Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat

Egy menü összeállítása számos tényezőtől függ (életkor, nem, fizikai állapot, aktivitás stb.). Nem lehet egy mindenki számára megfelelő menüt összeállítani. 

Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza. 

Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérje ki orvosa véleményét is, és forduljon szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést.

Mit kell tudni a minta heti menüről?

Változtatható egyéni érzékenységnek és évszaknak megfelelően. Arra törekedtem, hogy bárki könnyedén megismerje és gyakorolja az otthoni főzést, néhány ismert és biztonságos természetes élelmiszer alapanyagból.

FONTOS! A BIZTONSÁG KEDVÉÉRT AZ ÉTELEK GLUTÉN, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS ÉS CUKORMENTESEK.

Mindenki a saját állapotának megfelelően készítse el, változtassa az alapanyagokat bátran. 

A menüben található ételek receptjeinek többsége lesz részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében a reggeli, az ebéd, a vacsora és a desszert témakörök szerint. 

Szinte minden receptben megadom az adott étel elkészítésének a változtatási lehetőségét is. Így az étrendet sokszínűvé lehet tenni, és ezáltal nem válik az unalmassá.

reggeliknél kétféle variációt adtam meg az étkezési kultúránkhoz jobban igazodva. A mai megszokott szendvicses reggelik és a Kárpát-medencében korábban fogyasztott könnyű zöldséglevesek és lágy gabona kásák. A szendvicseket készíthetjük saját sütésű, vagy vásárolt gluténmentes kenyérből, vagy a kedvenc péksüteményéből.

Aki emésztőrendszeri panaszmegelőzését vagy annak megoldását szeretné, annak a könnyű sós leves és gabonakása reggeli javasolt.

MINTA HETI MENÜ

HÉTFŐ

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • (Gluténmentes) kenyér, petrezselymes fehérbab krém, uborka karikákkal

Hagyományos reggeli típus

  • Karfiolleves gyökeresekkel
  • Barna rizs lágyan (mint egy kása), blansírozott kelkáposzta levéllel, és pirított szezámmaggal szórva

EBÉD

Leves

  • Karfiolleves vékonyra szeletelt póréhagymával a tetején tálalva.

Főfogás:

  • Csicseriborsó, sárgarépával, karalábéval, barna rizzsel és káposztasalátával

Desszert

  • Gyümölcskompót 

VACSORA

Főfogás

  • Vöröslencsés tészta (hasonló ízű, mint a krumplis tészta) sós uborkával, pirított olajos magvakkal

Desszert

  • Gyümölcsrizs 

Gyümölcsrizs
Gyümölcsrizs

KEDD

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • (Gluténmentes) kenyér, csicseriborsós krém, piros retekkel

Hagyományos reggeli típus:

  • Zöldségleves jégcsapretekkel, apróra darabolt petrezselyemmel szórva
  • Lágy köleskása, pirított napraforgómaggal szórva, gőzölt brokkoli

EBÉD

Leves

  • Jégcsapretkes zöldségleves puliszka (polenta) levesbetéttel

Főfogás

  • Savanyú káposztás sült hal

Desszert

  • GyümölcskrémSavanyú káposztás sült hal

VACSORA

Főfogás

  • Köles, barna lencsével, szabálytalanra vágott gyökeres zöldséggel, blansírozott karfiollal, gyors prés salátával

Desszert

  • Sült körte

Sült körte
Sült körte

SZERDA

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • (Gluténmentes) kenyér, Vörösbabos szendvicskrém nyers zöldségekkel

Hagyományos magyar reggeli típus

  • Brokkolis zöldségleves, apróra vágott petrezselyemmel szórva
  • Lágy hajdina (kása) pirított tökmaggal szórva, blansírozott kelkáposzta levél

EBÉD

Leves

  • Brokkoli zöldségleves, apróra szeletelt újhagymával tálalva

Főfogás

  • Zöldborsós rizs pirított zöldségekkel, gombával, cékla salátával

Desszert

  • Vaníliás köleskrém kompóttal

VACSORA

Főfogás

  • Rizottó, cékla saláta 

Desszert

  • Vaníliás köleskrém pirított napraforgómaggal szórva

Vörösbabos szendvicskrém
Vörösbabos szendvicskrém nyers zöldségekkel

CSÜTÖRÖK

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • Gyöngybabkrém piros retek szeletekkel, rukkolával

