Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Kis kanál olajon pirítjuk a zöldségeket. Ezért akik a napraforgómagra allergiások, annak az olaját is kerüljék. Olyat használjanak, ami számukra is biztonságos. 

Nem ajánlott menopauza után hölgyeknek fogyasztani az állati fehérjét tartalmazó ételeket. Akik a hagyma fogyasztása után panaszt éreznek, azok hagyma nélkül készítsék el a puliszkát. 

Kicsi gyermekeknek sem ajánlott a halétel fogyasztása, szálka is lehet az ételben, ami kockázatos lehet. 2 éves kor alatt nem javasolt a hal fogyasztása. 

Hozzávalók / 4 fő részére

Sült hal

  • 80 dkg hal (fehér húsú pisztráng, fogas, sülő, harcsa)
  • 5 db finomra reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj – ízlés szerint)
  • 1 teáskanál só

Puliszka/polenta

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1.5 liter víz
  • 1 teáskanál só

Pirított lilahagyma

  • 6 db lilahagyma félholdra vágva
  • 1 mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, kukoricaolaj – ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál só

Pirított petrezselyem

  • 4 csokor petrezselyem
  • mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, kukoricaolaj – ízlés szerint)
  • 1 csipet só

Reszelt jégcsapretek-piros retek saláta citrom levével

  • 20 cm-s darab jégcsapretek
  • 4 db piros retek
  • 1 evőkanál frissen csavart citrom leve
  • 1 csipet só

Elkészítés

Sült hal

1.    Tepsibe először tesszük egy evőkanálnyi olajat, majd a reszelt fokhagymával és sóval bekent halakat.

2.    Lefedjük és 180 fokon sütjük sütőben. Levet fog engedni a hal és ebben a lében puhul meg. 15 perc múlva levesszük a fóliát, majd hagyjuk még 4 percig ropogósra sülni a halat.

Puliszka/polenta

1.   Felforralom a másfél liter vizet a sóval.

2.   Folyamatosan habverővel keverve hozzáöntöm a kukoricadarát.

3.   Ezután fakanállal keverem, amíg besűrűsödik. Javasolt hosszúnyelű fakanálat használni, mert gőz buborékok keletkeznek, amelyek a puliszka felszínén „puffognak”, kicsapódnak és megégetheti a kezünket, amikor a forró puliszka ráfröccsen.

4.   Addig keverjük a puliszkát amíg úgy besűrűsödik, hogy az edény széléről le tud válni.

5.   Ezután tálba, vagy tálcára öntjük, egyenletesen elsimítva a tetejét.

Pirított lilahagyma

1.   A félholdra szeletelt lilahagymát megsózva az olajon közepes lángon kezdem el pirítani, amire levet enged és kissé megpuhul fedő alatt.

2.   Ezután leveszem a fedőt és gyengéden keverve tovább pirítom. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne töredezzen meg.

Pirított petrezselyem

1.   Lemossuk a két csokor petrezselymet.

2.   Vágódeszkán éles késsel apró darabokra vágjuk.

3.   Serpenyőbe tesszük a petrezselymet, hozzáadjuk a csipet sót és a mokkáskanál olajat.

4.   Begyújtjuk a gázt és közepes lángon folyamatos keveréssel pirítjuk kb. 3-4 percig. 

Reszelt jégcsapretek-piros retek saláta citrom levével

1. Lereszeljük finom reszelővel a jégcsapretket és a piros retket.

2. Megsózzuk és jól összekeverjük a sóval.

3. Hozzáadom a frissen csavart citrom levét és elkeverem.

Várható főzési idő

Kb. 45 perc

  • A halak letisztítása megmosása, besózása és fokhagymával történő bevonása – 5 perc 
  • Tepsibe rakás 5 perc
  • A puliszka főzési ideje 20 perc, amíg sül a sütőben a hal közben főzhetjük is.
  • Pirított lilahagyma feldarabolása és sütése 10 perc.
  • Petrezselyem feldarabolása és pirítása 5 perc.
  • Jégcsapretek-piros retek saláta citromos elkészítése 5 perc.

Mikor fogyasszuk

Ebédre vagy vacsorára. Lehet kivételes napokon hétvégén, családi összejöveteleken vagy karácsonykor is.

Tálalás

Pompás színei vannak ennek az ételnek. Citromsárga a polenta, lila a hagyma, élénk zöld a petrezselyem, továbbá a hónapos piros retek a citromhéjjal. Szépen díszítik a tányért.

Tárolás

Hűtőszekrényben lehet tárolni a halat, puliszkát és a reteksalátát. Érdemes annyi ételt készíteni, amit aznap elfogyasztunk. Ez az ünnepi étel 4 főnek gyorsan el fog fogyni.

Recept változatok

Sokféle hal közül válogathatunk. Akik nem kedvelik a halat helyette fasírtot tegyenek a tányérra. A csicseriborsó fasírt (falafel) népszerű és finom fogás.

Hasznos tanácsok

Halak vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy friss legyen. Figyeljük meg, hogy amikor a hal szeme még homorú akkor friss a hal, amikor már beesik akkor nem friss. 

A fehér húsú nem zsíros halak a legjobbak. A vörös húsú zsíros halak nem javasoltak a mai modern, fizikai aktivitás nélküli életvitel esetében. 

Amikor halételt készítünk, azután feltétlen fogyasszunk el jégcsapretekből készített salátafélét. Szeleteljük fel gyufaszálra vagy reszeljük le a jégcsapretket, csipet sót adjunk hozzá ez a bázis. Ehhez még lehet tenni pl. friss citrom levét, vagy piros retket.

A sült halra frissen csavart citromlevet csurgathatunk a könnyebb emésztésért.

FONTOS! Az olajban sült fogásoknál (pl. fasírtok) vagy a hús fogyasztásakor jégcsapretek saláta-savanyút fogyasszunk minden esetben, hogy a felesleges olajat, zsiradékot eltávolítsa a szervezetből.

További fotó

Sült hal puliszkával