Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az árpa gluténtartalmú, ezért aki glutén érzékeny az helyette barna rizst, hajdinát vagy kölest használjon.

Amennyiben nem szeretnél/tudsz madársalátát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.

Hozzávalók / 4 főre

HÜVELYES ZÖLDBORSÓ

  • 30 dkg hüvelyes zöldborsó
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 l víz a főzéshez 

ÁRPARAGU

  • 20 dkg árpa
  • 7 dl víz
  • só ízlés szerint (egy teáskanál)
  • 2 db sárgarépa háromszögre vágva
  • 1 db fehér répa háromszögre vágva

FŐTT VÖRÖSBAB

  • 15 dkg vörös bab 
  • 1 db babérlevél
  • 1 l víz a főzéshez

ECETES MADÁRSALÁTA RUKKOLÁVAL ÉS PIROSRETEKKEL

  • 4 dkg madársaláta megmosva
  • 4 dkg rukkola megmosva
  • 4 db pirosretek felszeletelve
  • 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet) 
  • 3 dl víz
  • csipet só

Elkészítés

FŐTT VÖRÖSBAB

  1. A babot 5 órára beáztatom, majd az áztató vizet leöntöm és 1 liter tiszta vízzel, valamint a babérlevéllel puhára főzöm.
  2. Amikor megpuhult, megsózom és hagyom állni 10 percig a sóban, hogy beszívja a forró bab. Fontos, hogy nagyon puhára legyen főzve a bab, inkább szétfőzve, mint kicsit is fövetlen, mert panaszt okozhat (puffadást és bélpanaszokat).

HÜVELYES ZÖLDBORSÓ

1. Megmosom a hüvelyes zöldborsót.  

2. Felforralom a sós vizet és 3-4 percre beleteszem a hüvelyes zöldborsót.

3. Kiveszem, amikor megpuhult (kellemes roppanós állagú legyen).

ÁRPARAGU

1. Megmosom az árpát.

2. Háromszögre felszeletelem a sárgarépát és a fehérrépát.

3. Az edénybe beleteszem az árpát, a sárgarépát, a fehérrépát a vízzel és a sóval együtt, majd felforralom.

4. Forrás után kicsire veszem a lángot és 40 percig gyengéden főzöm. Ezután még állni hagyom fedő alatt 10 percig.

ECETES MADÁRSALÁTA RUKKOLÁVAL ÉS PIROSRETEKKEL

1.   Megmosom a madársalátát, a piros retkeket és a rukkolát.

2.   A piros retket felszeletelem.

3.   Összekeverem az ecetet, a vizet és a sót.

4.   Hozzáadom a megmosott nyers zöldségekhez.

Várható főzési idő

45 perc 

Amíg az árparagu puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot, és blansírozni a hüvelyes zöldborsót.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

Lehet díszesen tálalni ezt a sokszínű fogást. Az élénk piros hónapos retek valamint az üde zöld madársaláta és rukkola jól mutat, az élénk zöld hüvelyes zöldborsóval együtt.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.  

Recept változatok

Sokféle babfélét lehet használni: salátabab, lóbab, tarkabab, gyöngybab, fehérbab stb. Lehet bab helyett főtt csicseriborsót vagy főtt lencsét is használni.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).

Csak ismétlésként: fontos, hogy nagyon puhára legyen főzve a bab, inkább szétfőzve, mint kicsit is fövetlen, mert panaszt okozhat (puffadást és komoly bélpnaszokat).