Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 4 főre

KÖLESTÉSZTA

  • 40 dkg száraz kölestészta
  • 2 l víz a tészta főzéséhez 

PIRÍTOTT BAZSALIKOMOS GOMBA 

  • 30 dkg csiperkegomba
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, ha van friss bazsalikom 5-6 szál apró darabokra vágva
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)

KIMPIRA ZÖLDSÉGEK (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)

  • 1 db kb. 15 cm-s méretű sárgarépa
  • 1 db kb. 15 cm-s méretű jégcsapretek
  • 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 mokkáskanál só

ECETES PÓRÉHAGYMÁS UBORKASALÁTA

  • 10 cm hosszú póréhagyma vékony karikákra szeletelve
  • 25 cm hosszú uborka vékonyra szeletelve
  • Csipet só
  • 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet) 
  • 1 dl víz

Elkészítés

BAZSALIKOMOS GOMBA

1. Megmosom a gombát a földtől. A gomba bőrét rajta hagyom, lényeg hogy ne legyen homokos, földes.

2. Ezután felszeletelem és az edénybe teszem.

3. Hozzáadom a sót, az olajat és a bazslikomot.

4.   Alacsony lángon, a gomba kiengedi a saját levét és ebben megpárolódik fajtától és mérettől függően 15 perc alatt.

KIMPIRA ZÖLDSÉGEK (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)

1. Megmosom a sárgarépát és a jégcsapretket. Lényeg, hogy ne legyen homokos, földes.

2. Ezután oválisra felszeletelem a gyökeres zöldségeket és az ovális karikákat lefektetve vékony csíkokat vágok.

3. Hozzáadom a sót, az olajat és folyamatos keveréssel pirítom közepes lángon. A só és a hő hatására kiengedik a répák a nedvességüket és abban megpuhulnak kb. 10 perc alatt.

KÖLESTÉSZTA FŐZÉSE

1. Felforralom a vizet a sóval.

2. Beleteszem a kölestésztát és elkeverem a forrásban lévő vízben.

3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 4-6 perc alatt puhára fő.

4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt köles tésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem és tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.

ECETES PÓRÉHAGYMÁS UBORKASALÁTA

1.   Az uborkát megsózom és 10 percig állni hagyom, majd ezután kicsavarom a levét.

2.   Hozzáadom a kicsavart uborkához a felszeletelt póréhagymát, a 3 dl vizet és a mokkáskanál ecetet.

Várható főzési idő

35 perc 

Amíg a gomba fogás elkészül addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot, gyufaszálra pirítani a gyökeres zöldségeket és megfőzni a köles tésztát.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

A tetejét díszíthetjük friss bazsalikommal. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.  

Recept változatok

Sokféle gombafélét lehet használni. Lehet szárított gombát vízbe tenni és amikor megszívta magát a vízzel, azután elkészíteni a bazsalikomos gombát. Lehet vegyes gombából is készíteni. 

Köretnek a kölestészta helyett lehet más tésztaféléket is kifőzni állapotnak megfelelően – aki glutén érzékeny azoknak rizs, kukorica, köles és hajdina tészták javasoltak.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).

A gombát kedvelők részére ez remek vacsora. Akik nem kedvelik a gombaféléket számukra bármilyen főtt lencse, főtt bab, főtt csicseriborsó tökéletesen megfelel a gomba helyett.