Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 30 dkg megtisztított nyers szelídgesztenye
- 20 dkg kerekszemű barna rizs
- 10 dkg fehér bab
- 50 dkg megtisztított és kockára vágott sütőtök
- 1 db vöröshagyma
- 1 db nyers cékla
- 1 db nyers alma
- 2 db kelkáposzta levél
- 1 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- só
Elkészítés
Szelídgesztenyés barna rizs elkészítése
1. A szelídgesztenyét vásárlás után egy napig vízben áztatom, mivel ezután könnyebb lesz megtisztítani a héj részétől.
2. A barna rizst és a megtisztított szelídgesztenyét miután megmostuk külön-külön összekeverem és kuktában fél liter vízben, mokkáskanál sóval puhára főzöm. Először felforralom és a kukta szelepe sípolni kezd, majd kicsire veszem a lángot és még 35 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt és megvárom, hogy kihűljön annyira, hogy a kukta fedelét le tudjam venni.
Fehér bab puhára főzése
1. A fehér babot előző nap vagy főzés előtt 8 órán át beáztatom majd az áztató vizet leöntöm.
2. Ezután kuktába teszem és 6 dl friss vizet hozzáadok, majd lezárom fedővel és felforralom.
3. Miután felforrt, kicsire veszem a lángot és még 50 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Ezután megvárom, hogy annyira kihűljön hogy a kuktafedőt le tudjam venni. Hozzáadok egy teáskanál sót, hogy beszívja és kellemesen sós íze legyen a babnak. A megmaradt levet levesekhez fel lehet használni.
Sütőtökkrém készítése
1. A vöröshagymát megtisztítom és kisebb kockákra vágom. Majd mokkáskanál olajon üvegesre pirítom és hozzáadom a sütőtököt. Megsózom, felöntöm 1 dl vízzel és lefedve puhára főzöm kb. 10 perc alatt puhára fő.
2. Ezután mixerrel krémesre keverem.
3. A sütőtök krémbe beleteszem a főtt fehér babot és összekeverem.
Kelkáposzta levél blansírozása
3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe beleteszem a kelkáposzta leveleket és 2 percig forralom, majd kiveszem és hideg vízzel leöblítem.
Alma-cékla savanyúság készítése
Egy darab kisméretű céklát és 2 db almát a kislyukú reszelőn lereszelek, majd hozzáadok egy csipet sót és összekeverem őket.
Ezzel az eljárással biztosítom azt, hogy a nyers zöldségen lévő esetleg nem hasznos baktériumoktól „fertőtlenítsem” a savanyú-saláta fogást.
Várható elkészítési idő
45 perc. Amíg megfő a szelídgesztenyés barna rizs, addig puhára fő a fehér bab és elkészül a sütőtök krém, a blansírozott kelkáposzta levél és az almás céklasaláta.
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a tartalmas melegítő hatású fogást. Általában a téli időszakban készítjük, hiszen az alapanyagok, mint a szelídgesztenye és a sütőtök ebben az időszakban elérhető, továbbá kitartó meleg energiát adnak.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a fehér helyett főtt vörös vagy tarka babot is használni.
Hasznos tanácsok
A kukta főzésnél ügyeljünk arra, hogy amikor sípol a szelep az azt jelenti, hogy felforrt az étel, feltétlen vegyük kicsi lángra a gázt. Ha előfordul az, hogy a szelepen át kijön a víz, akkor hideg vízzel benedvesített konyharuhát tegyünk a kukta tetejére és zárjuk el a gázt.
Ezzel megakadályozzuk, hogy az egész konyhát beterítse a szelepből kijövő folyadék és lehűl a kukta is. Csak a gáztűzhelyre kifolyt folyadékot kell feltakarítani. Bátran főzzünk kuktában. Biztonságos és kitartó meleget valamint energiát ad a kukta főzési mód.