Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.

Ha allergiás vagy a tökmagra vagy a dióra, akkor más pirított olajos magvakat (pl. szezámmag, mandula, napraforgómag) adj a sötőtökhöz, olyanokat, amelyek nem váltanak ki allergiás reakciót.

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 1 db kanadai sütőtök kimagozva és 7 mm-es szeletekre vágva
  • 15 dkg durvára darabolt dió (kézzel el lehet tördelni)
  • 15 dkg tökmag

Elkészítés

1. Tepsibe teszem a felszeletelt sütőtököt és fóliával lefedem.

2. 180 fokos sütőbe teszem és 35 perc alatt puhára sütöm.

Pirított dió elkészítése

1. 15 dkg kézzel eltördelt dió darabokat vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.

2. Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.

3. Amikor kezd arany barnára pirulni, akkor megpirult a dió.

4. Tedd ki keverőtálba, hogy kihűljön.

5. Zárható fedelű üvegben tárold a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.

Pirított tökmag elkészítése

1. 15 dkg tökmagot vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.

2. Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.

3. Amikor pattogni kezd, akkor megpirult a tökmag.

4. Tedd ki keverőtálba, hogy kihűljön.

5. Zárható fedelű üvegben tároljad a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.

Várható elkészítési idő

15 perc. Ez idő alatt az előkészületeket – a tök feldarabolását, kimagozását – el lehet végezni. Amíg sül a sütőben addig lehet a diót és a tökmagot pirítani. A munkavégzés időtartama nem több mint 15 perc. 

Amíg kisül a sütőtök, addig lehet a konyhában rendezkedni, elmosva a helyére tenni az eszközöket. Így mindig tiszta, könnyen átlátható lesz a konyhád, és a főzés is gyors tud lenni.

Mikor fogyasszuk

Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A tél, az ősz, a hidegebb időszak desszertje a sütőtök. Készítsük gyakran ezt a meleget és erőt adó tápláló természetes édes ízű desszertet ebben az évszakban. 

Tálalás

Sokféle olajos maggal lehet szórni a sütőtököt, hogy tápláló és minél tovább energiát adó legyen. Ügyelj arra, hogy ami allergiát okoz, azt feltétlen kerüld! A dióra allergiás személy a legkisebb mennyiségű diótól is veszélyes állapotba kerülhet!

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható. 

Recept változatok

Sokféle pirított magot lehet rászórni – mindenkinek az érzékenysége alapján.

Hasznos tanácsok

Aki tart a sütőtök leégésétől fedje le, mert így nem szárad ki, és a tökben lévő víz kijön, ami megakadályozza a leégést. Azért is javasolt fóliával lefedni, hogy ne száradjon ki és hamarabb megsüljön, valamint ezáltal több hasznos anyag marad ebben a desszertben.

További fotó

Desszert sütőtök pirított dióval
Desszert sütőtök pirított dióval