Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz szívsalátát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.
Hozzávalók / 4 főre
KARALÁBÉS SÁRGARÉPÁS KÖLES ZÖLDBORSÓVAL
- 1 db karalábé kockákra vágva
- 1 db sárgarépa szabálytalanra szeletelve
- 20 dkg köles megmosva
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- evőkanál só
- 7 dl víz
SZÍVSALÁTA LILAKÁPOSZTÁVAL
- 1 db szívsaláta nagy szeletekre vágva
- 1 db lilakáposzta levél kis kockákra vágva
- 1 mokkáskanál természetes ecet (alma ecet)
- 3 dl víz
- Csipet só
Elkészítés
KARALÁBÉS SÁRGARÉPÁS KÖLES ZÖLDBORSÓVAL
1. Vastagtalpú edénybe teszem a hozzávalókat és felforralom.
2. Ezután kicsire veszem a lángot és még 25 percig főzöm fedő alatt keverés nélkül. A kölest főzéskor nem keverjük el, mert a gőzcsövecskék puhítják meg. Ha elkeverjük akkor a gőzcsövecskéket tönkretesszük és nem tud megpuhulni a gabona.
SZÍVSALÁTA LILAKÁPOSZTÁVAL
1. A hozzávalókat felszeletelem.
2. 3 dl vízhez hozzáadom a sót és a mokkáskanál ecetet, majd beleteszem felszeletelt szívsalátát és a lilakáposzta kockákat. El is készült a saláta.
Várható főzési idő
35 perc
Amíg a zöldborsós köles készül addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle köretet lehet használni állapotnak (érzékenységnek) megfelelően – aki gluténérzékeny azoknak rizs, kukorica, hajdina gabonák javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).