Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni az ebéd témakörével kapcsolatban.

Hogyan ebédeljünk? 

Napközben aktívak vagyunk. Ha van időnk nyugodtan étkezni, akkor leves, főfogás és még desszert fogyasztását is megtehetjük. Ha kevés az időnk, akkor egy tál étel elegendő ahhoz, hogy a munkanapot végig dolgozzuk és ezután odahaza kényelmesen saját otthonunkban együnk.

Napközben az ebéd elfogyasztásakor tiszteljük meg magunkat azzal, hogy nyugodt körülmények között étkezzünk. Minden falatot alaposan rágjunk meg, nyállal keverjük össze és úgy nyeljük le. 

Nem javasolt állva, valahová rohanva, utcán sietve bekapni ételt, zacskóból gyorsan étkezni

FONTOS! A nyál enyhén sós és lúgos. A savasító modern ételek nyállal elkeverve és úgy lenyelve kevesebb káros hatással bírnak

Segítünk a puffadás megelőzésében, a nyálban lévő enzimek segítik a felszívódást, hogy minél jobb hatásfokkal emésztődjön meg a lenyelt étel. 

Ilyenkor a száraz szendvicses gyors étel helyett jól esik a meleg étel (pl. leves) a szervezetnek.

Levesként elfogyaszthatjuk a reggelikor készített könnyű zöldséglevest, ha maradt. 

Szabály a 3 fogásos étkezésnél 

FONTOS! Amikor könnyű zöldségleves van, akkor ügyeljünk arra, hogy a főfogás fehérjében gazdag legyen. 

Ha a főfogás tészta étel, javasolt a levesben vagy a desszertben egészben főzött gabonát tenni.

Fontos szabály, hogy a gabonákat és a bab-lencse-borsó féléket egy időpontban fogyasszuk el. Így kapunk teljes értékű fehérjét hiányállapotok nélkül.

FONTOS! A főfogásunk 4 részből álljon a hiányállapotok elkerüléséért és a jó közérzet, valamint erőnlét biztosításáért. 

  • 40-60% főtt gabona, vagy gabona termék – pl. tészta, pehely (ha lehet gluténmentes rizs, vagy köles, vagy hajdina vagy kukorica stb.)
  • 10-20% fehérje (fizikai aktivitástól függően növényi vagy állati fehérje)
  • 30-40% zöldség fogás
  • 5 % savanyúság (lehet a végén elfogyasztani a könnyebb emésztésért)

Az irodában dolgozó, vagy egész nap kocsiban ülve vezetve sokat ülő foglalkozásnál, vagy kevés fizikai aktivitással járó munkavégzés esetén a fehérjék lehetőleg növényi fehérjék legyenek. Például vöröslencse, barnalencse, gyöngybab vagy más babok, vagy csicseriborsó. 

Heti 2 alkalommal a melegvérű állatok húsánál könnyebben emészthető halétel fogyasztása javasolt. Egyiket lehet hétvégén, a másik lehet hétköznapon. A halételek gyorsan elkészíthetők, a hal húsa könnyen átsül.

Évszakok változásával hogyan változtassunk az ebéden?

főzési módra nyáron a gyorsabb, könnyebb stílus jellemző. A zöldségek még lehetnek kissé nyersek. Ilyenkor több nyers zöldség savanyú-salátát fogyaszthatunk hűtő hatása miatt. Hidegen is ehetjük a növényi fehérjéket pl. babsaláta, csicseriborsó saláta, lencse saláta. Gyakoribbak a könnyű tészta ételek is. A hűtő hatású kukorica gyakrabban legyen a levesekben, főfogásokban és a desszertekben egyaránt.

Nyáron a gyümölcs frissen érik és bármikor könnyedén hozzá tudunk férni akár a kertünkből is. Ebéd után javasolt fogyasztani főleg kánikulában hűtő hatása miatt.

Hűvösebb időben nagyobb darabra vágjuk a zöldségeket, hosszabb főzési móddal több meleg energiát kapva ezzel, amit átveszünk az étel elfogyasztásakor. 

sütőtök és a szelídgesztenye ősztől tavaszig jelen van az étrendünkben. 

Gyakoribbak a káposztás ételek és azok, amelyeknek alapanyagaik túlélik a telet jó tárolással. 

sütőben sütés több meleg energiát ad az ételeknek. Ilyenkor készíthetünk pl. a sült almát, sült körtét, sütőtököt vagy rakott ételeket. 

Gyakrabban használjuk a hajdinát köretnek és rakott ételnek egyaránt, melegítő hatása végett. 

Télen a friss gyümölcsöket felváltják az aszalványok, amelyek kölessel, barna rizzsel és más gabonákkal főzve, fahéjjal kellemes télies változatos desszertet adnak.