Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A pirított gabonákból készített italok jó hatással vannak a tápcsatornára. Lehet melegen és szobahőmérsékleten is fogyasztani, akár élethossziglan.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál pirított barna rizs

Elkészítés

1.   15 dkg barna rizst száraz serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok, amíg sötét barna lesz. 

2.   Zárható tetejű dobozban tárolom, hogy az aromája megmaradjon.

3.   Felforralok egy liter vizet fedő alatt.

4.   Két evőkanál pirított barna rizst beleteszek, kicsire veszem a lángot és tovább főzöm 10 percig.

5.   Leszűröm kancsóba a teát és a főtt pirított barna rizst visszateszem az edénybe, mert még 2 alkalommal ki tudom főzni.

Várható főzési idő

kb. 25 perc – a rizs pirítása 10 perc, majd ezután a tea főzése 15 perc. 

Mikor fogyasszuk

Lehet egész nap fogyasztani szomjúság esetén.

Tálalás

Lehet melegen és szobahőmérsékleten is kancsóban tálalni teáscsészékkel. 

Tárolás

A pirított száraz rizst zárható tetejű edényben tárolom hűtés nélkül akár 2 hónapig is a felhasználásig.

Az elkészült teát 2 napig lehet tárolni és mindig annyit készíteni amennyit éppen fogyasztunk. Frissen élvezetesebb.

Recept változatok

Aki nem érzékeny a gluténra az árpát is piríthat, és egy kellemes más fajta italt kap.

Hasznos tanácsok

Az italt amikor leszűröm, a megmaradt kifőtt pirított rizst még két alkalommal lehet felöntve újra főzni.

Mindig öntsük le a kifőtt teát mert a rizs szem felszívja a teát. Meg is lehet enni a főtt pirított rizst. Gluténmentes és nyugtatja a tápcsatornát.