Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A desszert fogyasztása candida panaszokra nem ajánlott. 

Speciális helyzetben vannak még a cukorbetegek, mindenki egyénileg saját maga tudja, hogy milyen mennyiségben fogyaszthat lassú felszívódású édesítővel készült desszerteket és összetett szénhidrátokat.

Hozzávalók 4 főre

  • 10 dkg barna rizs
  • 2,5 dl tiszta víz
  • csipet só
  • fél mokkáskanálnyi bio vanília por
  • 1 dl juharszirup vagy rizsszirup
  • gyümölcsöntet vagy cukor nélküli lekvár

Elkészítés

A rizst a vízzel és a sóval puhára főzzük. Vastagtalpú edénybe tesszük és felforraljuk a fedővel. Forrás után kicsire vesszük a lángot és fedő alatt még 40 percig KEVERÉS NÉLKÜL gyengéden főzzük. 

A keveréssel a kialakult gőzcsövecskék, amivel megpuhul a rizs szétesnek és újból kell rendeződniük ahhoz, hogy puhára följön a rizs.

1.   A megpuhult rizshez adjuk hozzá a vaníliaport és az édesítőt. Juharszirupot vagy a rizsszirupot, ami van. Jól keverjük össze. Kissé folyós lesz, mert az édesítőnk folyékony állagú. A sütésnél a víz elpárolog és az állaga sűrűbb lesz a süteménynek.

2.   Tegyük tepsibe kb. 3 cm vastagságba és 180 fokos sütőben süssük meg 20 percig, amíg arany barna lesz a teteje.

3.   Kiveszem a sütőből és cukor nélküli lekvárt tehetek a tetejére.

4.   Amikor kihűl könnyebben szeletelhető.

5.   Tálaláskor lehet gyümölcsöntettel, pirított olajos magvakkal (pl. mandulapehely, pirított napraforgómag stb.) a tetejét tovább díszíteni.

Várható főzési idő

A sütemény elkészítési idejébe nem számítom bele a rizs főzésnek (45 perc és a sütésnek 20 perc az idejét, mert addig sokféle feladatot lehet elvégezni).

A konkrét tennivaló feladat az elkészítéshez maximum 15 percet vesz igénybe. Könnyen elkészíthető desszert.

Mikor fogyasszuk

Ebédre.

Tálalás

Rendkívül sok variációban tálalhatjuk. A sokféle cukor nélküli lekvár nagy választékából választhatunk, amit a sütemény tetejére tehetünk (pl. sárgabaracklekvár, szilvalekvár).

Pirított olajos magvakkal is szórhatjuk (pl. mandula, mandulapehely, napraforgó, dió, mogyoró darabok). 

Továbbá tehetünk gyümölcskompótot és aszalványokat is a tetejére tálaláskor.

Tárolás

Hűtőszekrényben akár 5 napig is eláll.

Recept változatok

Ugyan ezt a süteményt el tudjuk készíteni főtt kölesből és akkor Köleskoch finomságunk lesz.

Hasznos tanácsok

Amikor sütjük a rizskoch-ot ügyeljünk, hogy ne égessük oda.