Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. Aki az olajos magokra és diófélékre érzékeny, az olyan olajjal készítsék el ezt az ételt, amely számukra nem okoz allergiást panaszt.

Hozzávalók / 1 adag – 2 fő részére

Barna rizs főzéséhez

  • 8 dkg barna rizs
  • 2 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

Savanyúkáposztás gyöngybabhoz

  • 8 dkg gyöngybab
  • 1 db babérlevél
  • 2,5 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

Savanyúkáposztás részhez

  • 2 db közepes vagy nagy méretű vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy aki érzékeny a napraforgómagra, akkor olyan olajat használjon, amire nincs allergiás reakciója)
  • 30 dkg savanyúkáposzta
  • 1 db babérlevél
  • 2,5 dl víz
  • ½ mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény

Elkészítés

barna rizst kétféleképpen is el lehet készíteni:

Vastag talpú edényben

1.    Vastagtalpú edénybe tegyük bele a rizst és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a rizs. 

2.    Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le. 

3.    A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

4.    Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt, és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük akkor soha nem tud puhára főni a gabona mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Tehát, hagyjuk nyugodtan főni a gabonát. 

5.    35 perc múlva zárjuk el a gázt (a fedő ekkor még továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt, és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.

Kuktában főzés

Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott rizsre csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a rizs, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángnál hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm, majd elzárom a gázt. 

Megvárom amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A rizst gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

Gyöngybab főzése

1.   Kiválogatom a gyöngybabot a rossz szemektől és az esetleges kis kavicsoktól.

2.   Szűrőbe téve megmosom a gyöngybabot, csap alá tartva, vagy kis keverőtálba teszem, és 3 alkalommal vizet engedek rá szűrőn át, majd a gyöngybab mosóvizét kiöntöm.

3.    A főző edénybe beleteszem a főző vizével, valamint a babérlevéllel együtt, és legalább 3 órán át áztatom főzés előtt.

4.   A vastag talpú főzőedénybe tett babot áztatás után elkezdem főzni.

5.   Felforralom, ezután kicsi lángra veszem és fedő alatt 50 perc alatt puhára főzöm.

6.   Végül hozzáadom a sót és kiveszem a babérlevelet.

Lehet kapni tartósítószer mentesen főtt gyöngybab, fehérbab, vörösbab konzervet, amikor nincs idő ezt is lehet használni.

Savanyúkáposzta elkészítése

1.   A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk.

2.   Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát, a sót, a vizet és a fűszereket.

3.   Lefedjük az edényt és felforraljuk.

4.   Felforralás után kicsire vesszük a lángot, és 35 perc alatt puhára főzzük a savanyúkáposztát.

Várható főzési idő

50 perc

  • Barna rizs főzése – 20 perc alatt puhára fő
  • Gyöngybab főzése – 50 perc, az előkészítési ideje 5 perc
  • Savanyúkáposzta – 35 perc alatt puhára fő, az előkészítési ideje 10 perc

Amíg a barna rizs és a gyöngybab fő az idő alatt a savanyú káposzta alapot el lehet készíteni és puhára főzni.

Mikor fogyasszuk

Ezt a főfogást lehet ebédre és vacsorára is fogyasztani.

Tálalás

Friss apróra darabolt petrezselyemmel szórhatom a tetejét tálaláskor.

Tárolás

A maradékot 3 napig hűtőszekrényben lehet tárolni. 

Recept változatok

Lehet ugyan ezt a főfogást főtt gyöngybab helyett, főtt csicseriborsóval, főtt vörös és más babokkal helyettesíteni. Fotók a recept legvégén láthatók.

A főtt barna rizs helyett más főtt gabonát is tehetek pl. kölest, hajdinát vagy puliszkát.

Lehet főtt barna riszt lehet tésztával (rizstészta, kölestészta, kukoricatészta stb.) is helyettesíteni.

Hasznos tanácsok

A savanyúkáposztás étel egy hétig is hűtve tárolható. A főtt gabonák maximum 3 napig, a tésztákat mindig frissen főzzük ki, az gyorsan elkészíthető.

További fotók

Savanyúkáposztás csicseriborsó barna rizzsel
Savanyúkáposztás csicseriborsó barna rizzsel

Savanyúkáposztás vörösbab barna rizzsel
Savanyúkáposztás vörösbab barna rizzsel