Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

A világos hajdinát javasolt először kipróbálni, mert a zamata enyhébb. A sötét hajdina nagyon erős aromával rendelkezik, ami sokak számára túlzó lehet.

Hozzávalók / 4 főre

HAJDINÁS KUKORICÁSTÉSZTA 

  • 30 dkg száraz kukorica tészta
  • 2 l víz a tészta főzéséhez 
  • 10 dkg hajdina
  • 3 dl víz a hajdina főzéséhez

KARALÁBÉS VÖRÖSLENCSE

  • 15 dkg vöröslencse
  • 1 db karalábé kockákra vágva
  • só ízlés szerint (1 mokkáskanál kb.)
  • 5 dl víz

ALMA-SÁRGARÉPA-CÉKLA SALÁTA

  • 2 alma finomra reszelve
  • 1 db kisebb sárgarépa finomra reszelve
  • 1 db kisebb cékla finomra reszelve
  • Csipet só

Elkészítés

HAJDINÁS KUKORICÁSTÉSZTA 

1. A hajdinát vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadom a 3 dl vizet, a csipet sót és felforralom.

2. Ezután kicsire veszem a lángot és még 15 percig főzöm fedő alatt. Miután elzártam a gázt a fedőt a lábos tetején hagyom még 5 percig.

3. A kukoricatésztához felforralom a vizet egy csipet sóval.

4. Amikor felforrt a víz beleteszem elkeverve a kukoricatésztát.

5. 10 perc múlva ellenőrzöm, hogy megpuhult-e már a tészta. Amikor megfőtt leszűröm és legalább háromszor átmosom a tésztát, hogy ne ragadjon össze.

6. Az öblítés után ízlés szerint megsózhatom a főtt tésztát. 

7. A főtt hajdinát és a főtt kukoricatésztát összekeverem.

KARALÁBÉS VÖRÖSLENCSE

1. Megmosom a karalábét és kockákra vágom.

2. Az edénybe beleteszem a karalábé kockákat és a vizet sóval, majd felforralom és 10 percig főzöm (félig puhára).

3. Ezután hozzáadom a vöröslencsét és együtt tovább főzőm őket puhára.

4. Ezután alacsonyra veszem a lángot és 20 perc alatt puhára főzöm.

ALMA-SÁRGARÉPA-CÉKLA SALÁTA

1.   A hozzávalókat finom reszelőn lereszelem.

2.   Megsózom és összekeverem a sóval.

Várható főzési idő

40 perc

Amíg a hajdina és a tészta puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot és megfőzni a karalábés vöröslencsét.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Sokféle tésztát lehet használni állapotnak (érzékenységnek) megfelelően. Aki glutén érzékeny azoknak rizs, kukorica, köles és hajdina tészták javasoltak. Lehet búzatésztát is kifőzni, aki a gluténra nem allergiás és nem okoz panaszt.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).