Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Lehet olajos magokkal (napraforgó, tökmag, mandula és dió) illetve nélkülük is sütni. Ha valaki allergiás az olajos magokra, akkor anélkül készítse el.
Aki a napraforgómagra érzékeny, annak az olaját sem javasolt fogyasztania. Ilyen esetben olyat használjon, amelyik számára biztonságos.
Hozzávalók
- 40 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg rizsliszt
- 20 dkg kölesliszt
- 4 evőkanál zabpehely (ha nincs e nélkül is jó)
- 3 evőkanál puffasztott amarant (ha nincs úgy is jó)
- 5 evőkanál útifű maghéj
- 1 mokkáskanál só
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
- 1 friss citrom kicsavart leve
- 6 dl meleg víz
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj (lehet szezám olaj is)
- 10 dkg pirított napraforgómagot, vagy tökmagot, vagy télen pirított diót, vagy pirított mandula darabokat használhatunk (mint korábban írtam már, az olajos magra allergiások enélkül is finom kenyeret tudnak készíteni)
Elkészítés
1. A száraz alapanyagokat összekeverem, majd hozzáadom a folyékony alapanyagokat, víz, olaj és citromlé.
2. 10 percig pihentetem az összegyúrt masszát.
3. Nedves kézzel 4 részre osszuk a tésztát, majd hosszúkás formára kb. 7 cm széles méretben tegyük tepsibe (sütő papírra).
4. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöm, majd lejjebb veszem 150 fokra, és tovább sütöm amíg elkészül és világosbarna színű lesz (kb. 45 percig).
Várható elkészítési idő
Az előkészítés 25 perc: 15 perc amíg az alapanyagokat előveszem, kimérem és alaposan összekeverem. Majd 10 percig pihentetem.
A saját ügyességemtől függ (15-20 perc), hogy az elkészült kenyér masszát mennyi idő alatt formázom meg méretre, illetve teszem bele a tepsibe szépen megformázva. Egy nagy tepsibe 4 db hosszúkás kenyér férhet.
Ezt követően a sütési idő kb. 60 perc
Mikor fogyasszuk
Megegyezik a „hagyományos” kenyérével – egyéni ízlésünk és szokásaink alapján.
Egy javaslat: amikor átállunk a gluténmentes étrendre, akkor jó kapaszkodó a fogyasztása, hogy ne érezzük magunkat éhesnek.
Tárolás
Heti egy alkalommal szoktunk kenyeret sütni hétvégén, ami egész héten hűtőszekrényben vagy hűvös szellős helyen eláll.
Lehet lefagyasztani mélyhűtőben. Este vegyük elő, hogy reggelre felengedjen a kenyerünk, ha reggel szendvicseket szeretnénk készíteni.
Az 5 cm mély olajban kisütött kenyérkockákat akár 2 hétig is tárolhatjuk zárt dobozban hűtőszekrényben. Ezt krémleves betétnek vagy salátákra tudjuk használni.
Recept változatok
Ha nincs odahaza köleslisztünk, akkor használhatunk helyette is rizslisztet. Így is finom kenyeret lehet készíteni.
Hasznos tanácsok
Amikor formázzuk a kenyerünket vizes, vagy olajos kézzel tegyük, hogy ne ragadjon a kezünkhöz.
Amikor a kenyeret beletesszük a tepsibe, akkor javasolt sütőpapírt használni, hogy a tepsit könnyen ki tudjuk mosni a sütés után.
Eszközök takarítása
A nagy edényt, amiben összekeverem a kenyeret, javasolt azonnal frissen kimosni néhány könnyed mozdulattal. Ha hagyom beleszáradni, akkor később nehezebben távolítható el a rászáradt gabonaliszt maradék.
„Azonnal örömmel, később körömmel!” 🙂
A tepsit sütés után szintén javasolt szódás szivaccsal letörölni, vagy rövid áztatás után elmosni. Később nehezebb lesz a megtisztítása.