Fogyasztási javaslat
Glutén, tejtermék, tojás és cukormentes. Teljesen allergén mentes reggeli fogás. Bárki fogyaszthatja ezt a könnyű reggelit. A refluxpanaszosoknak különösen ajánlott heti 2-3 alkalommal is. Ez a kása reggelire erőt, meleget, stabilitást ad és a bél nyálkahártyáját nyugtatja.
Ha valaki allergiás az olajos magokra, akkor anélkül fogyassza el.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 20 dkg világos hajdina (kapható sötét szemű, amit Oroszországból és Ukrajnából hoznak be. Nagyon erős aromájuk van emiatt nem mindenki kedveli. Ezért a világos szeműtjavaslom első találkozásra a hajdinával.)
- 5 dl tiszta víz
- csipet só
- valamilyen blansírozott zöldség (jó erős zöld színű kelkáposztalevél, fejes káposztalevél, bimbós kel, brokkoli, karfiol, vékony oválisra szeletelt sárgarépa és más gyors blansírozással készült zöldségféle)
- Pirított olajos magvak: napraforgómag, tökmag, mandula, szezámmag (barna és fekete)
Elkészítés
A hajdinát kétféleképpen is el lehet készíteni:
Vastag talpú edényben
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a hajdinát és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a hajdina.
2. Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le.
3. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a hajdinát.
4. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, amik segítik megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.
5. Forrástól számított 20 perc múlva elzárjuk a gázt (a fedő továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt és fakanállal keverjük össze a főtt hajdinát. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van.
Kuktában főzve
Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott hajdinára csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a hajdina a vízzel a kuktában sípol a szelep. Ezután a kicsi lángon hőelosztót teszek a kukta alá, és így még 35 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt hajdinát gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
Blansírozott zöldség készítése
3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszek:
- egy db kelkáposzta, vagy
- fejes káposztalevelet először középen kettévágva majd egymásra téve átlósan 2 cm-esre szeletelve, vagy
- félbe vágott bimbóskelt, vagy
- vagy brokkoli rózsákat.
Ezután keverőtálba teszem, hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.
Lehet még blansírozni: karfiolt, oválisra szeletelt sárgarépát és más zöldségeket is.
Lényeg, hogy nem nyers már („rocog”), de nincs is túlfőzve. Néhány percig minden vitamin még benne marad az alapanyagban.
Szépen mutat a blansírozott lilakáposztalevél a zöld fejes káposztalevéllel. Először a zöld fejes káposztalevelet blansírozzuk, mert a lilakáposzta megfesti a vizet, és az utána következő zöldségünk is elszíneződik.
Pirított olajos magvak készítése
25 dkg tökmagot (vagy lehet még barna/fekete szezámmag, napraforgómag, héj nélküli mandula) serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok.
Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat, és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a forró mag (hidegen ez már nem működik).
Teljesen száraz lesz néhány perc múlva a mag és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz
Akinek van bio szójaszósz odahaza, az tegyen egy evőkanállal a 25 dkg pirított még forró maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet – nem abban a serpenyőben, amiben pirítok – mert nehéz utána elmosogatni – ugyanis ráég.
A napraforgómag és a héj nélküli mandula, amikor aranybarna színű, akkor készült el, és lehet a só tartalmú folyadékot ráönteni.
Kihűlve nem szívja be a só tartalmú folyadékot, csak forrón.
A tökmagpattogni kezd amikor megpirul. Ekkor teszem ki kis keverőtálkába vagy kerámia tálba, és öntöm le a sótartalmú folyadékkal.
A barna szezámmagot külön pirítom a feketétől. Folyamatosan keverem, amikor pattog és kellemes illatot érzünk, akkor elkészült. Ezután szintén lehet egy kanál sótartalmú folyadékkal leönteni, vagy egy teáskanál sót másik serpenyőben szürkére pirítani és összekeverni a barna szezámmaggal. Végül, belül rovátkált mozsárban megroppantom, kissé megőrlöm. Nem kell teljesen porrá őrölni, csak annyira, hogy kb. félbe törjenek a szemek.
A fekete szezámmag pirításánál ügyeljünk, hogy ne égessük meg pirításkor, hiszen nem látjuk, amikor megpirul a színe miatt. Pattogni kezd, érezzük a kellemes illatot akkor készült el. Ugyan úgy járok el, mint a barna szezámmagnál, sózhatom kétféle módon.
Várható elkészítési idő
Kb. 35 perc.
Amíg megfő a hajdina kásánk, addig blansírozzuk a zöldséget és megpirítjuk az olajos magvakat.
Mikor fogyasszuk
A lágy gabona kása reggeli étel. Ebben a napszakban javasolt fogyasztani. Első étkezésünk ez legyen bármikor indítjuk is a napot, hajnalban, reggel vagy kora délelőtt.
Tálalás
A hajdinakására tegyük a blansírozott zöldséget és szórjuk meg egy kanál pirított olajos maggal.
Ha valaki allergiás az olajos magokra, akkor ezt ne tegye.
Tárolás
A hajdinakását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem, elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.
Blansírozott zöldségekből annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.
A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Ha később fogyasztjuk el akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk.
Recept változatok
Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni. Például kölesből. Itt ugyan úgy tálaljuk blansírozott zöldséggel és szórjuk pirított olajos magvakkal.
Hasznos tanácsok
Az olajos magvakat amikor kiszáradtak javasolt zárható üvegekben tárolni, hogy az aromája megmaradjon.
A blansírozott zöldségekből annyit készítsünk, amit azonnal elfogyasztunk. Nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. A felesleget aznap fogyasszuk el például az ebédnél a leveshez vagy a főfogáshoz.
Ha marad lágy kása, azt még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén, vagy ebédre gabona köretként.
Ne tároljuk sokáig.
Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.