Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Amennyiben nem szeretnél/tudsz szívsalátát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.

Hozzávalók / 4 főre

KARALÁBÉS SÁRGARÉPÁS KÖLES ZÖLDBORSÓVAL

  • 1 db karalábé kockákra vágva
  • 1 db sárgarépa szabálytalanra szeletelve
  • 20 dkg köles megmosva
  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • evőkanál só
  • 7 dl víz 

SZÍVSALÁTA LILAKÁPOSZTÁVAL

  • 1 db szívsaláta nagy szeletekre vágva
  • 1 db lilakáposzta levél kis kockákra vágva
  • 1 mokkáskanál természetes ecet (alma ecet)
  • 3 dl víz
  • Csipet só

Elkészítés

KARALÁBÉS SÁRGARÉPÁS KÖLES ZÖLDBORSÓVAL

1. Vastagtalpú edénybe teszem a hozzávalókat és felforralom.

2.   Ezután kicsire veszem a lángot és még 25 percig főzöm fedő alatt keverés nélkül. A kölest főzéskor nem keverjük el, mert a gőzcsövecskék puhítják meg. Ha elkeverjük akkor a gőzcsövecskéket tönkretesszük és nem tud megpuhulni a gabona. 

SZÍVSALÁTA LILAKÁPOSZTÁVAL

1.   A hozzávalókat felszeletelem.

2.   3 dl vízhez hozzáadom a sót és a mokkáskanál ecetet, majd beleteszem felszeletelt szívsalátát és a lilakáposzta kockákat. El is készült a saláta.

Várható főzési idő

35 perc 

Amíg a zöldborsós köles készül addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Sokféle köretet lehet használni állapotnak (érzékenységnek) megfelelően – aki gluténérzékeny azoknak rizs, kukorica, hajdina gabonák javasoltak.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).