Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Kis kanál olajon pirítjuk a zöldségeket. Ezért akik a napraforgómagra allergiások, annak az olaját is kerüljék. Olyat használjanak, ami számukra is biztonságos.
Nem ajánlott menopauza után hölgyeknek fogyasztani az állati fehérjét tartalmazó ételeket. Akik a hagyma fogyasztása után panaszt éreznek, azok hagyma nélkül készítsék el a puliszkát.
Kicsi gyermekeknek sem ajánlott a halétel fogyasztása, szálka is lehet az ételben, ami kockázatos lehet. 2 éves kor alatt nem javasolt a hal fogyasztása.
Hozzávalók / 4 fő részére
Sült hal
- 80 dkg hal (fehér húsú pisztráng, fogas, sülő, harcsa)
- 5 db finomra reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj – ízlés szerint)
- 1 teáskanál só
Puliszka/polenta
- 25 dkg kukoricadara
- 1.5 liter víz
- 1 teáskanál só
Pirított lilahagyma
- 6 db lilahagyma félholdra vágva
- 1 mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, kukoricaolaj – ízlés szerint)
- 1 mokkáskanál só
Pirított petrezselyem
- 4 csokor petrezselyem
- mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, kukoricaolaj – ízlés szerint)
- 1 csipet só
Reszelt jégcsapretek-piros retek saláta citrom levével
- 20 cm-s darab jégcsapretek
- 4 db piros retek
- 1 evőkanál frissen csavart citrom leve
- 1 csipet só
Elkészítés
Sült hal
1. Tepsibe először tesszük egy evőkanálnyi olajat, majd a reszelt fokhagymával és sóval bekent halakat.
2. Lefedjük és 180 fokon sütjük sütőben. Levet fog engedni a hal és ebben a lében puhul meg. 15 perc múlva levesszük a fóliát, majd hagyjuk még 4 percig ropogósra sülni a halat.
Puliszka/polenta
1. Felforralom a másfél liter vizet a sóval.
2. Folyamatosan habverővel keverve hozzáöntöm a kukoricadarát.
3. Ezután fakanállal keverem, amíg besűrűsödik. Javasolt hosszúnyelű fakanálat használni, mert gőz buborékok keletkeznek, amelyek a puliszka felszínén „puffognak”, kicsapódnak és megégetheti a kezünket, amikor a forró puliszka ráfröccsen.
4. Addig keverjük a puliszkát amíg úgy besűrűsödik, hogy az edény széléről le tud válni.
5. Ezután tálba, vagy tálcára öntjük, egyenletesen elsimítva a tetejét.
Pirított lilahagyma
1. A félholdra szeletelt lilahagymát megsózva az olajon közepes lángon kezdem el pirítani, amire levet enged és kissé megpuhul fedő alatt.
2. Ezután leveszem a fedőt és gyengéden keverve tovább pirítom. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne töredezzen meg.
Pirított petrezselyem
1. Lemossuk a két csokor petrezselymet.
2. Vágódeszkán éles késsel apró darabokra vágjuk.
3. Serpenyőbe tesszük a petrezselymet, hozzáadjuk a csipet sót és a mokkáskanál olajat.
4. Begyújtjuk a gázt és közepes lángon folyamatos keveréssel pirítjuk kb. 3-4 percig.
Reszelt jégcsapretek-piros retek saláta citrom levével
1. Lereszeljük finom reszelővel a jégcsapretket és a piros retket.
2. Megsózzuk és jól összekeverjük a sóval.
3. Hozzáadom a frissen csavart citrom levét és elkeverem.
Várható főzési idő
Kb. 45 perc
- A halak letisztítása megmosása, besózása és fokhagymával történő bevonása – 5 perc
- Tepsibe rakás 5 perc
- A puliszka főzési ideje 20 perc, amíg sül a sütőben a hal közben főzhetjük is.
- Pirított lilahagyma feldarabolása és sütése 10 perc.
- Petrezselyem feldarabolása és pirítása 5 perc.
- Jégcsapretek-piros retek saláta citromos elkészítése 5 perc.
Mikor fogyasszuk
Ebédre vagy vacsorára. Lehet kivételes napokon hétvégén, családi összejöveteleken vagy karácsonykor is.
Tálalás
Pompás színei vannak ennek az ételnek. Citromsárga a polenta, lila a hagyma, élénk zöld a petrezselyem, továbbá a hónapos piros retek a citromhéjjal. Szépen díszítik a tányért.
Tárolás
Hűtőszekrényben lehet tárolni a halat, puliszkát és a reteksalátát. Érdemes annyi ételt készíteni, amit aznap elfogyasztunk. Ez az ünnepi étel 4 főnek gyorsan el fog fogyni.
Recept változatok
Sokféle hal közül válogathatunk. Akik nem kedvelik a halat helyette fasírtot tegyenek a tányérra. A csicseriborsó fasírt (falafel) népszerű és finom fogás.
Hasznos tanácsok
Halak vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy friss legyen. Figyeljük meg, hogy amikor a hal szeme még homorú akkor friss a hal, amikor már beesik akkor nem friss.
A fehér húsú nem zsíros halak a legjobbak. A vörös húsú zsíros halak nem javasoltak a mai modern, fizikai aktivitás nélküli életvitel esetében.
Amikor halételt készítünk, azután feltétlen fogyasszunk el jégcsapretekből készített salátafélét. Szeleteljük fel gyufaszálra vagy reszeljük le a jégcsapretket, csipet sót adjunk hozzá ez a bázis. Ehhez még lehet tenni pl. friss citrom levét, vagy piros retket.
A sült halra frissen csavart citromlevet csurgathatunk a könnyebb emésztésért.
FONTOS! Az olajban sült fogásoknál (pl. fasírtok) vagy a hús fogyasztásakor jégcsapretek saláta-savanyút fogyasszunk minden esetben, hogy a felesleges olajat, zsiradékot eltávolítsa a szervezetből.