Tudom, hogy nagy segítséget tudnak nyújtani a gyakorlati megvalósításban a különböző tanácsok és javaslatok.  

Eben a fejezetben a reggelivel kapcsolatban szedtem össze jó párat.

Remélem segíteni fognak! 🙂

Gabona magvak

Könnyen beszerezhetők ma már a feldolgozatlan gabonák, mint pl. a barna rizs, köles, hajdina, kukorica a nagyobb bevásárló központokban és a bio boltokban egyaránt.

Legyen odahaza mindig 2 kg barna rizs, 1 kg, köles, 1 kg világos színű hajdina, 1 kg kukoricadara. 

Ezekből tudunk biztonságos gabona kásákat készíteni reggelire (ezek gluténmentes növények.) 

FIGYELEM! A sötét színű hajdina erős aromájú. Aki először fogyaszt hajdinát a világos hajdinát vásárolja meg, hogy megbarátkozzon ezzel a fontos reggeli alapanyaggal. 

FONTOS! Nem javasolt nagyobb mennyiséget vásárolni, mert bebogarasodhatnak

Mindig használjuk el a régebben vásárolt gabonamagvakat. Ha elfogyott, akkor mossuk el a tároló dobozukat és jól szárítsuk ki. Így biztosítva steril helyet az új gabonáknak. 

A konyhában könnyen elérhető helyen legyenek, hogy gyorsan és kényelmesen induljon a főzésünk.

Zöldségek

A reggeli levesekhez, kásákhoz vagy a szendvicsekhez fogyasztott zöldségek heti egy alkalommal, vagy két hetente egy alkalommal beszerezhetők és hűtőszekrényben tárolhatók. 

Legyen gyökeres zöldség is egy-kettő (pl. sárgarépa, fehérrépa, jégcsapretek stb.), kerek zöldség (pl. káposzta, vörös/lila hagyma, karalábé stb.), és felfelé törő, felfelé kiterjedő növekedési irányú zöldség is (pl. póréhagyma, szárzeller, brokkoli vagy karfiol).  

Reggeli szendvicskrémekhez alapanyagok

A legegyszerűbb, amikor nagy áruházakban tartósítószer mentesen vásárolunk natúr főtt csicseriborsót, főtt babféléket, főtt lencséket. Ezekhez csak hozzáadunk egy kanál olajat, sót, kedvenc fűszert, hagyma féléket vagy petrezselymet, amilyen variációban szeretnénk szendvics krémeket készíteni.

Botmixerrel vagy más mixerrel pépesítjük a főtt csicseriborsót vagy főtt babot, vagy főtt lencsét (amilyen krémet akarunk készíteni). Így néhány hozzávalóval együtt el is készült a szendvicskrémünk.

Fontos figyelembe venni, hogy az elkészült krémünk nem tartalmaz tartósítószert. Ez azt jelenti, hogy mindig annyit készítsünk, amit egy-két nap alatt elfogyasztunk, mert megromlik 2 nap után. Így 2 naponta mindig újat készítve legalább változatos étkezésünk lesz. 

Ha mi szeretnénk a csicseriborsót és a babféléket megfőzni, ahhoz kukta használatát javaslom, amivel biztosan puhára főzzük az alapanyagokat. 

FONTOS, hogy nagyon puhára főzzük a csicseriborsót és a babféléket, lencse féléket a reggeli szendvicskrémekhez. Komoly panaszokat okoza félig főtt növényi fehérje, azaz a babfélék, csicseriborsó és a lencsefélék! Például puffadást.

A főtt csicseriborsó és a főtt bab is okozhatnak puffadást. Akik tej és tejterméket fogyasztottak korábban, (sajt, tejföl, joghurt, kefir, túró, tejszín, jégkrém) azoknak a tápcsatornájuk ezektől az alapanyagoktól elnyálkásodhatnak. Ezekben lévő baktériumokat etetjük, amikor étkezünk és az anyagcseréjük során gázok, toxikus anyagok kerülnek a bélbe, amelyek hurutos, gyulladásos panaszokat okozhatnak puffadással és más kellemetlenségekkel.

Ezért javaslom néhány napig vagy tovább szükség szerint azt, hogy gluténmentes gabona kásákkal indítsák a napot, amelyek segítenek kitisztítani a nyálkától a tápcsatornát. Ezután már alapos rágással, nyállal jól elkeverve minden falatot lenyelve a puffadás és más panaszok rendeződhetnek.