Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

A tészta készülhet gluténtartalmúból (búza, tönkölybúza, durumbúza), és gluténmentesből (köles, kukorica, barna rizs, hajdina). Mindenki az állapotának, érzékenységének (allergia) megfelelőt használjon.

Amennyiben nem szeretnél/tudsz csalánt használni, helyettesítheted azt fejes salátával.

Hozzávalók / 4 főre

PIRÍTOTT CSALÁNOS PETREZSELYMES TÉSZTA

  • 40 dkg száraz tészta (búza, köles, rizs, kukorica, hajdina – függően attól, hogy valaki érzékeny-e a gluténra)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 l víz a tészta főzéséhez 
  • 1 mokkáskanál olaj (olyat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor csalán

PIRÍTOTT HAGYMÁS BAB

  • 6 db félholdra szeletelt lilahagyma (jó a vöröshagyma is) 
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – olyat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 15 dkg fehér bab 
  • 1 db babérlevél

CÉKLA-SÁRGARÉPA SALÁTA

  • 20 dkg cékla megmosva és kockákra vágva
  • 20 dkg sárgarépa megmosva és kockákra vágva
  • Csipet só
  • 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet) 
  • 3 dl víz

Elkészítés

PIRÍTOTT HAGYMÁS BAB

1. A babot 5 órára beáztatom, majd az áztató vizet leöntöm és 1 liter tiszta vízzel és a babérlevéllel puhára főzöm. Amikor megpuhult, megsózom és hagyom állni 10 percig a sóban, hogy beszívja a forró bab. Fontos, hogy nagyon puhára legyen főzve a bab, inkább szétfőzve, mint kicsit is fövetlen, mert panaszt okozhat (puffadás, bélpanaszok).

2. Felszeletelem félholdra a hagymákat és egy mokkáskanál olajon sóban üvegesre pirítom.

3. Ezután lehet a pirított hagymával együtt a főtt babot tálalni.

PIRÍTOTT CSALÁNOS-PETREZSELYMES FŐTT TÉSZTA

1. Felforralom a vizet a sóval.

2. Beleteszem a tésztát és elkeverem a forrásban lévő vízben.

3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. Tészta fajtától függően különbözik a főzési ideje, ezért főzés előtt ellenőrizzük a csomagoláson megadott időt.

4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt tésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem és tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta. Ízlés szerint sózom.

5. A serpenyőben folyamatos keveréssel egy mokkáskanál olajon sóval megpirítom a finomra vágott petrezselymet és csalánt.

6. A megpirított csalános petrezselyemhez hozzáadom a főtt tésztát és elkeverem, majd együtt tovább pirítom még néhány percig.

CÉKLA-SÁRGARÉPA SALÁTA

1.   A céklát megmosom és kockákra vágom.

2.   A sárgarépát megmosom és hasonló méretűre szeletelem, mint a céklát.

3.   Kevés vízzel és egy csipet sóval felteszem főni.

4.   Amikor megfőtt, akkor a főzőlevét megtartom és egy mokkáskanálnyi természetes ecetet adokk hozzá (pl. almaecet).

Várható főzési idő

40 perc 

Amíg a bab puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot, megfőzni a tésztát és megpirítani a petrezselymet valamint a csalánt.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

Lehet a főtt bab tetejére tenni az üvegesre pirított hagymát szépen tálalva.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Sokféle babfélét lehet használni: vörösbab, tarkabab, salátabab, gyöngybab, lóbab. Lehet bab helyett főtt csicseriborsót vagy főtt lencsét is használni.

Köretnek sokféle tésztát lehet kifőzni állapotnak megfelelően. Aki glutén érzékeny annak rizs, kukorica, köles és hajdina tészták javasoltak.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).

Csak ismétlésként: Fontos, hogy nagyon puhára legyen főzve a bab, inkább szétfőzve, mint kicsit is fövetlen, mert panaszt okozhat (puffadás és bélpanaszokat).