Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az árpa gluténtartalmú, ezért aki glutén érzékeny az barna rizst használjon az étel elkészítéséhez.
Hozzávalók / 4 főre
ÁRPARAGU
- 20 dkg árpa
- 7 dl víz
- só ízlés szerint (egy teáskanál)
- 2 db sárgarépa kockákra vágva
- 1 db szárzeller átlósan szeletelve
- 1 db fehérrépa karikákra vágva
BLANSÍROZOTT KARFIOL ÉS FŐTT ZÖLDBORSÓ
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- mokkáskanál só
- 8 db karfiol rózsa
- 7 dl víz
CÉKLA-SÁRGARÉPA SALÁTA
- 20 dkg cékla megmosva és kockákra vágva
- 20 dkg sárgarépa megmosva és kockákra vágva
- Csipet só
- 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet)
- 3 dl víz
Elkészítés
ÁRPARAGU
1. Vastagtalpú edénybe teszem a hozzávalókat és felforralom.
2. Ezután kicsire veszem a lángot és még 25 percig főzöm fedő alatt keverés nélkül. Főzéskor ne keverjük össze, mert a gőzcsövecskék puhítják meg. Ha elkeverjük akkor a gőzcsövecskéket tönkretesszük és nem tud megpuhulni a gabona.
CÉKLA-SÁRGARÉPA SALÁTA
1. A céklát megmosom és kockákra vágom.
2. A sárgarépát megmosom és hasonló méretűre szeletelem, mint a céklát.
3. Annyi vízzel főzöm meg, hogy éppen ellepje, majd hozzáadok egy csipet sót és felteszem főni.
4. Amikor megfőtt, a főzőlevét megtartom és mokkáskanálnyi természetes ecetet adok hozzá (almaecet stb.).
BLANSÍROZOTT KARFIOL ÉS FŐTT ZÖLDBORSÓ
1. Felforralom a vizet egy csipet sóval.
2. Ezután hozzáadom a karfiol rózsákat és 2 percig blansírozom, majd kiveszem és tálkába teszem.
3. A blansírozó vízbe beleteszem a zsenge tavaszi zöldborsót és puhára főzöm. Ez lehet 20 perc vagy több a zöldborsó fajtától függően.
4. Amikor megfőtt leszűröm a zöldborsót. A blansírozó levet felhasználhatom más levesek készítésekor.
Várható főzési idő
45 perc
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle köretet lehet használni az állapotnak (érzékenységnek) megfelelően – aki glutén érzékeny annak rizs, kukorica és hajdina gabonák javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).