Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Cukorbetegekellenőrizzék, figyeljék meg magukat hogyan hat ez a desszert rájuk, és ennek megfelelően fogyasszák.

Kandidásoknak nem ajánlott. A gyümölcscukor a kandida étrendben nem szerepel. Ezért a gyümölcs és azokból készített desszertfélék kandidásoknak nem ajánlott.

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 40 dkg megmosott, kimagozott, félbe vágott vagy felkockázott gyümölcs (alma, birs, szilva, körte, meggy, cseresznye – ami éppen érik)
  • 2dl alma lé (lehet saját magunknak készíteni és lehet vásárolni is 100 %-os alma levet)
  • fahéj olyan gyümölcsökhöz, amelyekhez jól illik pl. alma, birs, szilva, körte, meggy
  • csipet só
  • 5 dkg rizs liszt

Elkészítés

1.   Forralom az alma levet a sóval és a fahéjjal.

2.   Beleteszem a gyümölcsöt a forrásban lévő alma levébe és gyümölcstől függően néhány perc múlva lezárom a gázt. A birset 6 percig, az almát 4, a szilvát ahogy felforr még egy-két percig főzöm. Ezután hozzáadom a rizslisztet folyamatos keveréssel, ami besűríti. A rizsliszttel még 3-4 percig gyengéden főzöm a kompótot.

3.   Minden gyümölcsöt külön–külön főzök meg az alma levében, ízesítve ízlés szerint.

4.   Mixerrel pépesítem és simára keverem.

5.   Ha elég sűrű a kompótom mert kevés alma levet adtam hozzá, akkor elég csak mixelni, és folyékony sűrű krémes állagot kapunk a rizsliszt sűrítő nélkül is.

Várható főzési idő

Kb. 30 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre, vacsorára vagy uzsonnára fogyasszuk ezt a desszertet. Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani. Aki fázik, annak jól jön a felmelegített gyümölcskrém.

Tálalás

Különféle desszertekhez tudjuk hozzáadni a gyümölcskrémet öntetként. Például piskótára, főtt tésztára, amit pirított magvakkal szórunk, lehet gyümölcsrizs tetejére csurgatni, lehet palacsintába tenni és a tetejére öntetként is használni.

A citromfű vagy mentalevél szépen díszíti ezeket a desszert fajtákat, amelyekben felhasználjuk a gyümölcskrémet öntetként. Magában is egyaránt fogyaszthatók.

Lehet vásárolni rizstejszínt is. Ünnepivé teszi ezt a desszertet a gabona tejszín használata.

Gyümölcsleves alapnak is remek, adhatunk hozzá alma levet, és már tehetjük is hozzá a gyümölcsöket vegyesen, vagy fajtánként. Lehet nyersen is nyáron a forróságban fogyasztani, ősszel kissé megmelegítve.

A gyümölcskrémeket felhasználhatjuk a sült gyümölcsök (pl. sült alma, sült körte) tálalásakor. Remekül megy a sült almához a szilvakrém. A sült körtére remekül megy az almakrém öntetnek és fordítva. Számtalan variációban használható.

Gyümölcstorták tetejére is lehet önteni díszítésnek, vagy annak felvágása után lehet ahhoz önteni.

Tárolás

Gyümölcskrém elkészítésekor, amikor forró, tehetjük befőttes üvegbe és így sokáig tárolható, hasonlóan a kompóthoz.

Lehet több adagot is elkészíteni hűtőszekrényben, amit 3-4 napig is tárolhatjuk lefedve.

Akik melegen szeretik a gyümölcskrémet fel is tudják újra főzni fogyasztás előtt.

Recept változatok

A gyümölcskrém végtelen variációval készíthető, hiszen minden évszakban más gyümölcs terem folyamatosan. 

Hasznos tanácsok

Lehet előre is több mennyiséget készíteni, hogy egész héten legyen jó minőségű desszertünk. Amikor elkészült forrón tiszta (csírátlanított) befőttes üvegekbe tehetjük és hűvös helyen tárolhatjuk akár egy évig is.

Amikor sok gyümölcsünk terem, így tudjuk későbbre (télire) eltenni.