Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg kukoricadara
- 3,5 dl almalé
- 8 db szilva
- 15 db vörös áfonya
- csipet só
Elkészítés
1. Az almalevet felforralom a csipet sóval.
2. A kukoricadarát folyamatos keveréssel öntöm bele. Elkezd besűrűsödni és a főzés során gőzbuborékok keletkeznek, amelyek felfelé emelkedve kipufognak. Ilyenkor a kézre csapódhat a forró puliszka. Ennek elkerülésért hosszúnyelű fakanalat használjunk. Addig keverjük, amíg puha lesz a kukoricadara és nem nyers.
3. 1 dl almalevet egy másik edényben forralok egy csipet sóval, majd néhány percre beleteszem (blansírozom) a szilvát és az áfonyát, végül elzárom a gázt.
4. A kompótos tálkába tegyünk néhány darab párolt gyümölcsöt és öntsük rá az alma levében megfőzött puliszkát. Amikor kihűl, megdermed és ki lehet önteni a kompótos tálka formáját megőrizve.
Várható elkészítési idő
20 perc
Mikor fogyasszuk
Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni, amikor kihűlt mert megszilárdul. A kompótos tálkából kiöntve a tetejét citromfűvel, vagy menta levéllel lehet díszíteni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet más gyümölcsökkel is készíteni: meggy, cseresznye, alma, körte, birs, ringló, ribizli stb. Az epret és a málnát nyersen tegyük hozzá alaposan megmosva, ezeket már nem kell főzni.
Hasznos tanácsok
Fontos, hogy hosszú nyelű eszközzel keverjük a puliszkát, hogy a gőzbuborékok amikor kicsapnak akkor ne égessük meg a kezünket.