorádon?
Télen főszereplőnk a sütőtök. A sütőben történő sütés egy meleget adó főzési mód. Este, hazaérkezéskor csak betesszük a sütőbe az előre felszeletelt sütőtököt.
Nagy darabokra vágva, saját gőzében megpuhulva, zöldségfogásként remek a főfogás mellé. Ősztől tavaszig készíthetjük, fogyaszthatjuk, heti 1-2 alkalommal. Biztosan mindenkinek jól fog esni a hideg napokon.
Az otthon sült szelídgesztenye is egy kiváló téli desszert.
A hűvös időszakban a kerekszemű barna rizs együtt főzve a szelídgesztenyével, vagy főtt köles főtt szelídgesztenyével, vagy főtt hajdina szelídgesztenyével remek gabona körete a főfogásnak. Kitartó meleg energiát ad.
Nyáron könnyű, hűtő hatású vacsorákat fogyasszunk. Állandó szereplő lehet a főtt kukoricaszem pl. levesként:
- bablevesünk főtt kukoricaszemekkel,
- lehet kukorica krémleves,
- vagy bármilyen zöldségleves kukoricaszemekkel.
Főfogások köreteként például:
- hosszúszemű barna rizs kukoricaszemekkel,
- köles kukoricaszemekkel,
- akár puliszka kukoricaszemekkel,
- hajdina kukoricaszemekkel (hidegen fogyasztva) főtt rizstészta/kukoricatészta/hajdinatészta kukoricaszemekkel,
- köles-cirok vagy más gluténmentes tészták főtt kukoricaszemekkel.
Lehet a zöldségköretet is variálni főtt kukoricaszemekkel. Reggelire a kánikulában főtt kukoricacső, pirított olajos magvakkal és blansírozott zöldséggel is jó kombináció.
Tehát amint látjuk, sok fogásunkban megjelenhet a főtt kukoricaszem.