Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a vacsora témakörével kapcsolatban.

Hogyan és mit vacsorázzunk?

Este felé már lefelé megy a nap, lefelé irányuló energiákat tapasztalunk. Hazamegyünk, vacsorázunk, és hamarosan lepihenünk. A villanyáram feltalálása óta a természethez igazodó napi ritmusunk felborult azzal, hogy nem napnyugtával térünk aludni. Éjjel is fent vagyunk, rendszeres éjszakai műszakokban sokan dolgoznak. Eltértünk a természet rendjétől.

Vacsorakor nyugodt körülmények között saját otthonunkban tudunk étkezni. FONTOS! Könnyebb egy tál ételes vacsorával az alvásunk is nyugodtabb és mélyebb lesz. Lefekvés előtt 3 órával étkezzünk utoljára.

Vacsorára lehet az egész napra előzőleg elkészített ételekből fogyasztani, kiegészítve néhány friss fogással. Ha például van vöröslencse ragum, akkor csak frissen valamelyik típusú tésztát (rizs/köles/hajdina) főzök ki hozzá.

Akik a hideg vacsorát kedvelik, számukra még a reggelire készített szendvics krém felhasználásával tudnak szendvicseket készíteni, vagy ha maradt fasírt akkor fasírtos, friss zöldséges szendvicseket fogyaszthatnak.

Milyen típusú vacsora ételek javasoltak?

Vacsorára az alábbi ételek javasoltak:

  • könnyű tésztaételek, könnyebb fehérjével pl. vöröslencsés rizstészta, kukoricatészta vagy kölestészta étel sós uborkával
  • szintén könnyű tészta étel variáció lehet a reggeli szendvicskrém a tészta tetején tálalva, hiszen növényi fehérjékből készülnek általában a szendvicskrémjeink (bab-lencse-csicseriborsó)
  • egyszerű rizses étel variációk savanyúval
  • gluténmentes gabonák, növényi fehérjék (bab-lencse-borsó) és zöldség fogások savanyúsággal
  • a tavasz tipikus gabonája az erőt adó búza és a tisztító árpa. Akik táplálékallergiások ezekre az alapanyagokra helyette a barna rizs, köles, hajdina, kukorica alapanyagokat használják és ezek tésztáit.
  • akik megszokták a szendvicsféléket vacsorára, fogyasszák a jó minőségű lehetőleg otthon sütött gluténmentes kenyerüket, szendvics krémekkel, melyeket gazdagon díszíthetnek nyers zöldségekkel. Ilyenekkel, mint például az uborka, a különböző retek félék, újhagyma, póréhagyma, lilahagyma, rukkola, madársaláta stb.