Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.
Ha allergiás vagy a tökmagra vagy a dióra, akkor más pirított olajos magvakat (pl. szezámmag, mandula, napraforgómag) adj a sötőtökhöz, olyanokat, amelyek nem váltanak ki allergiás reakciót.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 1 db kanadai sütőtök kimagozva és 7 mm-es szeletekre vágva
- 15 dkg durvára darabolt dió (kézzel el lehet tördelni)
- 15 dkg tökmag
Elkészítés
1. Tepsibe teszem a felszeletelt sütőtököt és fóliával lefedem.
2. 180 fokos sütőbe teszem és 35 perc alatt puhára sütöm.
Pirított dió elkészítése
1. 15 dkg kézzel eltördelt dió darabokat vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.
2. Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.
3. Amikor kezd arany barnára pirulni, akkor megpirult a dió.
4. Tedd ki keverőtálba, hogy kihűljön.
5. Zárható fedelű üvegben tárold a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.
Pirított tökmag elkészítése
1. 15 dkg tökmagot vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.
2. Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.
3. Amikor pattogni kezd, akkor megpirult a tökmag.
4. Tedd ki keverőtálba, hogy kihűljön.
5. Zárható fedelű üvegben tároljad a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.
Várható elkészítési idő
15 perc. Ez idő alatt az előkészületeket – a tök feldarabolását, kimagozását – el lehet végezni. Amíg sül a sütőben addig lehet a diót és a tökmagot pirítani. A munkavégzés időtartama nem több mint 15 perc.
Amíg kisül a sütőtök, addig lehet a konyhában rendezkedni, elmosva a helyére tenni az eszközöket. Így mindig tiszta, könnyen átlátható lesz a konyhád, és a főzés is gyors tud lenni.
Mikor fogyasszuk
Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A tél, az ősz, a hidegebb időszak desszertje a sütőtök. Készítsük gyakran ezt a meleget és erőt adó tápláló természetes édes ízű desszertet ebben az évszakban.
Tálalás
Sokféle olajos maggal lehet szórni a sütőtököt, hogy tápláló és minél tovább energiát adó legyen. Ügyelj arra, hogy ami allergiát okoz, azt feltétlen kerüld! A dióra allergiás személy a legkisebb mennyiségű diótól is veszélyes állapotba kerülhet!
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Sokféle pirított magot lehet rászórni – mindenkinek az érzékenysége alapján.
Hasznos tanácsok
Aki tart a sütőtök leégésétől fedje le, mert így nem szárad ki, és a tökben lévő víz kijön, ami megakadályozza a leégést. Azért is javasolt fóliával lefedni, hogy ne száradjon ki és hamarabb megsüljön, valamint ezáltal több hasznos anyag marad ebben a desszertben.