Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.

Ha allergiás vagy a szezámmagra vagy a mandulára, akkor más pirított olajos magvakat (pl. tökmag, dió, bokor mogyoró) adj a desszerthez, olyanokat, amelyek nem váltanak ki allergiás reakciót.

A desszert elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 40 dkg megtisztított szelídgesztenye
  • 6 dl víz
  • 1 deci rizsszirup
  • 1 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
  • csipet só
  • 15 dkg szezámmag
  • 10 dkg mandulapehely

Elkészítés

1.    A héjas szelídgesztenyét vízbe teszem legalább egy napra.  Így könnyebben megtisztítható a héj részétől.

2.    Késsel félbevágom és a héj résztől megszabadítom. A rózsaszínes felület megmaradhat, csak a kemény héjtól tisztítsad meg.

3.    Ezután beleteszem a kuktába, vizet teszek rá, hogy legalább 5 cm-re ellepje, majd lezárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr a szelep sípolni kezd, majd kicsire veszem a lángot.

4.    40 percig kis lángon főzöm a kuktában. 

5.    Megvárom, hogy kihűljön úgy a kukta, hogy a fedelét le lehessen venni.

6.    Hozzáadom a rizsszirupot és az olajat majd mixerrel pépesítem.

7.    Kézzel golyókat vagy más formákat készítek.

8.    Pirított szezámmagba és mandulapehelybe forgatom.

Pirított szezámmag készítése

1.    15 dkg szezámmagot vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.

2.    Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.

3.    Amikor a szemek pattogni kezdenek és kellemes illatot érzel, akkor megpirult a szezámmag.

4.    Tedd ki egy keverőtálba, hogy kihűljön.

5.    Zárható fedelű üvegben tárold a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.

Pirított mandulapehely elkészítése

1.    10 dkg mandulypehelyt vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.

2.    Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.

3.    Amikor a pelyhek egy kicsit kezdenek elszíneződni, akkor már el is készült. Figyeljünk, mert könnyen leéghet.

4.    Tedd ki egy keverőtálba, hogy kihűljön.

5.    Zárható fedelű üvegben tárold a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.

Várható elkészítési idő

40 perc. Ennyi idő alatt fő a kuktában puhára a szelídgesztenye. Addig lehet a szezámmagot pirítani és más foglalatosságot végezni. A munkavégzés időtartama nem több mint 15 perc.

Mikor fogyasszuk

Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A tél, az ősz, a hidegebb időszak desszertje a szelídgesztenye. Készítsük gyakran ezt a meleget és erőt adó, tápláló, természetes édes ízű desszertet.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni, sokféle formát kitalálni. Kerek, ovális, henger figurákat készíteni (pl. kisegér stb.). Sokféle olajos magba lehet forgatni, mint pl. pirított darabolt dióba vagy pirított napraforgóba.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható. 

Recept változatok

Sokféle pirított magba lehet forgatni a szelídgesztenyét és változatos formában tálalni.

Hasznos tanácsok

Inkább egy kicsit több vizet tegyünk a gesztenyére, mint hogy megégjen a kuktában, azért mert kevés volt a főzéshez a hozzáadott víz.