Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az árpa gluténtartalmú, ezért aki glutén érzékeny az barna rizst használjon az étel elkészítéséhez.

Hozzávalók / 4 főre

ÁRPARAGU

  • 20 dkg árpa
  • 7 dl víz
  • só ízlés szerint (egy teáskanál)
  • 2 db sárgarépa kockákra vágva
  • 1 db szárzeller átlósan szeletelve
  • 1 db fehérrépa karikákra vágva

BLANSÍROZOTT KARFIOL ÉS FŐTT ZÖLDBORSÓ

  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • mokkáskanál só
  • 8 db karfiol rózsa
  • 7 dl víz 

CÉKLA-SÁRGARÉPA SALÁTA

  • 20 dkg cékla megmosva és kockákra vágva
  • 20 dkg sárgarépa megmosva és kockákra vágva
  • Csipet só
  • 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet) 
  • 3 dl víz

Elkészítés

ÁRPARAGU

1. Vastagtalpú edénybe teszem a hozzávalókat és felforralom.

2. Ezután kicsire veszem a lángot és még 25 percig főzöm fedő alatt keverés nélkül. Főzéskor ne keverjük össze, mert a gőzcsövecskék puhítják meg. Ha elkeverjük akkor a gőzcsövecskéket tönkretesszük és nem tud megpuhulni a gabona. 

CÉKLA-SÁRGARÉPA SALÁTA

1.   A céklát megmosom és kockákra vágom.

2.   A sárgarépát megmosom és hasonló méretűre szeletelem, mint a céklát.

3.   Annyi vízzel főzöm meg, hogy éppen ellepje, majd hozzáadok egy csipet sót és felteszem főni.

4.   Amikor megfőtt, a főzőlevét megtartom és mokkáskanálnyi természetes ecetet adok hozzá (almaecet stb.).

BLANSÍROZOTT KARFIOL ÉS FŐTT ZÖLDBORSÓ

1.   Felforralom a vizet egy csipet sóval.

2.   Ezután hozzáadom a karfiol rózsákat és 2 percig blansírozom, majd kiveszem és tálkába teszem.

3.   A blansírozó vízbe beleteszem a zsenge tavaszi zöldborsót és puhára főzöm. Ez lehet 20 perc vagy több a zöldborsó fajtától függően.

4.   Amikor megfőtt leszűröm a zöldborsót. A blansírozó levet felhasználhatom más levesek készítésekor.

Várható főzési idő

45 perc 

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Sokféle köretet lehet használni az állapotnak (érzékenységnek) megfelelően – aki glutén érzékeny annak rizs, kukorica és hajdina gabonák javasoltak. 

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).