Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Cukorbetegek ellenőrizzék, figyeljék meg magukat hogyan hat ez a desszert rájuk, és ennek megfelelően fogyasszák.
Kandidásoknak nem ajánlott. A gyümölcscukor a kandida étrendben nem szerepel. Ezért a gyümölcs és azokból készített desszertfélék kandidásoknak nem ajánlott.
Hozzávalók / 4 fő részére
- 25 dkg kerekszemű vagy hosszúszemű barna rizs – évszaktól függően
- 1 mokkáskanál só
- 5 dl tiszta víz
Gyümölcsök és ízesítők hozzávalói a gyümölcskompót készítéséhez
- 40 dkg gyümölcs (alma, birs, szilva, körte, meggy, cseresznye – ami éppen érik)
- 2dl alma lé (lehet saját magunknak készíteni és lehet vásárolni is 100 %-os alma levet)
- fahéj olyan gyümölcsökhöz, amelyekhez jól illik pl. alma, birs, szilva, körte, meggy. Az eperhez és a málnához inkább a vanília ízesítő javasolt.
- csipet só
Rizs ízesítéséhez
- 1 dl juharszirup
- 1 citrom friss leve
Elkészítés
A barna rizst kétféleképpen is el lehet készíteni:
Vastag talpú edényben
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a rizst és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a rizs.
2. Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le.
3. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.
4. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt, és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük akkor soha nem tud puhára főni a gabona mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Tehát, hagyjuk nyugodtan főni a gabonát.
5. 35 perc múlva zárjuk el a gázt (a fedő ekkor még továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt, és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.
Kuktában főzés
Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott rizsre csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a rizs, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángnál hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Megvárom amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A rizst gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
* * * * *
A főtt rizshez hozzáadom a juharszirupot és a citrom levét, hogy kellemesen édes-savanyú ízt kapjunk. Fahéjat vagy vanília port is tehetek hozzá ízlés szerint.
Így lesz egy édes-savanyú ízű alap rizsünk, amihez bármilyen gyümölcsöt, gyümölcskompótot (lásd itt rögtön hozzá a receptet) hozzá tudunk adni.
Gyümölcskompót készítése
1. Forralom az alma levet a sóval és a fahéjjal.
2. Beleteszem a gyümölcsöt a forrásban lévő alma levébe és gyümölcstől függően néhány perc múlva lezárom a gázt. A birset 6 percig, az almát 4 percig, a szilvát ahogy felforr néhány percig főzöm és elzárom a gázt.
A gyümölcskompótot összekeverhetem a beízesített rizzsel vagy a tetejére teszem a kompótot.
Várható főzési idő
Kb. 45 perc
Amíg a barna rizs megfő elkészítem a gyümölcs kompótokat. Lehet gyümölcsönként külön-külön, mert más a főzési idejük. A szilva gyorsan megfő, a birsnek hosszabb idő szükséges. A gyümölcskompót elkészítése 30 perc.
Mikor fogyasszuk
Ebédre, vacsorára vagy uzsonnára fogyasszuk ezt a desszertet.
Tálalás
Sokféle gyümölcsöt tudunk felhasználni ehhez a desszerthez. Élénk színt ad a meggy, szilva. Szép sárga színt a birs, a citromhéja.
A citromfű vagy mentalevél szépen díszíti ezt a desszertet, ráadásul el is fogyaszthatók.
Pirított olajos magvakkal pl. mandula héjjal, napraforgóval, mandulával szórhatjuk a tetejét. Télen pirított dió darabokkal.
Gyümölcsöntetekkel különlegesen széppé tehetjük ezt a desszertet. Lehet vásárolni rizstejszínt is. Ünnepivé teszi ezt a desszertet a gabona tejszín használata.
Tárolás
Lehet több adagot is elkészíteni hűtőszekrényben 3-4 napig is tárolhatjuk lefedve.
Akik melegen szeretik elfogyasztani ezt a desszertet, fel is melegíthetik egy kis almalé hozzáadásával és a gyümölcsrizs folyamatos keverésével.
Recept változatok
A gyümölcskrém végtelen variációval készíthető, hiszen minden évszakban más gyümölcs terem folyamatosan. Az eper és a málna nyersen mutat jól a gyümölcsrizs tetején.
Tavasztól jön még a cseresznye, meggy, azután a nyár gyümölcsei: a sárga és őszibarack, ribizlik, almák, körték, szilva félék, ringló stb.
A rebarbara és köszméte (egres) szintén hozzáadható ehhez az édes-savanyú rizs alaphoz. Szintén alma levébe főzzük meg, tehetünk hozzá kicsi juharszirupot, ha nagyon savanyú.
Télen aszalványokkal készíthető el a gyümölcskompót az áttelelő almával és körtével együtt.
Hasznos tanácsok
Amíg a barna rizs megfő elkészítem a különféle kompótokat, amikből mixelve gyümölcsszószokat kapunk, és ezzel is lehet a gyümölcs rizst leönteni, díszíteni.
Lehet előre is több mennyiséget készíteni, hogy egész héten legyen jó minőségű desszertünk.
A juharszirup fogyasztását édesítőként Erdélyben a fejedelem írta elő. Akkor a ezt „méz szirupnak” nevezték. Ezért van tele Erdély juharfával. Ma bárhol kapható. Viszont nézzük meg, hogy csak természetes anyagokat tartalmazzon.
Lehet juharszirup helyett rizsszirupot is használni, ami lassú felszívódású édesítő, összetett szénhidrát. A vércukorszintünket a normális szinten tartja tartósan. A diabeteseseknél ez eltérhet, teljesen egyéni lehet. Aki érintett benne az figyelje saját magát, és annak megfelelően fogyassza.