Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Lehet napraforgóolajjal is készíteni, azonban aki erre allergiás, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.
A lencsekrémes szendvics pirított napraforgómaggal van szórva. Azok, akik a mag és diófélékre allergiások, ne fogyasszák a pirított olajos magvakat és dióféléket.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 8 dkg kiválogatott, megmosott lencse
- 1 db babérlevél
- 3 dl tiszta víz
- 2 gerezd finomra reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce)
- 1 mokkáskanál só
Elkészítés
1. A kiválogatott és megmosott lencsét vastagtalpú edénybe teszem a babérlevéllel és a vízzel együtt.
2. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.
3. Amikor felforrt akkor kicsire veszem a lángot és 20 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.
4. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót, majd megvárjuk amíg beszívja a sós ízt – ez tartson legalább öt percig.
5. Mixer gépbe teszem a főtt, sós barna lencsét. Ha nincs akkor botmixerrel is lehet pépesíteni.
6. Ezután a finomra reszelt két gerezd fokhagymával és evőkanál olajjal összekeverem.
7. Mixerrel simára pépesítem.
8. Ha kicsit nedvesnek érezzük, tehetünk hozzá mokkáskanálnyi rizslisztet, ami felszívja a felesleges nedvességet, hogy a krém kenhető legyen. Amikor forró még a lencse, akkor a liszt könnyebben tud megdagadni. Így tehát adjuk hozzá a lisztet, vagy a felesleges vizet öntsük le a főtt lencséről.
Várható elkészítési idő
Kb. 35 perc.
5 perc amíg kiválogatom a lencsét és megmosom majd fazékba teszem. 25 perc a főzési idő. Nagyobb mennyiségnek legalább 30 perc a főzési ideje. Fontos, hogy nagyon puha legyen a barna lencsénk.
Amíg megfő a lencse a fokhagyma gerezdekről a héj részt le tudom venni és reszelővel finomra, vékonyra reszelem 3-4 perc. Mixerrel simára keverem kb. 3 perc alatt.
Mikor fogyasszuk
Lehet különböző napszakban fogyasztani. Akik megszokták, hogy szendviccsel indítják a napot, azok reggelire a szendvicsük készítésekor fogyasszák.
Lehet uzsonnára egy-két szelet kicsi vékony szeletet fogyasztani, kiegészítve a reggeli, ebéd és vacsora étkezéseket, ha kevésnek bizonyult valamiért. Akik megszokták, hogy vacsorára szendvicset esznek, azok egyék vacsorára.
Tálalás
Dísznek használhatunk nyers zöldségféléket pl. uborkát, piros retket, sörretket, jégcsapretket, lilahagymát, újhagymát, snidlinget, póréhagymát. Szintén alkalmasak a zöld leveles finomságok, mint például a petrezselyem, a rukkola, a madársaláta, vagy akár a fejessaláta levele.
Lehet savanyú káposztát is tenni a szendvics tetejére. Továbbá a blansírozásból megmaradt káposztalevél, brokkoli, karfiol és más zöldségek is remek díszek lehetnek. Fontos a hőkezelés, azaz ne legyen nyers a brokkoli és a karfiol, mert mindenkinek más a tápcsatornájának az állapota és puffadást okozhatnak ezek a nyers zöldségek.
A nyers zöldségeket ecetes vízben lehet megmosni, hogy „fertőtlenítsük”, mert vannak, akiknek panaszt okoznak.
Pirított olajos magvakkal is díszíthetjük és táplálóbbá tehetjük a szendvicseinket. Ilyenek például a pirított napraforgómag, a tökmag, a mandula és a dió. Akik táplálék allergiások az olajos magvak fogyasztására, ne fogyasszák.
Tárolás
Az elkészült barna lencsekrémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk így tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérje tartalmú és hamar bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.
Recept változatok
Lehet a főtt lencse helyett főtt csicseriborsót használni, vagy főtt babot, és különböző módon ízesíteni pl. fokhagyma helyett lilahagymával, vagy vöröshagymával. Szintén lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.
Lehet a lencséhez kicsi mustárt adni, aki szereti a mustáros krémeket.
Hasznos tanácsok
Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe. Fogyasztáskor kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve rákenni a kenyérre nem javasolt mert elázik a kenyerünk.
Uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve és fogyasztáskor kenjük a kenyérre.
Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Ezért később, a nem megfelelő mosogatáskor a megmaradt „maradék”, a további eszköz használatkor az ételbe kerülve azt könnyen beindítja és megromlik.