Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A világos hajdinát javasolt először kipróbálni, mert a zamata enyhébb. A sötét hajdina nagyon erős aromával rendelkezik, ami sokak számára túlzó lehet.
Hozzávalók / 4 főre
HAJDINÁS KUKORICÁSTÉSZTA
- 30 dkg száraz kukorica tészta
- só
- 2 l víz a tészta főzéséhez
- 10 dkg hajdina
- 3 dl víz a hajdina főzéséhez
KARALÁBÉS VÖRÖSLENCSE
- 15 dkg vöröslencse
- 1 db karalábé kockákra vágva
- só ízlés szerint (1 mokkáskanál kb.)
- 5 dl víz
ALMA-SÁRGARÉPA-CÉKLA SALÁTA
- 2 alma finomra reszelve
- 1 db kisebb sárgarépa finomra reszelve
- 1 db kisebb cékla finomra reszelve
- Csipet só
Elkészítés
HAJDINÁS KUKORICÁSTÉSZTA
1. A hajdinát vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadom a 3 dl vizet, a csipet sót és felforralom.
2. Ezután kicsire veszem a lángot és még 15 percig főzöm fedő alatt. Miután elzártam a gázt a fedőt a lábos tetején hagyom még 5 percig.
3. A kukoricatésztához felforralom a vizet egy csipet sóval.
4. Amikor felforrt a víz beleteszem elkeverve a kukoricatésztát.
5. 10 perc múlva ellenőrzöm, hogy megpuhult-e már a tészta. Amikor megfőtt leszűröm és legalább háromszor átmosom a tésztát, hogy ne ragadjon össze.
6. Az öblítés után ízlés szerint megsózhatom a főtt tésztát.
7. A főtt hajdinát és a főtt kukoricatésztát összekeverem.
KARALÁBÉS VÖRÖSLENCSE
1. Megmosom a karalábét és kockákra vágom.
2. Az edénybe beleteszem a karalábé kockákat és a vizet sóval, majd felforralom és 10 percig főzöm (félig puhára).
3. Ezután hozzáadom a vöröslencsét és együtt tovább főzőm őket puhára.
4. Ezután alacsonyra veszem a lángot és 20 perc alatt puhára főzöm.
ALMA-SÁRGARÉPA-CÉKLA SALÁTA
1. A hozzávalókat finom reszelőn lereszelem.
2. Megsózom és összekeverem a sóval.
Várható főzési idő
40 perc
Amíg a hajdina és a tészta puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot és megfőzni a karalábés vöröslencsét.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle tésztát lehet használni állapotnak (érzékenységnek) megfelelően. Aki glutén érzékeny azoknak rizs, kukorica, köles és hajdina tészták javasoltak. Lehet búzatésztát is kifőzni, aki a gluténra nem allergiás és nem okoz panaszt.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).