Kedves leendő Makrobiotikus társam!
Mindenkinek saját haladási tempója van. Azonban van egy javaslatom ahhoz, hogy milyen ütemezéssel dolgozzad fel a megkapott anyagot, hogyan menjél végig rajta.
Örülök a döntésednek, hogy végigcsinálod ezt a számodra fontos programot.
Az elméleti résszel kezd, mielőtt a gyakorlatba belefognál. Az elméleti rész után menjél el vásárolni alapanyagokat, szépen raktározd és tárold azokat. Legyenek megfelelő edényeid a gabonák és a babfélék puhára főzéséhez. Ezután minden a rendelkezésedre áll, hogy gyorsan elkészüljenek a napi étkezési igényeidhez a reggelik, az ebédek és a vacsorák.
Ez azért is fontos, hogy a főzés közben érezzed jól magad, semmi ne zavarjon meg, azért mert nem áll rendelkezésedre eszköz vagy alapanyag. Ha nincs pontosan ugyan azaz alapanyagod, arra is találsz megoldást a receptek leírásában. A zöldségeket bátran variáljad ha pont ugyan az nincs odahaza.
A következőkben adok egy rövid útmutatást, ami segíthet az eredményesebb megvalósításban.
1. – 2. NAP (elméleti rész feldolgozása, hogyan kezdjél a téma kivitelezéséhez)
Ahhoz, hogy az ételeket szakszerűen és ízletesen elkészítsed fontos, az ELMÉLETI rész ismerete. Ezzel kezdj.
10 részből áll, amit 2 alkalommal végig tudsz tanulmányozni 5 leckével alkalmanként. Napi 5 lecke.
3. – 4. NAP (bevásárlás, tárolás feladatai)
Az elmélet szerinti alapanyagokat kérlek szerezzed be, hogy a főzést el tud kezdeni. A növényi fehérjéket, gabonákat, ízesítőket, főzéshez-sütéshez az olajakat, a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egyrészét (pl. zöldségek) a hűtőszekrényben tudod tárolni, hogy frissek maradjanak. A többit helyezzed el a polcokon szépen rendszerezve külön a növényi fehérjéket (babfélék) és külön a gabonákat.
Alapanyag beszerzéshez javaslat, az időd megkímélésére: Budapesten és az ország más részein vannak nagybevásárló központok, illetve nagykereskedelmi helyek, ahol egy bevásárlással 2-3 heti alapanyagokat beszerezheted.
Így a mindennapi bevásárlási idődet illetve a napközbeni ebéd beszerzési idődet megtakarítod. Ezt az ételkészítésre tudod fordítani.
Raktározzad el az alapanyagokat, könnyen hozzáférhető módon.
Hozzál döntést, hogy hány főre fogsz főzni. Ha csak saját magadra készítesz ételeket a gyakorlatban az vált be, hogy nem főznek minden nap más menüt odahaza, hanem a megfőzött ételt két napig fogyasztják. 3 dl egy adag leves. Ilyen kis mennyiségben ételt készíteni nem könnyű. Tehát két napra főzzél, amíg megtanulsz ilyen kicsi adagokat készíteni.
AZ ELMÉLETI RÉSZ UTÁN JÖN A GYAKORLATI RÉSZ FELDOLGOZÁSA. MÁR BESZEREZTED AZ ALAPANYAGOKAT ÉS SZÉPEN ÁTLÁTHATÓAN RAKTÁROZTAD, MEGFELELŐ EDÉNYEK ÁLLNAK RENDELKEZÉSEDRE AZ ÉTELKÉSZÍTÉSHEZ.
A tanfolyamban megtalálod a reggelik, ebédek, vacsorák és desszertek részeket.
Hogyan főzzed végig a heti menüt?
Minden napra más és más komplett egész napos minta menüt írtam számodra receptekkel. Az egészet tökéletesen végigfőzni természetesen nem kötelező. Képet kapsz, hogy milyen hatalmas variációs lehetőségek léteznek azokból az alapanyagokból, amelyekből az ételeidet készítheted.
KÖVETKEZETESEN MENJÉL VÉGIG A NAPOKON ÉS FŐZZED MEG A NAPI MENÜT.
