Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Lehet napraforgóolajjal is készíteni, azonban aki erre allergiás, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 8 dkg kiválogatott, megmosott vörösbab, előző este beáztatva vagy 3-4 órán át áztatva, vagy lehet vásárolni főtt vörösbab konzervet, ami tartósítószert nem tartalmaz. 
  • Ha nincs konzervünk, akkor a főzéshez használjunk babérlevelet hogy megpuhuljon és ne okozzon gázképződést. 
  • 1 db babérlevél
  • 5 dl tiszta víz
  • 1 kicsi lilahagyma
  • 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce)
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

1.    A kiválogatott és megmosott vörösbabot vastag talpú edénybe vagy kuktába teszem, a babérlevéllel és a vízzel együtt.

2.   Lefedem az edényt és felforralom a vizet.

3.   Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 20 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.

4.   Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót, majd várjuk meg, amíg beszívja a sós ízt (legalább 5 perc).

5.   Mixer gépbe teszem a főtt, sós vörösbabot. Ha nincs, akkor botmixerrel is lehet pépesíteni.

6.   Ezután a finomra vágott kisméretű lilahagymával és egy evőkanál olajjal összekeverem.

7.   Mixerrel simára pépesítem.

8.   Ha kicsit nedvesnek érezzük, tehetünk hozzá mokkáskanálnyi rizslisztet, ami felszívja a felesleges nedvességet, hogy a krém kenhető legyen. Amikor forró még a vörösbab, akkor a liszt könnyebben tud megdagadni.  Így tehát adjuk hozzá a lisztet, vagy a felesleges vizet öntsük le a főtt lencséről.

Várható elkészítési idő

Kb. 50 perc

  • 5 perc amíg kiválogatom a vörösbabot és megmosom majd fazékba teszem, 
  • 40 perc a főzési idő (nagyobb mennyiségnél lehet legalább 50 perc a főzési idő. Fontos, hogy nagyon puha legyen a vörösbab)
  • Amíg megfő a vörös bab a lilahagymát finomra vágom (3-4 perc)
  • Mixerrel simára keverem (kb. 3 perc)

Ha van főtt vörösbab, akkor 10 perc alatt elkészíthető.

Mikor fogyasszuk

Lehet különböző napszakban. Akik megszokták, hogy szendviccsel indítják a napot, azok reggelire fogyasszák.

Lehet uzsonnára egy-két szelet kicsi vékony szeletet fogyasztani, vagy kiegészítve a reggeli, ebéd és vacsora étkezéseket, ha kevésnek bizonyult valamiért. Akik megszokták, hogy vacsorára szendvicset esznek, azok ehetik vacsorára. 

Tálalás

Dísznek használhatunk nyers zöldségféléket pl. uborkát, piros retket, sörretket, jégcsapretket, lilahagymát, újhagymát, snidlinget, póréhagymát. Szintén alkalmasak a zöld leveles finomságok, mint például a petrezselyem, a rukkola, a madársaláta, vagy akár a fejes saláta levele.

Lehet savanyú káposztát is tenni a szendvics tetejére. Továbbá a blansírozásból megmaradt káposztalevél, brokkoli, karfiol és más zöldségek is remek díszek lehetnek. Fontos a hőkezelés, azaz ne legyen nyers a brokkoli és a karfiol, mert mindenkinek más a tápcsatornájának az állapota és puffadást okozhatnak ezek a nyers zöldségek.

A nyers zöldségeket ecetes vízben lehet megmosni, hogy „fertőtlenítsük”, mert vannak, akiknek panaszt okoznak.

Pirított olajos magvakkal is díszíthetjük és táplálóbbá tehetjük a szendvicseinket. Ilyenek például a pirított napraforgómag, a tökmag, a mandula és a dió. Akik táplálék allergiások az olajos magvak fogyasztására, ne fogyasszák.

Tárolás

Az elkészült vörösbabkrémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk így tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérje tartalmú és hamar bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.

Recept változatok

Lehet a főtt vörösbab helyett főtt csicseriborsót használni, vagy főtt fehér gyöngybabot, vesebabot, tarkababot, és különböző módon ízesíteni pl. fokhagyma helyett lilahagymával, vagy vöröshagymával. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.

Hasznos tanácsok

Fontos, hogy amikor megpuhult a vörösbab, azután tegyük hozzá a sót. A sós vízben nem tud puhára főni a hüvelyes. A héj része kemény marad, ami fogyasztáskor panaszt okozhat (pl. kellemetlen puffadást, ezért feltétlen inkább főzzük túl, nagyon puhára a babot). Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe. Fogyasztáskor kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve rákenni a kenyérre nem javasolt mert elázik a kenyerünk. Uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve és fogyasztáskor kenjük a kenyérre.

Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Ezért később, a nem megfelelő mosogatáskor a megmaradt „maradék”, a további eszköz használatval az ételbe kerülve azt könnyen beindítja és így az megromlik.

További fotó

Vörösbabos szendvicskrém
Vörösbabos szendvicskrém