Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. Akik az olajos magvakra érzékenyek, azok olyan olajat használjanak a főzéshez, amelyik számukra biztonságosak és nem okoznak allergiás panaszokat.
Hozzávalók / 4 fő részére
Zöldborsó ragú
- 30 dkg zöldborsó
- 4 dl víz
- teáskanál só
- 15 dkg sárgarépa szabálytalanra vágva
- 10 cm hosszú egy darab szárzeller, átlósan 2 cm-s darabokra szeletelve
- mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce, ami van odahaza)
Főtt kukoricatészta
- 20 dkg kukoricatészta
- 6 dl víz
- Mokkáskanál só
Céklasaláta
- 10 dkg cékla finom reszelőn reszelve
- 2 db alma finom reszelőn reszelve
- 10 dkg reszelt sárgarépa
- csipet só
Elkészítés
Zöldborsó ragu
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a kifejtett zöldborsót a vízzel, forraljuk fel fedő alatt, majd vegyük kicsire a lángot és főzzük félig puhára.
2. Ezután tegyük bele a sárgarépát, a szárzellert és a sót, majd együtt főzzük teljesen puhára.
Főtt kukoricatészta
1. Forraljuk fel a vizet.
2. Amikor forr a víz, tegyük bele a kukoricatésztát.
3. Annyi ideig főzzük, ami a zacskóján van feltüntetve. Ellenőrizzük, hogy megpuhult-e, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét. Egy tésztát kiveszünk és félbe vágjuk, ha a belsejénél látjuk, hogy még nem főtt meg, kemény. Főzzük tovább készre.
4. Amikor puha a tészta, szűrjük le és tegyük nagyobb edénybe, amiben hideg víz van. A szűrővel szedjük ki és mossuk át még egyszer.
5. Tegyük edénybe és adjuk hozzá a sót és az olajat, keverjük alaposan össze.
Almás céklasaláta
1. A lereszelt céklát, sárgarépát, almát és a csipet sót összekeverjük.
Várható főzési idő
50 perc
Mikor fogyasszuk
Vacsorára fogyasszuk.
Tálalás
Össze is keverhetjük a zöldborsó ragut a főtt kukoricatésztával és tálaljuk mellé a cékla salátát.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Lehet a kukoricatészta helyett más tésztákat főzni. Ügyeljen arra, ha valaki glutén érzékeny, akkor gluténmentes tészták közül válasszon. Például rizstészta, kölestészta, hajdinatészta, ciroktészta stb.
Hasznos tanácsok
Fontos, hogy a zöldborsó legyen puha, mert ellenkező esetben panaszt okozhat.