Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A desszert fogyasztása candida panaszokra nem ajánlott.
Speciális helyzetben vannak még a cukorbetegek, mindenki egyénileg saját maga tudja, hogy milyen mennyiségben fogyaszthat lassú felszívódású édesítővel készült desszerteket és összetett szénhidrátokat.
Hozzávalók 4 főre
- 10 dkg barna rizs
- 2,5 dl tiszta víz
- csipet só
- fél mokkáskanálnyi bio vanília por
- 1 dl juharszirup vagy rizsszirup
- gyümölcsöntet vagy cukor nélküli lekvár
Elkészítés
A rizst a vízzel és a sóval puhára főzzük. Vastagtalpú edénybe tesszük és felforraljuk a fedővel. Forrás után kicsire vesszük a lángot és fedő alatt még 40 percig KEVERÉS NÉLKÜL gyengéden főzzük.
A keveréssel a kialakult gőzcsövecskék, amivel megpuhul a rizs szétesnek és újból kell rendeződniük ahhoz, hogy puhára följön a rizs.
1. A megpuhult rizshez adjuk hozzá a vaníliaport és az édesítőt. Juharszirupot vagy a rizsszirupot, ami van. Jól keverjük össze. Kissé folyós lesz, mert az édesítőnk folyékony állagú. A sütésnél a víz elpárolog és az állaga sűrűbb lesz a süteménynek.
2. Tegyük tepsibe kb. 3 cm vastagságba és 180 fokos sütőben süssük meg 20 percig, amíg arany barna lesz a teteje.
3. Kiveszem a sütőből és cukor nélküli lekvárt tehetek a tetejére.
4. Amikor kihűl könnyebben szeletelhető.
5. Tálaláskor lehet gyümölcsöntettel, pirított olajos magvakkal (pl. mandulapehely, pirított napraforgómag stb.) a tetejét tovább díszíteni.
Várható főzési idő
A sütemény elkészítési idejébe nem számítom bele a rizs főzésnek (45 perc és a sütésnek 20 perc az idejét, mert addig sokféle feladatot lehet elvégezni).
A konkrét tennivaló feladat az elkészítéshez maximum 15 percet vesz igénybe. Könnyen elkészíthető desszert.
Mikor fogyasszuk
Ebédre.
Tálalás
Rendkívül sok variációban tálalhatjuk. A sokféle cukor nélküli lekvár nagy választékából választhatunk, amit a sütemény tetejére tehetünk (pl. sárgabaracklekvár, szilvalekvár).
Pirított olajos magvakkal is szórhatjuk (pl. mandula, mandulapehely, napraforgó, dió, mogyoró darabok).
Továbbá tehetünk gyümölcskompótot és aszalványokat is a tetejére tálaláskor.
Tárolás
Hűtőszekrényben akár 5 napig is eláll.
Recept változatok
Ugyan ezt a süteményt el tudjuk készíteni főtt kölesből és akkor Köleskoch finomságunk lesz.
Hasznos tanácsok
Amikor sütjük a rizskoch-ot ügyeljünk, hogy ne égessük oda.