Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Amennyiben nem szeretnél/tudsz salátaboglárkát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.

Hozzávalók / 4 főre

PULISZKA

  • 25 dkg kukoricadara
  • evőkanál só
  • 7,5 dl víz 

ZÖLDBORSÓRAGÚ

  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 db sárgarépa felkockázva
  • 1 kisebb karalábé felkockázva
  • mokkáskanál olaj (repce, napraforgó, szezám stb. – olyat használj, ami nem vált ki, allergiás reakciót)
  • só ízlés szerint (1 teáskanál kb.)
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál rizsliszt

FEJES ÉS LILAKÁPOSZTA SAVANYÚ SALÁTABOGLÁRKÁVAL

  • 4 db fejeskáposzta levél vékonyra felszeletelve
  • 4 db lilakáposzta levél vékonyra szeletelve
  • 1 mokkáskanál természetes ecet (alma ecet)
  • 3 dl víz
  • Csipet só
  • 8 db salátaboglárka levél

Elkészítés

PULISZKA

1. Felforralom a vizet egy csipet sóval és folyamatos keveréssel hozzáöntöm a kukoricadarát.

2. Ezután közepesre veszem a lángot és még 25 percig folyamatos keveréssel főzöm, amíg az edény faláról leválik a főtt kukoricadara (puliszka).

3. Ezután tepsibe kiöntöm és hagyom megdermedni (megszilárdulni), hogy vágni lehessen.

ZÖLDBORSÓRAGÚ

1. Megmosom a sárgarépát, a karalábét és kockákra vágom.

2. Az edénybe beleteszem a felkockázott zöldségeket a zöldborsót, majd a vizet sóval és puhára főzöm.

3. Ízlés szerint sózom.

4. A rizslisztet kicsi vízzel elkeverem, hogy ne legyen száraz és kissé folyékony állagú legyen. Ezután folyamatos keveréssel a zöldborsóraguhoz teszem és folyamatos keveréssel főzöm, amíg besűrűsödik.

FEJES ÉS LILAKÁPOSZTA SAVANYÚ SALÁTABOGLÁRKÁVAL

1.   A hozzávalókat felszeletelem.

2.   3 dl vízhez hozzáadom a sót, a mokkáskanál ecetet és beleteszem a felszeletelt káposzta és salátaboglárka leveleket. A saláta már el is készült.

Várható főzési idő

40 perc 

Amíg a zöldborsóragú puhára fő, addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot és megfőzni puliszkát.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavasszal csírákkal. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Sokféle köretet lehet használni állapotnak megfelelően – aki gluténérzékeny annak rizs, kukorica, köles és hajdina gabonák javasoltak. 

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica) és másikban a gluténtartalmúakat (árpa, búza).

A puliszkát hosszú fakanállal keverjük, mert főzés közben gőzbuborékok keletkeznek és felfelé pufogva forró kukoricakását fröcsögnek ki, ami a kézhez érve égési sérülést okozhat.