Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. A zöldség pirításához a mag és dió érzékenyek olyan olajat válasszanak, amelyik nem allergének a számukra.

Hozzávalók / 4 fő részére

Köles

  • 15 dkg köles
  • 3,5 dl víz
  • mokkáskanál só

Csicseriborsó

  • 5 dkg csicseriborsó
  • 6 dl víz
  • babérlevél
  • a főtt csicseriborsóhoz mokkáskanál só

Párolt zöldségek

  • 1 db karalábé hasábra szeletelve
  • 1 db sárgarépa szabálytalanra vágva
  • 2 dl víz
  • mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, ami nem allergén a fogyasztójának)
  • csipet só

Lilahagymás uborkasaláta

  • 1 db lilahagyma apró kicsi kockákra vágva
  • 1 db uborka félbe vágva és középen a magja kiszedve és felszeletelve
  • csipet só

Elkészítés

Köles

1.    Mossuk meg a kölest sűrű szövésű szűrőben. A csap alá is tarthatjuk, vagy edényben vizet engedünk rá, hogy ellepje, majd leöntjük. Ezt háromszor ismételjük meg, amíg tiszta lesz a köles.

2.    Vastagtalpú edénybe tegyük bele a hozzávalókat, forraljuk fel fedő alatt, majd vegyük kicsire a lángot és főzzük 20 percig. Tilos keverni főzés közben a kölest. Ilyenkor kialakulnak úgynevezett „gőzcsövecskék”, amelyek megpuhítják a kölest. Ha megkeverjük, akkor nem tud puhára főni a köles.

Csicseriborsó főzése

1. Legalább 6 órán át áztassuk a csicseriborsót ötszörös vízben.

2. Öntsük le az áztató vizet és cseréljük tisztára.

3. Tegyük kuktába a csicseriborsót a babérlevéllel és a vízzel együtt, majd zárjuk le a fedelét és tegyük fel gázlángra főlni.

4. Amikor forr, a kukta szelep sípolni kezd. Ekkor kicsire veszem a lángot és 50 percig főzöm.

5. Amikor kihűlt le tudom venni a kuktafazék tetejét és csak ezután sózom meg.

Lilahagymás uborkasaláta

1. A megmosott uborkát félbe vágom és a középen lévő magot kanállal kiveszem.

2. Ezután a vágódeszkára teszem és vékonyan felszeletelem. Csipet sót teszek hozzá.

3. A lilahagymát nagyon kicsi kockákra vágom.

4. Összekeverjük a kimagozott és felszeletelt uborkát a kicsire vágott lilahagymával.

Párolt karalábé és sárgarépa

1. A karalábét meghámozom, felszeletelem és hasábokat vágok belőle.

2. A sárgarépát szabálytalanra vágom úgy, hogy egyik kezemmel a vágódeszkán magam felé forgatom a répát, ferdén tartott késsel darabolom.

3. A feldarabolt zöldségeket, a vizet, a sót és az olajat edénybe tesszük és felforraljuk lefedve.

4. Amikor felforrt kicsire veszem a lángot és tovább főzöm fedő alatt, amíg megpuhulnak a zöldségek.

Várható főzési idő

Kb.  50 perc 

Mikor fogyasszuk

Vacsorára fogyasszuk.

Tálalás

A főtt kölest össze is keverhetjük a csicseriborsóval.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Lehet köles helyet más főtt gabonával vagy tésztával készíteni. Ügyeljünk arra, ha valaki glutén érzékeny, akkor gluténmentes gabonával vagy tésztával variáljuk ezt a fogás.

Hasznos tanácsok

A csicseriborsó puha legyen, mert panaszt okozhat.