Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből. 

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 fő részére

Zöldborsós barnarizs hozzávalók

  • 10 dkg barnarizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • csipet só
  • 3 dl víz

Cékla saláta hozzávalók

  • 1 db cékla 
  • ½ citrom leve
  • csipet só

Pirított tollhegyre vágott sárgarépa hozzávalók

  • 1 db sárgarépa
  • csipet só

Elkészítés

Zöldborsós barnarizs főzése

1.   A barnarizst megmosom. Lehet ugyanabban a vastagtalpú edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz.

2.   A megmosott barnarizst vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a zöldborsót, a 3 deciliter tiszta vizet, egy csipet sót, majd az edényt lefedem.

3.   Felforralom, ezután kicsire veszem a lángot, majd fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni.Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőzcsövecskék.

4.   40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.

Tollhegyre vágott sárgarépa pirítva

Serpenyőbe teszem a tollhegyre vágott sárgarépát és mokkáskanál olajon kicsi sóval pirítom néhány percig. Majd hozzáadok 1 dl vizet és abban puhára főzöm.

Céklasaláta elkészítése

A céklát 1 cm-s kockákra vágom és 2 dl vizet, egy csipet sót adok hozzá, majd vastagtalpú kicsi edénybe teszem és felforralom. Ezután leveszem a lángot és puhára főzöm. Amikor kihűlt, akkor a fél citrom levét hozzáadom.

Várható elkészítési idő

45 perc. Amíg megfő a barna rizs a zöldborsószemekkel, addig elkészítem a céklasalátát és megpirítom a tollhegyre vágott sárgarépát.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára javasolt fogyasztani, tavasszal és nyáron. A melegebb időszak körete, amikor terem a zöldborsó. Többszöri vetéssel egész nyáron van friss zöldborsónk.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható minden része ennek az ételnek. 

Recept változatok

Lehet a zöldborsó helyett vajbabot, zöldbabot is használni, vagy mind a kettőt egyszerre és szép színes lesz az ételünk ettől. 

Hasznos tanácsok

Felmelegítési javaslat

A zöldborsós barnarizshez fél deci tiszta vizet teszek, majd közepes lángon folyamatos keveréssel átmelegszik a gabona köret, a víz pedig elpárolog.