Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Cukorbetegekellenőrizzék, figyeljék meg magukat hogyan hat ez a desszert rájuk, és ennek megfelelően fogyasszák el.

Kandidásoknak nem ajánlott. A gyümölcscukor a kandida étrendben nem szerepel. Ezért a gyümölcs és azokból készített desszertfélék kandidásoknak nem ajánlott.

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 40 dkg megmosott, kimagozott, félbe vágott vagy felkockázott gyümölcs (alma, birs, szilva, körte, meggy, cseresznye – ami éppen érik)
  • 2dl alma lé (lehet saját magunknak készíteni és lehet vásárolni is 100 %-os alma levet)
  • fahéj olyan gyümölcsökhöz, amelyekhez jól illik pl. alma, birs, szilva, körte, meggy
  • csipet só

Elkészítés

1.   Forralom az alma levet a sóval és a fahéjjal.

2.   Beleteszem a gyümölcsöt a forrásban lévő alma levébe, és a gyümölcstől függően néhány perc múlva lezárom a gázt. A birset 6 percig, az almát 4 percig. A szilva esetében ahogy felforr, egy-két percig főzöm és elzárom a gázt.

Várható főzési idő

Kb. 30 perc.

Mikor fogyasszuk

Ebédre, uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet. Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani. Aki fázik, annak jól jön a felmelegített gyümölcskompót.

Tálalás

Sokféle gyümölcsöt tudunk felhasználni ehhez a desszerthez. Élénk színt ad a meggy, szilva. Szép sárga színt a birs, a citromhéja.

A citromfű vagy mentalevél szépen díszíti ezt a desszertet, ráadásul el is fogyaszthatók.

Lehet vásárolni rizstejszínt is. Ünnepivé teszi ezt a desszertet a gabona tejszín használata.

Tárolás

Lehet több adagot is elkészíteni – hűtőszekrényben 3-4 napig is tárolhatjuk lefedve. Akik melegen szeretik ezt a desszertet, azok fel is melegíthetik. 

Recept változatok

A gyümölcskompót végtelen variációval készíthető, hiszen minden évszakban más gyümölcs terem folyamatosan. 

Tavasztól jön a cseresznye, meggy, azután a nyár gyümölcsei: a sárga és őszibarack, ribizlik, almák, körték, szilva félék, ringló stb.

Télen aszalványokkal készíthető el a gyümölcskompót az áttelelő almával és körtével együtt. 

Hasznos tanácsok

Lehet előre is több mennyiséget készíteni, hogy egész héten legyen jó minőségű desszertünk. Amikor elkészült forrón tiszta (csírátlanított) befőttes üvegekbe tehetjük és hűvös helyen tárolhatjuk akár egy évig is.

Amikor sok gyümölcsünk terem, így tudjuk későbbre (télire) eltenni.

További fotó

Almakompót
Almakompót