Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat
Egy menü összeállítása számos tényezőtől függ (életkor, nem, fizikai állapot, aktivitás stb.). Nem lehet egy mindenki számára megfelelő menüt összeállítani.
Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza.
Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérje ki orvosa véleményét is, és forduljon szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést.
Mit kell tudni a minta heti menüről?
Változtatható egyéni érzékenységnek és évszaknak megfelelően. Arra törekedtem, hogy bárki könnyedén megismerje és gyakorolja az otthoni főzést, néhány ismert és biztonságos természetes élelmiszer alapanyagból.
FONTOS! A BIZTONSÁG KEDVÉÉRT AZ ÉTELEK GLUTÉN, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS ÉS CUKORMENTESEK.
Mindenki a saját állapotának megfelelően készítse el, változtassa az alapanyagokat bátran.
A menüben található ételek receptjeinek többsége lesz részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében a reggeli, az ebéd, a vacsora és a desszert témakörök szerint.
Szinte minden receptben megadom az adott étel elkészítésének a változtatási lehetőségét is. Így az étrendet sokszínűvé lehet tenni, és ezáltal nem válik az unalmassá.
A reggeliknél kétféle variációt adtam meg az étkezési kultúránkhoz jobban igazodva. A mai megszokott szendvicses reggelik és a Kárpát-medencében korábban fogyasztott könnyű zöldséglevesek és lágy gabona kásák. A szendvicseket készíthetjük saját sütésű, vagy vásárolt gluténmentes kenyérből, vagy a kedvenc péksüteményéből.
Aki emésztőrendszeri panaszmegelőzését vagy annak megoldását szeretné, annak a könnyű sós leves és gabonakása reggeli javasolt.
MINTA HETI MENÜ
HÉTFŐ
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- (Gluténmentes) kenyér, petrezselymes fehérbab krém, uborka karikákkal
Hagyományos reggeli típus
- Karfiolleves gyökeresekkel
- Barna rizs lágyan (mint egy kása), blansírozott kelkáposzta levéllel, és pirított szezámmaggal szórva
EBÉD
Leves
- Karfiolleves vékonyra szeletelt póréhagymával a tetején tálalva.
Főfogás:
- Csicseriborsó, sárgarépával, karalábéval, barna rizzsel és káposztasalátával
Desszert
- Gyümölcskompót
VACSORA
Főfogás
- Vöröslencsés tészta (hasonló ízű, mint a krumplis tészta) sós uborkával, pirított olajos magvakkal
Desszert
- Gyümölcsrizs
KEDD
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- (Gluténmentes) kenyér, csicseriborsós krém, piros retekkel
Hagyományos reggeli típus:
- Zöldségleves jégcsapretekkel, apróra darabolt petrezselyemmel szórva
- Lágy köleskása, pirított napraforgómaggal szórva, gőzölt brokkoli
EBÉD
Leves
- Jégcsapretkes zöldségleves puliszka (polenta) levesbetéttel
Főfogás
- Savanyú káposztás sült hal
Desszert
- GyümölcskrémSavanyú káposztás sült hal
VACSORA
Főfogás
- Köles, barna lencsével, szabálytalanra vágott gyökeres zöldséggel, blansírozott karfiollal, gyors prés salátával
Desszert
- Sült körte
SZERDA
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- (Gluténmentes) kenyér, Vörösbabos szendvicskrém nyers zöldségekkel
Hagyományos magyar reggeli típus
- Brokkolis zöldségleves, apróra vágott petrezselyemmel szórva
- Lágy hajdina (kása) pirított tökmaggal szórva, blansírozott kelkáposzta levél
EBÉD
Leves
- Brokkoli zöldségleves, apróra szeletelt újhagymával tálalva
Főfogás
- Zöldborsós rizs pirított zöldségekkel, gombával, cékla salátával
Desszert
- Vaníliás köleskrém kompóttal
VACSORA
Főfogás
- Rizottó, cékla saláta
Desszert
- Vaníliás köleskrém pirított napraforgómaggal szórva
CSÜTÖRÖK
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- Gyöngybabkrém piros retek szeletekkel, rukkolával
Hagyományos magyar reggeli típus
- Zöldségleves karalábéval
- Zabkása, pirított szezámmaggal szórva, blansírozott lila káposzta levél
EBÉD
Leves
- Karalábé leves
Főfogás
- Savanyú káposztás gyöngybab, barna rizs
Desszert
- Köles ágyon sült gyümölcs fahéjjal szórva
VACSORA
Főfogás
- Zöldborsó ragú, főtt kukorica tésztával, vegyes gyors prés salátával
Desszert
- Köles ágyon sült gyümölcsök fahéjasan
PÉNTEK
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- Lencsekrémes szendvics, nyers zöldekkel gazdagon díszítve
Hagyományos reggeli típus
- Cukkini krémleves
- Lágy barna rizs pirított napraforgómaggal szórva, gőzölt kínai kel levéllel
EBÉD
Leves:
- Cukkinikrémleves
Főfogás – rakott étel
- Rakott kelkáposztás étel: alsó szint a megmaradt főtt gabonák és főtt tészták összekeverve, ízesítve apróra préselt fokhagymával sóval, a következő réteg megmaradt gyöngybab vagy főtt lencse vagy főtt csicseriborsó, a tetejét blansírozott kelkáposzta levelekkel befedve és sütőben kisütve. Saláta-savanyú: reszelt sárgarépa-reszelt almával.
Desszert
- Gyümölcskompót
VACSORA
Főfogás
- Köleses csicseriborsó, párolt karalábéval és sárgarépával, blansírozott karfiollal, lilahagymás uborkasalátával
Desszert
- Almalében főzött kukoricadara – puliszka – gyümölcsökkel
SZOMBAT
Hétvégén a mindennapos hétköznapi ételektől kissé eltérően a kedvenc ételféleségeket is készíthetünk.
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- Bundás kenyér
- (egészségesebb változata)
Hagyományos reggeli típus
- Vegyes zöldségleves bimbós kellel, apróra darabolt újhagymával szórva a tetejét
- Hajdinakása pirított tökmaggal, blansírozott fejes káposzta levéllel
EBÉD
Leves
- Zöldségleves bimbós kellel
Főfogás
- Tepsis halétel, pirított petrezselymes barna rizzsel, piros retek-jégcsapretek salátával
Desszert
- Palacsinta gyümölcskrémmel
VACSORA
Főfogás
- Köleses karfiol (hasonlít a burgonya püréhez) főtt vöröslencsés fehérrépával, sós vizes savanyúval
Desszert
- Sült alma fahéjasan
VASÁRNAP
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- Tarkababos krém, vékonyra szeletelt uborkával, sör retekkel
Hagyományos magyar reggeli típus
- Köleskása pirított napraforgómaggal szórva, gőzölt kínai kel levéllel
- Zöldségleves, újhagymával szórva a teteje tálaláskor
EBÉD
Reggeli
- Káposzta leves
Főfogás
- Petrezselymes barna rizs, csicseriborsó fasírttal, párolt lilakáposztával
Desszert
- Rizskoch cukor nélküli szilvalekvárral
VACSORA
Főfogás
- Sárgarépás köles, szárzelleres vöröslencsével, sós vizes savanyúval
Desszert
- Rizslisztből palacsinta vaníliás lágy kölessel töltve, gyümölcskrémmel vagy az ebédről maradt Rizskoch szilvalekvárral