Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Ha allergiás vagy a napraforgómagra, akkor más pirított olajos magot (pl. szezámmag, mandula, tökmag) adj a sült körtéhez, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
Sült körte aszalt szilvával hozzávalók
- 2 db körte
- 4 db aszalt szilva
- mokkáskanál fahéj
- 1 dl víz
- csipet só
Pirított napraforgó mag hozzávalók
- 15 dkg nyers napraforgómag
- fél mokkáskanál só
- egy nagy evőkanál víz
Elkészítés
Pirított napraforgómag készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a napraforgómagokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sült körte aszalt szilvával és pirított napraforgó maggal készítése
1. Az aszalt szilvákat a vízben megpárolom egy csipet sóval.
2. Félbevágom a körtéket és karalábékivájóval a magházát kiveszem.
3. Beleteszem a vízben megpárolt aszalt szilvákat és a pirított napraforgómagokat, amennyi belefér a magház helyére.
4. Fahéjjal leheletnyi finoman megszórom.
5. Tepsibe teszem és lefedem.
6. 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.
Várható elkészítési idő
15 perc
Mikor fogyasszuk
Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A hidegebb időszak, az ősz és tél desszertje a sült körte és alma.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni, szép tányérban, étkészlettel.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet birskörtéből, almából, birsalmából is készíteni és más aszalványokat felhasználni (pl. áfonya, barack, meggy stb.), valamint sokféle pirított olajos maggal tölteni (pl. tökmag, mandula, dió). Ez utóbbinál vedd figyelembe az egyéni érzékenységedet (allergia).
Hasznos tanácsok
Ha kevesebb nedvességtartalmú a gyümölcsünk, amit sütünk, kicsi vizet tehetünk alá és úgy fedjük le és süssük meg. Nehogy leégjen.