Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a vacsora témakörével kapcsolatban.

Hogyan és mit vacsorázzunk?

Este felé már lefelé megy a nap, lefelé irányuló energiákat tapasztalunk. Hazamegyünk, vacsorázunk, és hamarosan lepihenünk. A villanyáram feltalálása óta a természethez igazodó napi ritmusunk felborult azzal, hogy nem napnyugtával térünk aludni. Éjjel is fent vagyunk, rendszeres éjszakai műszakokban sokan dolgoznak. Eltértünk a természet rendjétől.

Vacsorakor nyugodt körülmények között saját otthonunkban tudunk étkezni. 

FONTOS! Könnyebb egy tál ételes vacsorával az alvásunk is nyugodtabb és mélyebb lesz. Lefekvés előtt 3 órával étkezzünk utoljára.

Vacsorára lehet az egész napra előzőleg elkészített ételekből fogyasztani, kiegészítve néhány friss fogással. Ha például van vöröslencse ragum, akkor csak frissen valamelyik típusú tésztát (rizs/köles/hajdina) főzök ki hozzá.

Akik a hideg vacsorát kedvelik, számukra még a reggelire készített szendvics krém felhasználásával tudnak szendvicseket készíteni, vagy ha maradt fasírt akkor fasírtos, friss zöldséges szendvicseket fogyaszthatnak.

Milyen típusú vacsora ételek javasoltak?

Vacsorára az alábbi ételek javasoltak:

  • könnyű tésztaételek, könnyebb fehérjével pl. vöröslencsés rizstészta, kukoricatészta vagy kölestészta étel sós uborkával
  • szintén könnyű tészta étel variáció lehet a reggeli szendvicskrém a tészta tetején tálalva, hiszen növényi fehérjékből készülnek általában a szendvicskrémjeink (bab-lencse-csicseriborsó)
  • egyszerű rizses étel variációk savanyúval
  • gluténmentes gabonák, növényi fehérjék (bab-lencse-borsó) és zöldség fogások savanyúsággal
  • akik megszokták a szendvicsféléket azok vacsorára, fogyasszák a jó minőségű lehetőleg otthon sütött gluténmentes kenyerüket, szendvics krémekkel, melyeket gazdagon díszíthetnek nyers zöldségekkel. Ilyenekkel, mint például az uborka, a különböző retek félék, újhagyma, póréhagyma, lilahagyma, rukkola, madársaláta stb.

Évszakok változásával hogyan változtassunk a vacsoránkon?

Télen remek a sütőben sült sütőtök, meleget ad az étel és a sütőben sütés egyaránt. Este hazaérkezéskor csak betesszük a sütőbe a felszeletelt sütőtököt. Ez remek relaxáló és melegítő hatású desszert, főleg forrón és frissen a sütőből kiszedve a vacsora végén.

A sütőtök nagy darabokra vágva, saját gőzében megpuhulva remek a főfogás zöldség köreteként. 

Ősztől tavaszig heti 1-2 alkalommal jól fog esni a hideg napokon.

Az otthon sült szelídgesztenye is a hideg időszakban felfűti a szobát és kellemes desszert csemegénk.

Nyáron könnyű, hűtőhatású vacsorákat fogyasszunk, aminek állandó része lehet a meleg időszakban a főtt kukorica szem, dara és tészta. Ezek egy fogásban is megjelenhetnek. A főtt kukoricaszem a kifőtt kukoricatésztával, vagy a sült puliszka a főtt tésztával. A lényeg, hogy a kukorica hűtő hatását tudjuk ilyenkor felhasználni.

Nyáron fehérje fogyasztása esetén, a hűtő hatás miatt lehet hidegen fogyasztani a főtt csicseriborsót, babot és lencsét salátaként elkészítve, nyers zöldségekkel vagy fűszerekkel. Például lencsesaláta főtt tésztával, vagy kukoricaszemes hosszúszemű barna rizzsel.