Fogyasztási javaslat

Gluén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Amennyiben nem szeretnél/tudsz medvehagymát vagy római salátát használni, helyettesítheted azokat fejes salátával.

Hozzávalók / 4 fő részére

MEDVEHAGYMÁS PULISZKA

  • 25 dkg kukoricadara
  • evőkanál só
  • 7,5 dl víz 
  • 15 db medvehagyma levél apróra felszeletelve
  • mokkáskanál olaj (olyan használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)

MUSTÁROS FEHÉRRÉPÁS BARNALENCSE

  • 15 dkg barnalencse
  • 1 db fehérrépa felkockázva
  • 1 db babérlevél
  • só ízlés szerint (1 teáskanál kb.)
  • 5 dl víz
  • 3 evőkanál mustár

RÓMAI SALÁTA-PIROS RETEK ECETES SAVANYÚ

  • 4 db római saláta levél felszeletelve
  • 4 db piros retek vékonyra szeletelve
  • 1 mokkáskanál természetes ecet (alma ecet)
  • 3 dl víz
  • Csipet só

Elkészítés

MEDVEHAGYMÁS PULISZKA

1. Felforralom a vizet egy csipet sóval és folyamatos keveréssel hozzáöntöm a kukoricadarát.

2. Ezután közepesre veszem a lángot és még 25 percig folyamatos keveréssel főzöm, amíg az edény faláról leválik a főtt kukoricadara (puliszka)

3. Ezután tepsibe kiöntöm és hagyom megdermedni (megszilárdulni), hogy vágni lehessen. Majd ezután 3×3 cm-es kockára vágom.

4. A medvehagymát megmosom és apróra vágom.

5. Mokkáskanál olajon egy csipet sóval enyhén megpirítom.

6. A kockára vágott puliszkát hozzáadom a medvehagymához és együtt kicsit még pirítom. 

MUSTÁROS FEHÉRRÉPÁS BARNALENCSE

1. Megmosom a fehérrépát és kockákra vágom.

2. Az edénybe beleteszem a fehérrépa kockákat és a vizet egy csipet sóval, majd 10 percig főzöm.

3. Hozzáadom a barnalencsét a babérlevéllel és felforralom.

4. Ezután alacsonyra veszem a lángot és 30 perc alatt puhára főzöm.

5. Amikor megpuhult a lencse a mustárt hozzáadom és alaposan elkeverem, majd együtt egy-két percig még főzöm.

RÓMAI SALÁTA-PIROS RETEK ECETES SAVANYÚ

1.   A hozzávalókat felszeletelem.

2.   3 dl vízhez hozzáadom a sót és a mokkáskanál ecetet, majd beleteszem a salátát és a pirosretket.

Várható főzési idő

40 perc 

Amíg a barnalencse puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot és megfőzni puliszkát.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.  

Recept változatok

Sokféle köretet lehet használni állapotnak megfelelően – aki glutén érzékeny annak rizs, kukorica, köles és hajdina gabonák javasoltak.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).

A puliszkát hosszú fakanállal keverjük mert főzés közben gőzbuborékok keletkeznek és felfelé pufogva forró kukoricakását fröcsögnek ki, ami a kézhez érve égési sérülést okozhat!