Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 30 dkg megtisztított nyers szelídgesztenye
  • 20 dkg kerekszemű barna rizs
  • 10 dkg fehér bab
  • 50 dkg megtisztított és kockára vágott sütőtök
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db nyers cékla
  • 1 db nyers alma
  • 2 db kelkáposzta levél 
  • 1 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)

Elkészítés

Szelídgesztenyés barna rizs elkészítése

1.   A szelídgesztenyét vásárlás után egy napig vízben áztatom, mivel ezután könnyebb lesz megtisztítani a héj részétől.

2.   A barna rizst és a megtisztított szelídgesztenyét miután megmostuk külön-külön összekeverem és kuktában fél liter vízben, mokkáskanál sóval puhára főzöm. Először felforralom és a kukta szelepe sípolni kezd, majd kicsire veszem a lángot és még 35 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt és megvárom, hogy kihűljön annyira, hogy a kukta fedelét le tudjam venni.

Fehér bab puhára főzése

1.   A fehér babot előző nap vagy főzés előtt 8 órán át beáztatom majd az áztató vizet leöntöm. 

2.   Ezután kuktába teszem és 6 dl friss vizet hozzáadok, majd lezárom fedővel és felforralom. 

3.   Miután felforrt, kicsire veszem a lángot és még 50 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Ezután megvárom, hogy annyira kihűljön hogy a kuktafedőt le tudjam venni. Hozzáadok egy teáskanál sót, hogy beszívja és kellemesen sós íze legyen a babnak. A megmaradt levet levesekhez fel lehet használni.

Sütőtökkrém készítése

1.   A vöröshagymát megtisztítom és kisebb kockákra vágom. Majd mokkáskanál olajon üvegesre pirítom és hozzáadom a sütőtököt. Megsózom, felöntöm 1 dl vízzel és lefedve puhára főzöm kb. 10 perc alatt puhára fő. 

2.   Ezután mixerrel krémesre keverem.

3.   A sütőtök krémbe beleteszem a főtt fehér babot és összekeverem.

Kelkáposzta levél blansírozása

3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe beleteszem a kelkáposzta leveleket és 2 percig forralom, majd kiveszem és hideg vízzel leöblítem.

Alma-cékla savanyúság készítése

Egy darab kisméretű céklát és 2 db almát a kislyukú reszelőn lereszelek, majd hozzáadok egy csipet sót és összekeverem őket.

Ezzel az eljárással biztosítom azt, hogy a nyers zöldségen lévő esetleg nem hasznos baktériumoktól „fertőtlenítsem” a savanyú-saláta fogást. 

Várható elkészítési idő

45 perc. Amíg megfő a szelídgesztenyés barna rizs, addig puhára fő a fehér bab és elkészül a sütőtök krém, a blansírozott kelkáposzta levél és az almás céklasaláta. 

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani ezt a tartalmas melegítő hatású fogást. Általában a téli időszakban készítjük, hiszen az alapanyagok, mint a szelídgesztenye és a sütőtök ebben az időszakban elérhető, továbbá kitartó meleg energiát adnak.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek.

Recept változatok

Lehet a fehér helyett főtt vörös vagy tarka babot is használni. 

Hasznos tanácsok

A kukta főzésnél ügyeljünk arra, hogy amikor sípol a szelep az azt jelenti, hogy felforrt az étel, feltétlen vegyük kicsi lángra a gázt. Ha előfordul az, hogy a szelepen át kijön a víz, akkor hideg vízzel benedvesített konyharuhát tegyünk a kukta tetejére és zárjuk el a gázt.

Ezzel megakadályozzuk, hogy az egész konyhát beterítse a szelepből kijövő folyadék és lehűl a kukta is. Csak a gáztűzhelyre kifolyt folyadékot kell feltakarítani. Bátran főzzünk kuktában. Biztonságos és kitartó meleget valamint energiát ad a kukta főzési mód.