Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. 

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 10 dkg kukoricadara
  • 3,5 dl almalé
  • 8 db szilva
  • 15 db vörös áfonya
  • csipet só

Elkészítés

1.   Az almalevet felforralom a csipet sóval. 

2.   A kukoricadarát folyamatos keveréssel öntöm bele. Elkezd besűrűsödni és a főzés során gőzbuborékok keletkeznek, amelyek felfelé emelkedve kipufognak. Ilyenkor a kézre csapódhat a forró puliszka. Ennek elkerülésért hosszúnyelű fakanalat használjunk.  Addig keverjük, amíg puha lesz a kukoricadara és nem nyers. 

3.   1 dl almalevet egy másik edényben forralok egy csipet sóval, majd néhány percre beleteszem (blansírozom) a szilvát és az áfonyát, végül elzárom a gázt. 

4.   A kompótos tálkába tegyünk néhány darab párolt gyümölcsöt és öntsük rá az alma levében megfőzött puliszkát. Amikor kihűl, megdermed és ki lehet önteni a kompótos tálka formáját megőrizve.

Várható elkészítési idő

20 perc

Mikor fogyasszuk

Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni, amikor kihűlt mert megszilárdul. A kompótos tálkából kiöntve a tetejét citromfűvel, vagy menta levéllel lehet díszíteni.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható. 

Recept változatok

Lehet más gyümölcsökkel is készíteni: meggy, cseresznye, alma, körte, birs, ringló, ribizli stb. Az epret és a málnát nyersen tegyük hozzá alaposan megmosva, ezeket már nem kell főzni.

Hasznos tanácsok

Fontos, hogy hosszú nyelű eszközzel keverjük a puliszkát, hogy a gőzbuborékok amikor kicsapnak akkor ne égessük meg a kezünket.