Fogyasztási javaslat
Gluén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz medvehagymát vagy római salátát használni, helyettesítheted azokat fejes salátával.
Hozzávalók / 4 fő részére
MEDVEHAGYMÁS PULISZKA
- 25 dkg kukoricadara
- evőkanál só
- 7,5 dl víz
- 15 db medvehagyma levél apróra felszeletelve
- mokkáskanál olaj (olyan használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)
MUSTÁROS FEHÉRRÉPÁS BARNALENCSE
- 15 dkg barnalencse
- 1 db fehérrépa felkockázva
- 1 db babérlevél
- só ízlés szerint (1 teáskanál kb.)
- 5 dl víz
- 3 evőkanál mustár
RÓMAI SALÁTA-PIROS RETEK ECETES SAVANYÚ
- 4 db római saláta levél felszeletelve
- 4 db piros retek vékonyra szeletelve
- 1 mokkáskanál természetes ecet (alma ecet)
- 3 dl víz
- Csipet só
Elkészítés
MEDVEHAGYMÁS PULISZKA
1. Felforralom a vizet egy csipet sóval és folyamatos keveréssel hozzáöntöm a kukoricadarát.
2. Ezután közepesre veszem a lángot és még 25 percig folyamatos keveréssel főzöm, amíg az edény faláról leválik a főtt kukoricadara (puliszka)
3. Ezután tepsibe kiöntöm és hagyom megdermedni (megszilárdulni), hogy vágni lehessen. Majd ezután 3×3 cm-es kockára vágom.
4. A medvehagymát megmosom és apróra vágom.
5. Mokkáskanál olajon egy csipet sóval enyhén megpirítom.
6. A kockára vágott puliszkát hozzáadom a medvehagymához és együtt kicsit még pirítom.
MUSTÁROS FEHÉRRÉPÁS BARNALENCSE
1. Megmosom a fehérrépát és kockákra vágom.
2. Az edénybe beleteszem a fehérrépa kockákat és a vizet egy csipet sóval, majd 10 percig főzöm.
3. Hozzáadom a barnalencsét a babérlevéllel és felforralom.
4. Ezután alacsonyra veszem a lángot és 30 perc alatt puhára főzöm.
5. Amikor megpuhult a lencse a mustárt hozzáadom és alaposan elkeverem, majd együtt egy-két percig még főzöm.
RÓMAI SALÁTA-PIROS RETEK ECETES SAVANYÚ
1. A hozzávalókat felszeletelem.
2. 3 dl vízhez hozzáadom a sót és a mokkáskanál ecetet, majd beleteszem a salátát és a pirosretket.
Várható főzési idő
40 perc
Amíg a barnalencse puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot és megfőzni puliszkát.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle köretet lehet használni állapotnak megfelelően – aki glutén érzékeny annak rizs, kukorica, köles és hajdina gabonák javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).
A puliszkát hosszú fakanállal keverjük mert főzés közben gőzbuborékok keletkeznek és felfelé pufogva forró kukoricakását fröcsögnek ki, ami a kézhez érve égési sérülést okozhat!