Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. A zöldség pirításához a mag és dió érzékenyek olyan olajat válasszanak, amelyik nem allergének a számukra.
Hozzávalók / 4 fő részére
Köles
- 15 dkg köles
- 3,5 dl víz
- mokkáskanál só
Csicseriborsó
- 5 dkg csicseriborsó
- 6 dl víz
- babérlevél
- a főtt csicseriborsóhoz mokkáskanál só
Párolt zöldségek
- 1 db karalábé hasábra szeletelve
- 1 db sárgarépa szabálytalanra vágva
- 2 dl víz
- mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, ami nem allergén a fogyasztójának)
- csipet só
Lilahagymás uborkasaláta
- 1 db lilahagyma apró kicsi kockákra vágva
- 1 db uborka félbe vágva és középen a magja kiszedve és felszeletelve
- csipet só
Elkészítés
Köles
1. Mossuk meg a kölest sűrű szövésű szűrőben. A csap alá is tarthatjuk, vagy edényben vizet engedünk rá, hogy ellepje, majd leöntjük. Ezt háromszor ismételjük meg, amíg tiszta lesz a köles.
2. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a hozzávalókat, forraljuk fel fedő alatt, majd vegyük kicsire a lángot és főzzük 20 percig. Tilos keverni főzés közben a kölest. Ilyenkor kialakulnak úgynevezett „gőzcsövecskék”, amelyek megpuhítják a kölest. Ha megkeverjük, akkor nem tud puhára főni a köles.
Csicseriborsó főzése
1. Legalább 6 órán át áztassuk a csicseriborsót ötszörös vízben.
2. Öntsük le az áztató vizet és cseréljük tisztára.
3. Tegyük kuktába a csicseriborsót a babérlevéllel és a vízzel együtt, majd zárjuk le a fedelét és tegyük fel gázlángra főlni.
4. Amikor forr, a kukta szelep sípolni kezd. Ekkor kicsire veszem a lángot és 50 percig főzöm.
5. Amikor kihűlt le tudom venni a kuktafazék tetejét és csak ezután sózom meg.
Lilahagymás uborkasaláta
1. A megmosott uborkát félbe vágom és a középen lévő magot kanállal kiveszem.
2. Ezután a vágódeszkára teszem és vékonyan felszeletelem. Csipet sót teszek hozzá.
3. A lilahagymát nagyon kicsi kockákra vágom.
4. Összekeverjük a kimagozott és felszeletelt uborkát a kicsire vágott lilahagymával.
Párolt karalábé és sárgarépa
1. A karalábét meghámozom, felszeletelem és hasábokat vágok belőle.
2. A sárgarépát szabálytalanra vágom úgy, hogy egyik kezemmel a vágódeszkán magam felé forgatom a répát, ferdén tartott késsel darabolom.
3. A feldarabolt zöldségeket, a vizet, a sót és az olajat edénybe tesszük és felforraljuk lefedve.
4. Amikor felforrt kicsire veszem a lángot és tovább főzöm fedő alatt, amíg megpuhulnak a zöldségek.
Várható főzési idő
Kb. 50 perc
Mikor fogyasszuk
Vacsorára fogyasszuk.
Tálalás
A főtt kölest össze is keverhetjük a csicseriborsóval.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Lehet köles helyet más főtt gabonával vagy tésztával készíteni. Ügyeljünk arra, ha valaki glutén érzékeny, akkor gluténmentes gabonával vagy tésztával variáljuk ezt a fogás.
Hasznos tanácsok
A csicseriborsó puha legyen, mert panaszt okozhat.