Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Mokkáskanál olajon pirítjuk a zöldségeket, ezért, akik a napraforgómagra allergiások, azok olyannal főzzenek, ami számukra biztonságos.
A rizstészta helyett lehet kukorica, köles és hajdinatésztát is kifőzni. Mindegyik gluténmentes tészta.
Hozzávalók / 4 fő részére
- 10 dkg vöröslencse
- 4 dl víz
- 1 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma finomra reszelve
- 1 fej vöröshagyma kis kockákra vágva
- 1 db sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db fehérrépa kis kockákra vágva
- 5 cm-s hosszú szárzeller átlósan vékonyra vágva
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint késhegynyi borsikafű
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál só
- teáskanál olaj (szezámolaj, napraforgóolaj, repceolaj, kukoricaolaj – amelyik van, és amelyik nem vált ki allergiás reakciót)
- 20 dkg tészta lehet rizstészta, kukoricatészta stb. egyéni ízlésnek és érzékenységnek megfelelően (akik gluténmentes tészták közül szeretne válogatni bio boltokban kapható kölestészta, hajdinatészta, ciroktészta, quinoatészta)
- Sós vizes uborka savanyúság, kapható az üzletekben, ami tartósítószer nélküli. 2-3 db uborka/fő adaghoz, mérettől függően kb. 10-12 db sós uborka.
- Tálaláskor a tetejét díszíthetem (szórhatom) apróra darabolt nyers zöldekkel pl. petrezselyem, újhagyma, snidling, póréhagyma. Vagy forró vízben néhány perc alatt blansírozott zöld kelkáposztalevéllel, bimbós kellel és brokkolival.
Elkészítés
Vörös lencse
1. A vöröshagymát üvegesre pirítom sóval és az olajjal.
2. Hozzáadom a sót, fehérrépát, sárgarépát és együtt pirítom 4 percig.
3. Pirospaprikával és a borsikafűvel megszórom vagy saját ízlésnek megfelelő fűszert adok hozzá (lehet pl. provancei fűszer keverék, mert az is illik ehhez)
4. Felöntöm 4 dl vízzel és 20 perc alatt puhára főzöm.
Tészta főzés
1. A kiválasztott tésztát forrásban lévő csipet sós vízbe teszem. Figyelmesen olvasva a zacskóra írt tájékoztatást (hány percig főzzem fedő alatt), hogy ne legyen nyers és ne is főzzem túl. Más a főzési ideje a különböző rizstésztáknak, a kukoricatésztának stb.
2. Amikor puha, akkor tésztaszűrővel leszűröm és lemosom. (A megmaradt tészta főzővizét felhasználom krémleves készítéséhez.)
3. Blansírozott zöldség készítése: 3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszek 1 darab kelkáposzta, vagy félbe vágott bimbóskelt, vagy brokkoli rózsákat – ízlés szerint. Ezután keverőtálba teszem, hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.
Várható főzési idő
Kb. 35 perc
A vöröslencse főzési ideje előkészülettel együtt 30 perc. Ezalatt a tésztát ki tudom főzni. Szintén ez alatt lehet lemosni és blansírozni a tetejére szánt zöldségeket (kelkáposzta, fejes káposzta, bimbós kel, brokkoli – ízlés szerint).
Mikor fogyasszuk
Ebédre vagy vacsorára fogyasszuk meleg ételként ezt a könnyű tészta ételt.
Tálalás
Kétféle módon lehet tálalni:
1. Vannak, akik nem szeretik, ha a tésztát összekeverik a ráöntött étellel, ezért lehet először a főtt tésztát alulra tenni a tányérra.
2. Vannak, akik összekeverve szeretik fogyasztani a főtt tésztát a vörös lencsével vagy amit a tetejére tesznek. Így először a tányérra kitesszük a főtt tésztát és egy merőkanállal rátesszük az elkészült vöröslencse fogást.
Tetejét számtalan módon lehet díszíteni, ami igazából nem dísz, hanem az étel tartozéka (valamilyen ZÖLD színű blansírozott zöldséget: kelkáposzta levelet, bimbós kelt, fejes káposztalevelet, petrezselymet).
Lehet nyers zöldet még rászórni: apróra darabolt újhagymával, póréhagymával, snidlinggel, petrezselyemmel is a blansírozott zöldségen felül is.
A savanyú uborkát is lehet legyező szerűen vékonyra szeletelve hozzáadni, vagy átlósan karikára vágva, vagy hosszában hasábokra – ki hogyan szereti.
Számtalan módon lehet szépen díszíteni az ételt.
Tárolás
Hűtőszekrényben lehet 3 napig tárolni.
Recept változatok
Ugyan így készíthetjük el főtt barna lencsével, főtt csicseriborsóval vagy más főtt babokkal, amelyek megfőzve kaphatóak konzervben (tartósítószer nélkül).
Ilyenkor a pirított hagymára, sárgarépára, fehérrépára, szárzellerre tegyünk 2 dl vizet és főzzük puhára a zöldségeket. Amikor puha, ráönthetjük a főtt barna lencsét, főtt csicseriborsót vagy a főtt babot.
Hasznos tanácsok
Általában reggel elkészítjük az egész napra való ételt (levest, főfogást és a desszertet), amit aznap elfogyasztunk.
Ilyenkor felmerül az a kérdés hogyan melegítsem meg a főfogást?
Feltétlen gázlángon vagy fa tüzeléssel kint bográcsban vagy sparhelten úgy, hogy kicsi vizet teszek az összekevert vöröslencsés tésztához és folyamatos keveréssel a gázláng vagy a fatüzelésű láng felett keverem.
Ha külön van a főtt tészta és a vöröslencse fogás, akkor a felmelegítése a főtt tésztának lehet gőz felett. Amikor az edény alján 2 cm vizet forralok és szűrőben van a főtt tészta le is fedhetem és felgőzölöm. A vöröslencse folyékony állagú, azt folyamatos keverés mellett tudom felforralni.
Javasolt az ételt nemcsak felmelegíteni fogyasztáskor, hanem felforralni, azaz hőkezelni, csírátlanítani, hogy ne romoljon meg. Ilyenkor a fedőt hagyjuk rajta, hogy a levegőből a spórák ne menjenek az ételbe. Így „tartósítjuk” természetes módon az ételt, ha több napra kívánjuk eltenni.
Várjuk meg amíg kihűl és úgy tegyük a hűtőszekrénybe. Ősztől télig kint a szabadban fedett helyen, vagy hűvös tiszta pincében javasolt hűtőszekrény helyett az ételeket tárolni. Az étel és a zöldségek, gyümölcsök értéke, hasznossága szervezetünk számára csökken a hűtőszekrényben tárolástól.