Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Mokkáskanál olajon pirítjuk a zöldségeket, ezért, akik a napraforgómagra allergiások, azok főzzenek olyan olajjal, ami számukra biztonságos.
Akik puffadnak a zöldborsótól, azoknak javasolom, hogy alaposan rágjanak meg minden falatot. Nyállal jól összekeverve nyeljenek le minden kanál ételt. Akik nem tudják elfogyasztani a gombát, azok gomba nélkül készítsék el az ételt.
Hozzávalók / 4 fő részére
- 25 dkg főtt kerekszemű vagy hosszúszemű barna rizs évszaktól függően
- 25 dkg kifejtett zöldborsó
- 1 teáskanál só
Elkészítés
A barna rizst kétféleképpen is el lehet készíteni:
Vastag talpú edényben
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a rizst és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a rizs.
2. Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le.
3. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.
4. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt, és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük akkor soha nem tud puhára főni a gabona mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Tehát, hagyjuk nyugodtan főni a gabonát.
5. 35 perc múlva zárjuk el a gázt (a fedő ekkor még továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt, és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.
Kuktában főzés
Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott rizsre csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a rizs, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángnál hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Megvárom amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A rizst gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
Zöldborsó főzése
- Lehet kapni készen főtt zöldborsót, amit hozzákeverek a kész barna rizshez.
- Lehet megfőzni is a friss zöldborsót. 3 dl vizet forralok csipet sóval és beleteszem a zöldborsót, majd lefedem. Kb. 20-30 perc alatt megpuhul fajtától függően. Ellenőrizzük kóstolással, hogy puha-e.
- A zöldborsó főzővizét tartsuk meg a leves készítésére, illetve a pirított zöldség alá lehet önteni nehogy leégjen.
Pirított, hasábra vágott szárzeller, és gyufaszálra vágott sárgarépa
Hozzávalók / 4 főre
- 1 szál szárzeller 4 cm hosszúságúra szeletelve, majd 5 mm-es hasábra hosszában vágva
- 1 db sárgarépa oválisra vágva, majd elfektetve vékony gyufaszálra szeletelve
- 1 fél mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál olaj
- a zöldborsó főző vize
Elkészítés
Vastag talpú serpenyőbe tesszük az olajat és felhevítjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket és a fél mokkáskanál sót.
Folyamatosan keverem fakanállal, hogy ne égjen le. A hő és a só hatására a zöldség kiengedi a saját levét és abban megpirul. Lehet hozzáadni, ha tartunk a leégéstől keveset a zöldborsó főző vizéből is.
Amikor megpirult – már nem nyers – akkor elkészült. Nyáron elég, ha roppanósra készítjük (nem teljesen sütjük át puhára), mert ilyenkor hűt. Hidegebb időben viszont inkább alaposabban süssük meg, mert ekkor melegítő hatású.
Reszelt cékla-citrom-sárgarépa saláta
Hozzávalók / 4 Főre
- 1 db közepes méretű cékla vékony reszelőn reszelve
- 1 db sárgarépa vékony reszelőn reszelve
- fél citrom friss leve
- csipet só
Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük és frissen tálaljuk.
Bundázott csiperkegomba
Hozzávalók / 4 főre
- 3 db/fő esetén 12 db kicsi méretű csiperkegomba
- 10 dkg csicseriborsóliszt
- 8 dkg hajdinaliszt
- 8 dkg rizsliszt
- 4 dl víz
- 1 fél mokkáskanál só
Elkészítés
Lemossuk a csiperkegombákat, amivel a tönkjéről a földet eltávolítjuk. Ezzel megtisztítottuk a gombát. Nem vesszük le a héj részét, a növény teljességét készítjük el.
Összekeverjük a bunda tésztáját és abba mártjuk bele a gombákat majd azután beletesszük a forró 5 cm mély olajba.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen se hideg, se túl forró az olaj. Függőlegesen fapálcikát tegyünk az olajba, és amikor alulról gyöngyözni kezd, akkor már elegendő forró a hőmérséklete a sütéshez.
Tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű olajba a tésztába mártott gombákat, lábos méretétől függően 6-8 db-ot egy időpontban így egyszerre sül ki az összes. Fordítsuk meg hogy a másik fele és megsüljön. Így arany barna színű lesz mind a két fele.
Amikor kisültek a bundázott gombák tegyük rácsos tálcára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Várható főzési idő
Kb. 45 perc
- Amíg a barna rizs megfő elkészítem a pirított zöldségeket, a reszelt cékla-citrom-sárgarépa salátát.
- Pirított, hasábra vágott szárzeller, és gyufaszálra vágott sárgarépa – 10 perc
- Zöldborsó puhára főzése kb. 30 perc fajtától függően. Lehet kapni tartósítószer nélkül is főtt zöldborsó konzervet. Azt is lehet használni. Hozzáadjuk a forró barna rizshez és át is melegszik ezzel. De lehet külön kis edényben felforralni és úgy a főfogás barna rizséhez adni.
- Reszelt cékla-citrom-sárgarépa saláta – 6 perc
- A bundázott csiperkegomba elkészítésénél a bunda elkészítése és a kisütés együtt kb. 35 perc.
Mikor fogyasszuk
Ebédre vagy vacsorára fogyasszuk ezt a főfogást.
Tálalás
Gyönyörű színei vannak ennek az ételnek. A narancsos pirított sárgarépa, a halvány zöld szárzeller, az erős üde zöld borsó, a cékla saláta élénk színe mutatós a tányéron. Az aranybarnára sütött bundázott gombát félbe is vághatjuk tálaláskor.
Akik nem kedvelik a gombát azok gomba nélkül fogyasszák el ezt a főfogást.
Tárolás
Hűtőszekrényben lehet tárolni a zöldborsós barna rizst külön, a pirított zöldségeket és a cékla salátát.
A zöldborsós barna rizst és a pirított zöldségeket úgy melegítjük meg, hogy kicsi vizet teszünk alá, és folyamatos keveréssel felmelegszik (a víz pedig elpárolog).
A cékla salátát nem melegítjük, aki melegen vagy langyosan kívánja gázlángra teheti.
Annyi gombát süssünk ki frissen, amit aznap elfogyasztunk.
Recept változatok
Lehet főtt csicseriborsót, főtt babféléket, főtt lencse féléket adni a zöldborsó helyett.
Mindegyik fajta kapható megfőzve konzervben, ami nem tartalmaz tartósítószert. Ez gyors variálásra ad lehetőséget.
Hasznos tanácsok
A bundázott gombát gőzöléssel tudjuk átmelegíteni. Egy kicsi edény alján 2 cm-s vizet forralunk, aminek a tetejére szűrőt teszünk és ebbe helyezzük bele a gombákat. Csak annyit készítsünk, amennyit egy nap alatt elfogyasztunk. Nem javasolt tárolni.