AMIKOR NINCS IDŐD, MÉGIS SZERETNÉL BIZTONSÁGOS ÉTELEKET ENNI AZ ALÁBBI A JAVASLATOM:
Ha nem lesz időd vacsorát készíteni, akkor az egész nap megfőzött ételekből tudsz válogatni vacsorára, például:
- szendvicsek, vagy a reggeli kásák pirított olajos magvakkal zöldség fogással, vagy
- az ebédből megmaradt fogásokat tudod variálni a reggeli maradékaival.
Mindig olvasd el az elméleti részt a főzések előtt, amelyek a témához tartoznak. Pl. reggeli elméleti rész után készítsed el a reggelit.
5. NAP (el tudod kezdeni a főzést)
Süssél kenyeret, hogyha éhes leszel, tudjál mihez nyúlni. Legyen odahaza rizsliszt, kukoricaliszt, köles liszt, csicseriborsó liszt a kenyérsütéshez.
Készítsél gyorsan szendvicskrémet azért, hogy miközben főzöl, legyen mit enned. Az első nap szendvicskrémét készítsed el.
El tudod kezdeni a meleg ételek főzését türelmesen, mert nem leszel éhes. Az első nap menüjével kezdjél.
6. NAP (készen állsz a makrobiozikus főzés beindításához)
A MAKROBIOTIKUS KONYHÁT AMIKOR BEINDÍTOTTAD, AZUTÁN MÁR KÖNNYŰ FOLYTATNI.
Olvassad át újra a reggeli, ebéd, vacsora és desszert elméleti részét mielőtt a főzést elkezded.
Főzzed meg a napi reggelit és az ebédet. A desszerteket több napra is tudod tárolni. Így nem fontos minden nap az új desszert készítése. Később is tudod gyakorolni a desszertek főzését.
Amikor több főre készítesz ételeket, akkor az ebéd elfogy és a vacsorára is szükség lesz.
7. ÉS TOVÁBB PÁR NAP
Amikor az első napot végigfőzted folytathatod a második nap ételeivel. Menjél végig minden napon és vedd sorba a recepteket minden napnál.
Amikor nincs időd, legalább minden másnap főzzél új ételeket a folyamatos ellátásodért.
Annyit főzzél, hogy folyamatosan rendelkezésedre álljon elegendő étel, amiből el is tudsz vinni magaddal, amikor elmész otthonról.
Makrobiotikus étel nélkül ne menjél el sehová. Egy kis dobozban legyen nálad szendvics vagy a megfőzött ételedből valamennyi. Vigyél magaddal evőeszközt, hogy legyen mivel megenni az elvitt ételed.
Mindig legyen otthon kész étel, hogy amikor hazaérkezel tudjál mit enni.
TOVÁBBI NAPOK
Folytasd a főzést saját tempód szerint. Készítsed el a főfogást, mert az az ALAP, ami az egész napos erőnlétedet biztosítja.
Amikor naponta tudsz haladni az új menük készítésével, a heti menüt gyorsabban lefőzöd.
JAVASLOM, HOGY AZ EGÉSZ HETI MENÜ FŐZÉSÉN MENJÉL VÉGIG, ÚGY HOGY LEGALÁBB MINDEN MÁSNAP FŐZZED LE A NAPI MENÜT, ÍGY KB. KÉT HÉT ALATT A TANANYAG ÉTELEIT ELKÉSZÍTETTED.
Egyre jobb ízű ételeid lesznek. Ilyenkor kezdheted el a környezetedet is kínálni. Javaslom, hogy csak akkor, amikor már rutinos vagy és az ételeid jóízűek. Amikor találkozol egy ismeretlen dologgal és nem nyerte meg a tetszésed, legközelebb lehet akármilyen csodás már nehezen beszélik rád. Hiába, az első benyomást nem lehet megismételni, az mindig az első marad.
Az ételeket sózd ízlés szerint, a kedvenc fűszereidet is használd bátran. Alap ételeket tartalmaz a heti menü, amelyeket saját egyéni igényeidre alakíthatod.
Eredményes megvalósítást kívánok! 🙂