Hagyományos magyar reggeli típus

  • Zöldségleves karalábéval
  • Zabkása, pirított szezámmaggal szórva, blansírozott lila káposzta levél

EBÉD

Leves

  • Karalábé leves 

Főfogás

  • Savanyú káposztás gyöngybab, barna rizs

Desszert

  • Köles ágyon sült gyümölcs fahéjjal szórva

VACSORA

Főfogás

  • Zöldborsó ragú, főtt kukorica tésztával, vegyes gyors prés salátával

Desszert

  • Köles ágyon sült gyümölcsök fahéjasan

Savanyúkáposztás gyöngybab barnarizzsel
Savanyúkáposztás gyöngybab barnarizzsel

PÉNTEK

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • Lencsekrémes szendvics, nyers zöldekkel gazdagon díszítve

Hagyományos reggeli típus

  • Cukkini krémleves
  • Lágy barna rizs pirított napraforgómaggal szórva, gőzölt kínai kel levéllel

EBÉD

Leves

  • Cukkinikrémleves  

Főfogás – rakott étel

  • Rakott kelkáposztás étel: alsó szint a megmaradt főtt gabonák és főtt tészták összekeverve, ízesítve apróra préselt fokhagymával sóval, a következő réteg megmaradt gyöngybab vagy főtt lencse vagy főtt csicseriborsó, a tetejét blansírozott kelkáposzta levelekkel befedve és sütőben kisütve. Saláta-savanyú: reszelt sárgarépa-reszelt almával.

Desszert 

  • Gyümölcskompót

VACSORA

Főfogás

  • Köleses csicseriborsó, párolt karalábéval és sárgarépával, blansírozott karfiollal, lilahagymás uborkasalátával

Desszert

  • Almalében főzött kukoricadara – puliszka – gyümölcsökkel

Cukkini krémleves
Cukkini krémleves

SZOMBAT

Hétvégén a mindennapos hétköznapi ételektől kissé eltérően a kedvenc ételféleségeket is készíthetünk. 

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • Bundás kenyér
  • (egészségesebb változata) 

Hagyományos reggeli típus

  • Vegyes zöldségleves bimbós kellel, apróra darabolt újhagymával szórva a tetejét
  • Hajdinakása pirított tökmaggal, blansírozott fejes káposzta levéllel

EBÉD

Leves

  • Zöldségleves bimbós kellel

Főfogás

  • Tepsis halétel, pirított petrezselymes barna rizzsel, piros retek-jégcsapretek salátával

Desszert

  • Palacsinta gyümölcskrémmel

VACSORA

Főfogás

  • Köleses karfiol (hasonlít a burgonya püréhez) főtt vöröslencsés fehérrépával, sós vizes savanyúval

Desszert

  • Sült alma fahéjasan

Palacsinta gyümölcskrémmel
Palacsinta gyümölcskrémmel

VASÁRNAP

REGGELI

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • Tarkababos krém, vékonyra szeletelt uborkával, sör retekkel

Hagyományos magyar reggeli típus

  • Köleskása pirított napraforgómaggal szórva, gőzölt kínai kel levéllel
  • Zöldségleves, újhagymával szórva a teteje tálaláskor

EBÉD

Reggeli

  • Káposzta leves

Főfogás

  • Petrezselymes barna rizs, csicseriborsó fasírttal, párolt lilakáposztával

Desszert

  • Rizskoch cukor nélküli szilvalekvárral

VACSORA

Főfogás

  • Sárgarépás köles, szárzelleres vöröslencsével, sós vizes savanyúval

Desszert

  • Rizslisztből palacsinta vaníliás lágy kölessel töltve, gyümölcskrémmel vagy az ebédről maradt Rizskoch szilvalekvárral

Rizskoch
Rizskoch