Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a desszert témakörével kapcsolatban.

Miért van szükség desszertre?

A szénhidrát (gabonák és ezekből készült termékek, édesítők) bázis élelmiszer alapanyag számunkra. Az édes íz aránya felnőtteknél az ételben nemcsak a desszertekben, hanem a reggelikben, ebédekben és vacsorákban is naponta 60%, gyermekeknél ez akár 80%-is lehet (életkortól függően).

A nyugalmat adó természetes édes íz stabil érzelmeket, kiegyensúlyozottságot ad. Elkerülhetők lehetnek a hasnyálmirigy betegségek a gabonák és zöldségek által adott édes íztől, és az ezekből készült ételektől és desszertektől.

Miért és hogyan állítsuk össze a desszertet?

A makrobiotikus desszertek kielégítik a megnyugtató, édes íz iránti természetes vágyunkat. Változatosan, ízletesen és egészségesen készülnek. Nem használjuk az eltömítő és nyákosító tejtermékeket, a tejfölt, a vajat, a tejszínhabot, a szélsőséges tojást, a finomított fehér liszteket, az egyszerű cukrokat (kristálycukor, porcukor, barna cukor, méz), a mesterséges vegyi édesítőket és az élesztőt.

Ezek túlságosan finomított alapanyagok: túlsúly, vércukor és érzelmi ingadozások, puffadás és más panaszokat okozhatnak.

A makrobiotikus desszertek alapanyaga értékes és természetes. Gyorsan elkészíthetők és táplálók. Sokat teszünk a gyermekek és szeretteink egészségéért a jó minőségű természetes desszertekkel a rossz minőségűek helyett.

Mit, mivel és miért javasolt együtt fogyasztani?

Bátran lehet a gabonaféléket a gyümölcsökkel együtt fogyasztani, főleg az ebéd utáni időszakban (pl. gyümölcsrizs, gyümölcsös köles, gyümölcskrémek, amelyek rizs, köles vagy kukoricaliszttel vannak sűrítve. 

A rizslisztből, köleslisztből és hajdinalisztből (illetve ezek keverékéből) készült palacsintákat tölthetjük sütőtökkrémmel, gyümölcslekvárral és sokféle gyümölcskrémmel (szilva, alma, körte, birs, málna, eper stb.).

Évszakok változásával hogyan változtassunk az desszerteken?

Van különbség, hogy mit fogyasztunk a hidegebb, a melegebb időszakban, illetve folyamatosan az év folyamán.

1. Hűvösebb időszakban

Gyümölcskompótok jobbak, könnyebben emészthetők, mint a nyers gyümölcsök, amelyek hűtő hatásúak. Főzve ez a hatás már csökken. Főleg a melegen és fűszeresen elkészített gyümölcskompótok nyújtanak kellemes relaxáló hatást. 

gyümölcslevek felforralva, melegen fogyasztva téli időszakban, fűszerekkel (pl. gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel) kellemes téli ital.

FONTOS! Ellenjavallat

viszont reflux gyomor, vastagbél, vékonybél fekély esetén a gyömbér, mert veszélyes is lehet. 

TILOS gyömbért fogyasztani a reflux és (vékony és vastagbél) fekély panaszok esetén! A bél felületén, ami amúgy is gyulladt állapotban van irritálást, bemaródást okozhatnak és ezek a felületek akár vérezhetnek is ilyen esetben.

Édes zöldség a sütőtök, számtalan variációban: tepsiben sütve, olajban sütve tempúra tésztában, pudingként, sütőtökkrémként igazi téli desszertféleség pirított sütőtök maggal.

Más édes zöldségek, mint a cukkini, sárgarépa kevert lisztes sütemény készítésére is használhatóak egész évben, de inkább a hűvösebb időszakban jobb, mivel lisztes ételként szárító hatású. 

Olajban sült desszert félék télen is csak ritkán fogyaszthatók, mert nehezebben emészthetők. Ilyen például a tempúra tésztában sült sütőtök, alma, körte szeletek. Roppant finomak a vaníliás köles golyók olajban sütve. 

Palacsinták egész évben fogyaszthatók, az olajban sütés miatt fogyasztásánál a hangsúlyt a hidegebb időszakra tegyük.

Aszalványos gyümölcs rizs és az aszalványos köles kellemes téli desszertféleség fűszeresen is, pl. fahéjjal, szegfűborssal.

2. Melegebb időszakban

fagylalt félék nyáron is csak ritkán, mivel a jeges étel és ital szélsőséges hatású.

gyümölcslevek nyáron hűtő hatásúak.

A nyers helyi gyümölcsökből készült gyümölcssaláták hűtő hatásuk miatt nyáron fogyaszthatók. 

Gyümölcs zselék (tengeri fűvel zselésítve) kedvelt hűsítő nyári desszertféle.

Citromos pollenta (kukoricadara) kánikulában a legjobb hűsítő desszert egyike.

rebarbara savanykás ízével nyári desszertek alapanyagaként szósz, puding és krém készítésére alkalmas. Ezt fogyaszthatjuk önmagában, illetve gyümölcs pudingok tetejére öntetként vagy más desszertekhez alapanyagként is. Készíthetünk például rebarbarás rizst, rebarbarás kölest és rebarbarás pollentát. 

3. Egész évben fogyasztható desszertek

Főtt gabonás-gyümölcsös desszerteket, mint pl. a gyümölcsrizs, gyümölcsös köles egész évben fogyaszthatók, laktatók mégis könnyen emészthetők.

Almás desszertek egész évben (a leggyakrabban) fogyaszthatók, hiszen a gyümölcsök közül ez szinte folyamatosan rendelkezésünkre áll. Télen könnyen tárolható, de már a korai alma is a nyár elején elérhető.