Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az árpa gluténtartalmú, ezért aki glutén érzékeny az helyette barna rizst, hajdinát vagy kölest használjon.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz madársalátát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.
Hozzávalók / 4 főre
HÜVELYES ZÖLDBORSÓ
- 30 dkg hüvelyes zöldborsó
- 1 mokkáskanál só
- 1 l víz a főzéshez
ÁRPARAGU
- 20 dkg árpa
- 7 dl víz
- só ízlés szerint (egy teáskanál)
- 2 db sárgarépa háromszögre vágva
- 1 db fehér répa háromszögre vágva
FŐTT VÖRÖSBAB
- 15 dkg vörös bab
- 1 db babérlevél
- 1 l víz a főzéshez
ECETES MADÁRSALÁTA RUKKOLÁVAL ÉS PIROSRETEKKEL
- 4 dkg madársaláta megmosva
- 4 dkg rukkola megmosva
- 4 db pirosretek felszeletelve
- 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet)
- 3 dl víz
- csipet só
Elkészítés
FŐTT VÖRÖSBAB
- A babot 5 órára beáztatom, majd az áztató vizet leöntöm és 1 liter tiszta vízzel, valamint a babérlevéllel puhára főzöm.
- Amikor megpuhult, megsózom és hagyom állni 10 percig a sóban, hogy beszívja a forró bab. Fontos, hogy nagyon puhára legyen főzve a bab, inkább szétfőzve, mint kicsit is fövetlen, mert panaszt okozhat (puffadást és bélpanaszokat).
HÜVELYES ZÖLDBORSÓ
1. Megmosom a hüvelyes zöldborsót.
2. Felforralom a sós vizet és 3-4 percre beleteszem a hüvelyes zöldborsót.
3. Kiveszem, amikor megpuhult (kellemes roppanós állagú legyen).
ÁRPARAGU
1. Megmosom az árpát.
2. Háromszögre felszeletelem a sárgarépát és a fehérrépát.
3. Az edénybe beleteszem az árpát, a sárgarépát, a fehérrépát a vízzel és a sóval együtt, majd felforralom.
4. Forrás után kicsire veszem a lángot és 40 percig gyengéden főzöm. Ezután még állni hagyom fedő alatt 10 percig.
ECETES MADÁRSALÁTA RUKKOLÁVAL ÉS PIROSRETEKKEL
1. Megmosom a madársalátát, a piros retkeket és a rukkolát.
2. A piros retket felszeletelem.
3. Összekeverem az ecetet, a vizet és a sót.
4. Hozzáadom a megmosott nyers zöldségekhez.
Várható főzési idő
45 perc
Amíg az árparagu puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot, és blansírozni a hüvelyes zöldborsót.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
Lehet díszesen tálalni ezt a sokszínű fogást. Az élénk piros hónapos retek valamint az üde zöld madársaláta és rukkola jól mutat, az élénk zöld hüvelyes zöldborsóval együtt.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle babfélét lehet használni: salátabab, lóbab, tarkabab, gyöngybab, fehérbab stb. Lehet bab helyett főtt csicseriborsót vagy főtt lencsét is használni.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).
Csak ismétlésként: fontos, hogy nagyon puhára legyen főzve a bab, inkább szétfőzve, mint kicsit is fövetlen, mert panaszt okozhat (puffadást és komoly bélpnaszokat).