Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
Rizstészta zöldborsóval hozzávalók
- 15 dkg rizstészta
- 15 dkg zöldborsó
- 5 dl főzővíz
- csipet só
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – amelyik nem okoz allergiát)
Pirított szárzeller és sárgarépa hozzávalók
- 6 cm-s darab szárzeller hasábra vágva
- 1 kicsi sárgarépa gyufaszálra vágva
- csipet só
Sült gombához hozzávalók
- 5 dkg csiperkegomba
- csipet só
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – amelyik nem okoz allergiát)
Piros retek-fejeskáposzta saláta hozzávalók
- 1 db alma vékony szeletekre vágva (megmosva, kimagozva)
- 2 db fejeskáposztalevél vékony szeletekre vágva
- 2 db félholdra vágott lilahagyma szelet kicsi kockákra szeletelve
- csipet só
Elkészítés
Zöldborsós rizstészta elkészítése
1. Vékony talpú edényben felforralom a fél liter vizet lefedve csipet sóval és egy mokkáskanál olajjal.
2. Amikor forr a víz beleteszem a zöldborsót, puhára főzöm és szűrővel kiveszem.
3. Ezután ugyan ebbe a vízbe beleteszem a rizstésztát, amikor forrásba hoztam újra a főzővizet. Elkeverem, hogy ne egy csomóban főzzem meg.
4. Ezután kicsire veszem a lángot, hogy kevésbé intenzíven forrjon a tészta főzővize, viszont még forrásban legyen. Fedő alatt gyengéd forralással főzöm. Alkalmanként ellenőrzöm és megkeverem, hogy a tészták ne ragadjanak össze.
5. Feltétlen nézzük meg a rizstészta zacskóján, hogy hány perc alatt lehet puhára főzni. Többféle rizstészta van, különböző lehet a főzési ideje. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl.
6. Amikor megpuhult a rizstészta, öntsük le a főzőlevet és hideg vízzel legalább háromszor mossuk át.
7. Szűrőn csepegtessük le és egy mokkáskanál olajat adjunk hozzá egy csipet sóval és keverjük el.
8. A főtt rizstésztát összekeverjük a főtt zöldborsóval.
Pirított hasábra vágott szárzeller és gyufaszálra szeletelt sárgarépa elkészítése
Serpenyőben egy mokkáskanál olajon csipet sóval folyamatos keveréssel megpirítom a zöldségeket. A hő és a só hatására kijön a víz a zöldségekből és megpuhul.
Sült csiperkegomba
A gombát megmossuk a földtől és vékony szeletekre vágjuk. Serpenyőben egy mokkáskanál olajon és sóban megpirítjuk.
Akik nem kedvelik a gombát akkor nélküle fogyasszák el az ételt.
Piros retek-fejeskáposzta saláta elkészítése
1. A felszeletelt fejes káposztaleveleket csipet sóval megsózom és a keverőtálkában kézzel meggyúrom. A rostok összetöredeznek a kézi gyúrástól és a sótól.
2. Ezután hozzáadom a vékonyra felszeletelt piros retket és összekeverem a sós gyúrt fejes káposztával, majd 15 percig állni hagyom. Ebben a sós közegben 15 percig érlelődik a savanyú-salátánk, ami megkönnyíti az emésztésünket. Nem teljesen nyers, amit éppen a földből vettünk ki, hanem átalakult már rövid ideig tartó fermentálás, érlelés során.
Várható elkészítési idő
40 perc. Amíg megfő a tészta, a zöldborsó és lepirítjuk a zöldségeket valamint elkészítjük a saláta-savanyú félét.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára javasolt fogyasztani. Tavasszal és nyáron – a melegebb időszak étele. A zöldborsó tavasztól folyamatosan ültetve egész nyáron termést ad számunkra.
A tésztafélék könnyebb vacsora fogások. Így a főtt gabonás reggeli és ebéd után jól esik ez a változatosság.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 1 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a rizs helyett köles, kukorica vagy cirok tésztával készíteni. A zöldborsó helyett sárgahüvelyű vagy zöldhüvelyű babot főzni, vagy mind a kettőt egyszerre.
Ízlés szerint fűszerezhetjük a kertben található friss fűszernövényekkel (pl. tárkony stb.).
Hasznos tanácsok
Javasolt annyit készíteni amennyit egy alkalommal elfogyasztunk. A tészta frissen főzve finomabb és gyorsan elkészül.
Ügyeljünk arra, hogy ne följön szét a tészta, de ne is legyen nyers. Ellenőrizzük kivett tészta mintával, illetve a zacskón lévő javaslatot olvassuk el és ennek megfelelően készítsük el. Többször mossuk le a megfőtt tésztát, hogy ne ragadjon össze Egy mokkáskanál olajjal el is lehet keverni kicsi só hozzáadásával.
Felmelegítési javaslat
A rizstésztát gőzöléssel lehet felmelegíteni. Egy edény aljára kb. 3 cm mélységben vizet teszünk és a tetejére szűrőt majd lefedem. Meggyújtom a gázt és felforr a víz, ezután a szűrőbe teszem a rizstésztás köretet és lefedem. Néhány perc alatt könnyen átforrósodik az étel.