Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből. 

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 fő részére

Vöröslencse ragu hozzávalók

  • 1 db közepes méretű sárgarépa gyufaszálra vágva
  • 1 db kisméretű fehérrépa gyufaszálra vágva
  • 6 cm-s hosszú szárzeller hasábra vágva
  • 10 dkg vöröslencse
  • csipet só
  • mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – amelyik nem okoz allergiát)
  • csipetnyi provancei fűszerkeverék vagy más fűszerek ízlés szerint

Kölestészta nyers olivabogyóval, főtt kukoricaszemekkel hozzávalók

  • 15 dkg köles tészta
  • 15 dkg csőről levágott kukoricaszem
  • 10 dkg olivabogyó (lehet fekete, zöld magnélküli amilyen van)
  • 5 dl főzővíz 
  • csipet só
  • mokkáskanál olaj

Fejeskáposzta-alma-lilahagyma gyors gyúrt saláta hozzávalók

  • 1 db alma vékony szeletekre vágva (megmosva, kimagozva)
  • 2 db fejeskáposztalevél vékony szeletekre vágva
  • 2 db félholdra vágott lilahagyma szelet kicsi kockákra szeletelve
  • csipet só

Elkészítés

Kölestészta nyers olivabogyóval, főtt kukoricával elkészítése

1.   Vékony talpú edényben felforralom a fél liter vizet lefedve csipet sóval és egy mokkáskanál olajjal. 

2.   Amikor forr a víz beleteszem a kukoricaszemeket, puhára főzöm és szűrővel kiveszem.

3.   Ezután ugyan ebbe a vízbe beleteszem a kölestésztát, amikor forrásba hoztam újra a tészta főzővizét. Elkeverem, hogy ne egy csomóban főzzem meg.

4.   Ezután kicsire veszem a lángot, hogy kevésbé intenzíven forrjon a tészta főzővize, viszont még forrásban legyen. Fedő alatt gyengéd forralással főzöm. Alkalmanként ellenőrzöm és megkeverem, hogy a tészták ne ragadjanak össze.

5.   Feltétlen nézzük meg a kölestészta zacskóján, hogy hány perc alatt lehet puhára főzni. Mivel nagyon hamar megpuhul, ellenőrizzük gyakran, hogy ne följön szét.

6.   Amikor megpuhult a kölestészta, öntsük le a főzőlevet és hideg vízzel legalább háromszor mossuk át. 

7.   Szűrőn lecsepegtetjük majd egy mokkáskanál olajat adunk hozzá egy csipet sóval és elkeverjük.

8.   A főtt köles tésztát összekeverjük a főtt szemeskukoricával és a nyers olivabogyókkal.

Vöröslencse ragu készítése

1.    A vöröslencsét vastagtalpú edénybe teszem 3 dl vízzel, egy csipet sóval, babérlevéllel és puhára főzöm.

2.    Vastagtalpú serpenyőbe egy mokkáskanál olajat teszek és elkezdem hevíteni, majd beleteszem a gyufaszálra vágott sárgarépát, fehérrépát, hasábra vágott szárzellert és enyhén megsózom. 

3.    Folyamatosan keverem, így a só és a hő hatására kijön a zöldségekből a víz és megpirul.

4.    Amikor megfőtt a vöröslencse összekeverem a pirított zöldségekkel, de külön is tálalhatom.

Fejeskáposzta-alma-lilahagyma sós gyúrtsaláta elkészítése

1.   A felszeletelt fejes káposzta leveleket csipet sóval megsózom és a keverőtálkában kézzel meggyúrom. A rostok összetöredeznek a kézi gyúrástól és a sótól. 

2.   Ezután hozzáadom a vékonyra felszeletelt almát és az apróra darabolt lilahagymát.  

3.   A sós gyúrt káposztát összekeverem a felszeletelt almával és a lilahagymával, majd 15 percig állni hagyom. Ebben a sós közegben 15 percig érlelődik a savanyú-salátánk, ami megkönnyíti az emésztésünket. Nem nyers, hanem átalakult már rövid ideig tartó fermentálás, érlelés során.

Várható elkészítési idő

40 perc

Mikor fogyasszuk

Vacsorára javasolt fogyasztani, tavasszal és nyáron. A melegebb időszak körete. Jó a forró kánikulai napokon is, a mediterrán vidék hangulatát adja az olivabogyó a főtt tésztával. Lehet provancei fűszerrel vagy ízlés szerinti fűszerrel ízesíteni.

A tésztafélék könnyebb vacsora fogások. Így a főtt gabonás reggeli és ebéd után jól esik ez a változatosság.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 1 napig tárolható minden része ennek az ételnek. 

Recept változatok

Lehet a köles helyett rizs vagy kukoricatésztával készíteni. Ízlés szerint fűszerezzük. Aki a forró mediterrán vidéken van éppen, az annak megfelelő fűszerezést is használhat.

Hasznos tanácsok

Javasolt annyit készíteni amennyit egy alkalommal elfogyasztunk. A tészta frissen főzve finomabb és gyorsan elkészül.

Ügyeljünk arra, hogy ne följön szét a tészta, de ne is legyen nyers. Ellenőrizzük kivett tészta mintával, illetve a zacskón lévő javaslatot olvassuk el és ennek megfelelően készítsük el. Többször mossuk le a megfőtt tésztát, hogy ne ragadjon össze. Mokkáskanál olajjal el is lehet keverni kicsi só hozzáadásával.

Felmelegítési javaslat

A kölestésztát gőzöléssel lehet szépen felmelegíteni. Egy edény aljára kb. 3 cm mélységben vizet teszünk és a tetejére szűrőt majd lefedem. Meggyújtom a gázt és felforr a víz, ezután a szűrőbe teszem a kölestésztás köretet és lefedem. Néhány perc alatt könnyen átforrósodik az étel.