Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 4 főre
KÖLESTÉSZTA
- 40 dkg száraz kölestészta
- só
- 2 l víz a tészta főzéséhez
PIRÍTOTT BAZSALIKOMOS GOMBA
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, ha van friss bazsalikom 5-6 szál apró darabokra vágva
- 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)
KIMPIRA ZÖLDSÉGEK (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)
- 1 db kb. 15 cm-s méretű sárgarépa
- 1 db kb. 15 cm-s méretű jégcsapretek
- 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- 1 mokkáskanál só
ECETES PÓRÉHAGYMÁS UBORKASALÁTA
- 10 cm hosszú póréhagyma vékony karikákra szeletelve
- 25 cm hosszú uborka vékonyra szeletelve
- Csipet só
- 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet)
- 1 dl víz
Elkészítés
BAZSALIKOMOS GOMBA
1. Megmosom a gombát a földtől. A gomba bőrét rajta hagyom, lényeg hogy ne legyen homokos, földes.
2. Ezután felszeletelem és az edénybe teszem.
3. Hozzáadom a sót, az olajat és a bazslikomot.
4. Alacsony lángon, a gomba kiengedi a saját levét és ebben megpárolódik fajtától és mérettől függően 15 perc alatt.
KIMPIRA ZÖLDSÉGEK (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)
1. Megmosom a sárgarépát és a jégcsapretket. Lényeg, hogy ne legyen homokos, földes.
2. Ezután oválisra felszeletelem a gyökeres zöldségeket és az ovális karikákat lefektetve vékony csíkokat vágok.
3. Hozzáadom a sót, az olajat és folyamatos keveréssel pirítom közepes lángon. A só és a hő hatására kiengedik a répák a nedvességüket és abban megpuhulnak kb. 10 perc alatt.
KÖLESTÉSZTA FŐZÉSE
1. Felforralom a vizet a sóval.
2. Beleteszem a kölestésztát és elkeverem a forrásban lévő vízben.
3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 4-6 perc alatt puhára fő.
4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt köles tésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem és tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.
ECETES PÓRÉHAGYMÁS UBORKASALÁTA
1. Az uborkát megsózom és 10 percig állni hagyom, majd ezután kicsavarom a levét.
2. Hozzáadom a kicsavart uborkához a felszeletelt póréhagymát, a 3 dl vizet és a mokkáskanál ecetet.
Várható főzési idő
35 perc
Amíg a gomba fogás elkészül addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot, gyufaszálra pirítani a gyökeres zöldségeket és megfőzni a köles tésztát.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
A tetejét díszíthetjük friss bazsalikommal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle gombafélét lehet használni. Lehet szárított gombát vízbe tenni és amikor megszívta magát a vízzel, azután elkészíteni a bazsalikomos gombát. Lehet vegyes gombából is készíteni.
Köretnek a kölestészta helyett lehet más tésztaféléket is kifőzni állapotnak megfelelően – aki glutén érzékeny azoknak rizs, kukorica, köles és hajdina tészták javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).
A gombát kedvelők részére ez remek vacsora. Akik nem kedvelik a gombaféléket számukra bármilyen főtt lencse, főtt bab, főtt csicseriborsó tökéletesen megfelel a gomba helyett.