Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Mokkáskanál olajon pirítjuk a zöldségeket, ezért, akik a napraforgómagra allergiások, azok olyannal főzzenek, ami számukra biztonságos. 

A rizstészta helyett lehet kukorica, köles és hajdinatésztát is kifőzni. Mindegyik gluténmentes tészta.

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 10 dkg vöröslencse
  • 4 dl víz
  • 1 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 1 fej vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1 db sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db fehérrépa kis kockákra vágva 
  • 5 cm-s hosszú szárzeller átlósan vékonyra vágva
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint késhegynyi borsikafű
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál só
  • teáskanál olaj (szezámolaj, napraforgóolaj, repceolaj, kukoricaolaj – amelyik van, és amelyik nem vált ki allergiás reakciót)
  • 20 dkg tészta lehet rizstészta, kukoricatészta stb. egyéni ízlésnek és érzékenységnek megfelelően (akik gluténmentes tészták közül szeretne válogatni bio boltokban kapható kölestészta, hajdinatészta, ciroktészta, quinoatészta)
  • Sós vizes uborka savanyúság, kapható az üzletekben, ami tartósítószer nélküli. 2-3 db uborka/fő adaghoz, mérettől függően kb. 10-12 db sós uborka.
  • Tálaláskor a tetejét díszíthetem (szórhatom) apróra darabolt nyers zöldekkel pl. petrezselyem, újhagyma, snidling, póréhagyma. Vagy forró vízben néhány perc alatt blansírozott zöld kelkáposztalevéllel, bimbós kellel és brokkolival.

Elkészítés

Vörös lencse

1.   A vöröshagymát üvegesre pirítom sóval és az olajjal.

2.   Hozzáadom a sót, fehérrépát, sárgarépát és együtt pirítom 4 percig.

3.   Pirospaprikával és a borsikafűvel megszórom vagy saját ízlésnek megfelelő fűszert adok hozzá (lehet pl. provancei fűszer keverék, mert az is illik ehhez)

4.   Felöntöm 4 dl vízzel és 20 perc alatt puhára főzöm.

Tészta főzés

1.   A kiválasztott tésztát forrásban lévő csipet sós vízbe teszem. Figyelmesen olvasva a zacskóra írt tájékoztatást (hány percig főzzem fedő alatt), hogy ne legyen nyers és ne is főzzem túl. Más a főzési ideje a különböző rizstésztáknak, a kukoricatésztának stb. 

2.   Amikor puha, akkor tésztaszűrővel leszűröm és lemosom. (A megmaradt tészta főzővizét felhasználom krémleves készítéséhez.)

3.   Blansírozott zöldség készítése: 3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszek 1 darab kelkáposzta, vagy félbe vágott bimbóskelt, vagy brokkoli rózsákat – ízlés szerint. Ezután keverőtálba teszem, hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.

Várható főzési idő

Kb. 35 perc

A vöröslencse főzési ideje előkészülettel együtt 30 perc. Ezalatt a tésztát ki tudom főzni. Szintén ez alatt lehet lemosni és blansírozni a tetejére szánt zöldségeket (kelkáposzta, fejes káposzta, bimbós kel, brokkoli – ízlés szerint).

Mikor fogyasszuk

Ebédre vagy vacsorára fogyasszuk meleg ételként ezt a könnyű tészta ételt.

Tálalás

Kétféle módon lehet tálalni:

1.   Vannak, akik nem szeretik, ha a tésztát összekeverik a ráöntött étellel, ezért lehet először a főtt tésztát alulra tenni a tányérra. 

2.   Vannak, akik összekeverve szeretik fogyasztani a főtt tésztát a vörös lencsével vagy amit a tetejére tesznek. Így először a tányérra kitesszük a főtt tésztát és egy merőkanállal rátesszük az elkészült vöröslencse fogást.

Tetejét számtalan módon lehet díszíteni, ami igazából nem dísz, hanem az étel tartozéka (valamilyen ZÖLD színű blansírozott zöldséget: kelkáposzta levelet, bimbós kelt, fejes káposztalevelet, petrezselymet).

Lehet nyers zöldet még rászórni: apróra darabolt újhagymával, póréhagymával, snidlinggel, petrezselyemmel is a blansírozott zöldségen felül is.

A savanyú uborkát is lehet legyező szerűen vékonyra szeletelve hozzáadni, vagy átlósan karikára vágva, vagy hosszában hasábokra – ki hogyan szereti.

Számtalan módon lehet szépen díszíteni az ételt.

Tárolás

Hűtőszekrényben lehet 3 napig tárolni. 

Recept változatok

Ugyan így készíthetjük el főtt barna lencsével, főtt csicseriborsóval vagy más főtt babokkal, amelyek megfőzve kaphatóak konzervben (tartósítószer nélkül). 

Ilyenkor a pirított hagymára, sárgarépára, fehérrépára, szárzellerre tegyünk 2 dl vizet és főzzük puhára a zöldségeket. Amikor puha, ráönthetjük a főtt barna lencsét, főtt csicseriborsót vagy a főtt babot.

Hasznos tanácsok

Általában reggel elkészítjük az egész napra való ételt (levest, főfogást és a desszertet), amit aznap elfogyasztunk. 

Ilyenkor felmerül az a kérdés hogyan melegítsem meg a főfogást? 

Feltétlen gázlángon vagy fa tüzeléssel kint bográcsban vagy sparhelten úgy, hogy kicsi vizet teszek az összekevert vöröslencsés tésztához és folyamatos keveréssel a gázláng vagy a fatüzelésű láng felett keverem.

Ha külön van a főtt tészta és a vöröslencse fogás, akkor a felmelegítése a főtt tésztának lehet gőz felett. Amikor az edény alján 2 cm vizet forralok és szűrőben van a főtt tészta le is fedhetem és felgőzölöm. A vöröslencse folyékony állagú, azt folyamatos keverés mellett tudom felforralni.

Javasolt az ételt nemcsak felmelegíteni fogyasztáskor, hanem felforralni, azaz hőkezelni, csírátlanítani, hogy ne romoljon meg. Ilyenkor a fedőt hagyjuk rajta, hogy a levegőből a spórák ne menjenek az ételbe. Így „tartósítjuk” természetes módon az ételt, ha több napra kívánjuk eltenni.

Várjuk meg amíg kihűl és úgy tegyük a hűtőszekrénybe. Ősztől télig kint a szabadban fedett helyen, vagy hűvös tiszta pincében javasolt hűtőszekrény helyett az ételeket tárolni. Az étel és a zöldségek, gyümölcsök értéke, hasznossága szervezetünk számára csökken a hűtőszekrényben tárolástól.

További fotó

Vöröslencsés tészta sós uborkával
Vöröslencsés tészta sós uborkával