Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. 

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

A nyers gyümölcs savasító hatású és puffadást is okozhat speciális állapotokban. Amikor 2 percig forrásban lévő vízben, vagy almalevében blansírozzuk (főzzük rövid ideig) a vitamin benne marad, viszont ezáltal már nem nyers. Könnyebben emészthető.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 4 dl alma leve (lehet saját friss gyümölcscentrifugával is készíteni)
  • 4 db szilva félbevágva, kimagozva
  • 10 dkg áfonya megmosva
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés

Felforralom a csipet sóval az almalevet és beleteszem a megmosott gyümölcsöket. 

Várható elkészítési idő

10 perc. Előkészítem, megmosom a gyümölcsöket a fahéjjal és beleteszem a forrásban lévő alma levébe 2 percre. 

Mikor fogyasszuk

Délután javasolt fogyasztani amikor lemegy a vércukorszintünk. Szinte bármilyen évszakban tudunk gyümölcskompótot készíteni.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni, menta levéllel vagy citromfűvel díszítve.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható. 

Recept változatok

Rengeteg gyümölcs variációt lehet készíteni. Szezonnak megfelelően éppen, ami érik. Tavasszal a meggy, cseresznye, majd nyáron a barackok, ribizlik, nyár végén a szilva, ősszel az alma, körte, birs, szőlő stb. Magyarországon termő gyümölcsök óriási választékban állnak rendelkezésünkre.

Hasznos tanácsok

Télen lehet forrón inni, mint egy forralt bort, ha olyan fűszereket használunk. Kellemes relaxáló hatású. Nyáron szobahőmérsékleten üdítő a kánikulai napokban. 

A lehűtött (pl. hűtőszekrényből elővett) étel, ital fogyasztása nem tanácsolt. Felmelegítése szobahőmérsékletre javasolt, betegség esetén testhőmérsékletre.