Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz salátaboglárkát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.
Hozzávalók / 4 főre
PULISZKA
- 25 dkg kukoricadara
- evőkanál só
- 7,5 dl víz
ZÖLDBORSÓRAGÚ
- 30 dkg zöldborsó
- 1 db sárgarépa felkockázva
- 1 kisebb karalábé felkockázva
- mokkáskanál olaj (repce, napraforgó, szezám stb. – olyat használj, ami nem vált ki, allergiás reakciót)
- só ízlés szerint (1 teáskanál kb.)
- 5 dl víz
- 2 evőkanál rizsliszt
FEJES ÉS LILAKÁPOSZTA SAVANYÚ SALÁTABOGLÁRKÁVAL
- 4 db fejeskáposzta levél vékonyra felszeletelve
- 4 db lilakáposzta levél vékonyra szeletelve
- 1 mokkáskanál természetes ecet (alma ecet)
- 3 dl víz
- Csipet só
- 8 db salátaboglárka levél
Elkészítés
PULISZKA
1. Felforralom a vizet egy csipet sóval és folyamatos keveréssel hozzáöntöm a kukoricadarát.
2. Ezután közepesre veszem a lángot és még 25 percig folyamatos keveréssel főzöm, amíg az edény faláról leválik a főtt kukoricadara (puliszka).
3. Ezután tepsibe kiöntöm és hagyom megdermedni (megszilárdulni), hogy vágni lehessen.
ZÖLDBORSÓRAGÚ
1. Megmosom a sárgarépát, a karalábét és kockákra vágom.
2. Az edénybe beleteszem a felkockázott zöldségeket a zöldborsót, majd a vizet sóval és puhára főzöm.
3. Ízlés szerint sózom.
4. A rizslisztet kicsi vízzel elkeverem, hogy ne legyen száraz és kissé folyékony állagú legyen. Ezután folyamatos keveréssel a zöldborsóraguhoz teszem és folyamatos keveréssel főzöm, amíg besűrűsödik.
FEJES ÉS LILAKÁPOSZTA SAVANYÚ SALÁTABOGLÁRKÁVAL
1. A hozzávalókat felszeletelem.
2. 3 dl vízhez hozzáadom a sót, a mokkáskanál ecetet és beleteszem a felszeletelt káposzta és salátaboglárka leveleket. A saláta már el is készült.
Várható főzési idő
40 perc
Amíg a zöldborsóragú puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot és megfőzni puliszkát.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle köretet lehet használni állapotnak megfelelően – aki gluténérzékeny annak rizs, kukorica, köles és hajdina gabonák javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).
A puliszkát hosszú fakanállal keverjük, mert főzés közben gőzbuborékok keletkeznek és felfelé pufogva forró kukoricakását fröcsögnek ki, ami a kézhez érve égési sérülést okozhat.