Fogyasztási javaslat
Glutén, tejtermék, tojás, cukor és szójamentes.
A káposzta pirításához napraforgóolajat használunk, azonban aki erre allergiás, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.
Hozzávalók 4 fő részére
Káposztástésztához
- 1 db közepes méretű fejes káposzta, vékonyra lereszelve
- 1 dl víz
- 1 mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj ízlés és érzékenység szerint)
- fél mokkáskanál kömény
- fél mokkáskanál borsikafű (ízlés szerinti fűszert használhatunk)
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál rizsszirup (ízlés szerint, nem fontos hozzáadni az ételhez)
Alma-sárgarépa-cékla salátához
- 1 db sárgarépa
- 2 db alma
- 1 db cékla
- fél mokkáskanál só
Elkészítés
Káposztástészta
1. Reszeljük le az édes fejes káposztát nagy lyukú reszelőn és adjunk hozzá sót, majd hagyjuk állni egy tálban.
2. A sótól levet enged a káposzta. Vegyük a tenyerünkbe és csavarjuk ki, nyomkodjuk ki a sós levet.
3. Mokkáskanál olajon kezdjük el folyamatos keveréssel pirítani a sótól kinyomkodott káposztát.
4. Pirításkor után adhatunk hozzá kicsi vizet, nehogy leégjen, majd pároljuk puhára.
5. Amikor félig puha, akkor köménnyel és a borsikafűvel szórjuk meg és pirítsuk tovább.
6. A végén adjuk hozzá a rizs szirupot és tovább puhítsuk készre folyamatos keveréssel.
7. Kifőzött tésztával keverjük össze.
Kedvünk szerinti főtt tésztával keverve tálaljuk. Gluténmentes tészták lehetnek pl. a rizstészta, a kölestészta, a kukoricatészta vagy a hajdinatészta.
2. Alma-sárgarépa-cékla saláta
1. Reszeljük le vékony lyukú reszelőn a megtisztított alapanyagokat és keverjük össze.
2. Adjuk hozzá a sót.
3. Ezzel elkészült az alma-sárgarépa-cékla salátánk, tálaljuk az ételhez.
Várható főzési idő
Az egész étel 30 perc alatt készül el.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára fogyasztjuk.
Tálalás
A főtt tésztával összekevert káposztához a tányérra tegyünk saláta-savanyú félét, az alma-sárgarépa-cékla salátát 2-3 evőkanállal.
Apróra darabolt petrezselyemmel vagy újhagymával szórjuk a tetejét tálaláskor.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk a káposztás tésztát és a nyers alma-sárgarépa-cékla salátát.
Recept változatok
Ez egy hagyományos, gyermekkorunkból kedves tipikus hazai megszokott ételünk. A sajátossága az, hogy pont ezekből az alapanyagokból készül. Megérezzük a káposzta és a vöröshagyma pirításkor jobban kijövő édes ízét. Ez az édes íz a bázis édes ízhez tartozik, amiért nagyon szerettük gyermekkorunkban.
Visszahozza a gyermekkorunk otthoni hangulatát, amikor a család, a gyermekek örömére is elkészítette ezt a gyors, könnyű fogást.
Az íz memóriánk évtizedekre megérez íz emlékeket és előjönnek ezek a kedves (akár gyermekkori) élmények, amelyek ehhez az ízhez, ételhez kötődnek.
Ez egy édes ízű fogás, kerek édes ízű zöldségekből készült és így relaxáló hatású.
Akik úgy érzik, hogy variálni kívánják ezt a tészta ételt tehetnek hozzá vékonyra szeletelt sárga vagy fehér répát, szárzellert, más zöldségeket és ezzel együtt pirítani a káposztát is, így pirított zöldséges tésztát kapnak. Ez teljesen más tészta fogás lesz.
Hasznos tanácsok
Akik édesebben szeretik, adhatnak hozzá egy-két kanál rizsszirupot és úgy pirítsák, folyamatos keverés mellett a káposztát. Ügyeljünk arra, nehogy leégjen, mert a rizsszirup mint édesítő, hő hatására karamelizálódik, megbarnul és leéghet.
Lehet édesítő nélkül is elkészíteni, hiszen a káposzta úgy is édes ízű lesz pirításkor.
Kicsi fehérjetartalmú étel. Ez egy tészta köret is lehet, tálaláskor a tányérra rakhatunk főtt ízesített babot, lencsét, zöldborsót vagy csicseriborsót.
Ezzel a kiegészített fehérje variációval összességében más ételt kapunk. A káposztás tészta egy gabona köret féle.