Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Mokkáskanál olajon pirítjuk a zöldségeket, ezért, akik a napraforgómagra allergiások, azok főzzenek olyan olajjal, ami számukra biztonságos. 

Akik puffadnak a zöldborsótól, azoknak javasolom, hogy alaposan rágjanak meg minden falatot. Nyállal jól összekeverve nyeljenek le minden kanál ételt. Akik nem tudják elfogyasztani a gombát, azok gomba nélkül készítsék el az ételt.

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 25 dkg főtt kerekszemű vagy hosszúszemű barna rizs évszaktól függően
  • 25 dkg kifejtett zöldborsó
  • 1 teáskanál só

Elkészítés

barna rizst kétféleképpen is el lehet készíteni:

Vastag talpú edényben

1.    Vastagtalpú edénybe tegyük bele a rizst és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a rizs. 

2.    Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le. 

3.    A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

4.    Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt, és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük akkor soha nem tud puhára főni a gabona mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Tehát, hagyjuk nyugodtan főni a gabonát. 

5.    35 perc múlva zárjuk el a gázt (a fedő ekkor még továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt, és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.

Kuktában főzés

Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott rizsre csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a rizs, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángnál hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Megvárom amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A rizst gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.

Zöldborsó főzése

  • Lehet kapni készen főtt zöldborsót, amit hozzákeverek a kész barna rizshez.
  • Lehet megfőzni is a friss zöldborsót. 3 dl vizet forralok csipet sóval és beleteszem a zöldborsót, majd lefedem. Kb. 20-30 perc alatt megpuhul fajtától függően. Ellenőrizzük kóstolással, hogy puha-e. 
  • A zöldborsó főzővizét tartsuk meg a leves készítésére, illetve a pirított zöldség alá lehet önteni nehogy leégjen.

Pirított, hasábra vágott szárzeller, és gyufaszálra vágott sárgarépa 

Hozzávalók / 4 főre

  • 1 szál szárzeller 4 cm hosszúságúra szeletelve, majd 5 mm-es hasábra hosszában vágva
  • 1 db sárgarépa oválisra vágva, majd elfektetve vékony gyufaszálra szeletelve
  • 1 fél mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál olaj
  • a zöldborsó főző vize

Elkészítés

Vastag talpú serpenyőbe tesszük az olajat és felhevítjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket és a fél mokkáskanál sót.  

Folyamatosan keverem fakanállal, hogy ne égjen le. A hő és a só hatására a zöldség kiengedi a saját levét és abban megpirul.  Lehet hozzáadni, ha tartunk a leégéstől keveset a zöldborsó főző vizéből is.

Amikor megpirult – már nem nyers – akkor elkészült. Nyáron elég, ha roppanósra készítjük (nem teljesen sütjük át puhára), mert ilyenkor hűt. Hidegebb időben viszont inkább alaposabban süssük meg, mert ekkor melegítő hatású.

Reszelt cékla-citrom-sárgarépa saláta

Hozzávalók / 4 Főre

  • 1 db közepes méretű cékla vékony reszelőn reszelve
  • 1 db sárgarépa vékony reszelőn reszelve
  • fél citrom friss leve
  • csipet só

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük és frissen tálaljuk.

Bundázott csiperkegomba

Hozzávalók / 4 főre

  • 3 db/fő esetén 12 db kicsi méretű csiperkegomba
  • 10 dkg csicseriborsóliszt
  • 8 dkg hajdinaliszt
  • 8 dkg rizsliszt
  • 4 dl víz
  • 1 fél mokkáskanál só

Elkészítés

Lemossuk a csiperkegombákat, amivel a tönkjéről a földet eltávolítjuk. Ezzel megtisztítottuk a gombát. Nem vesszük le a héj részét, a növény teljességét készítjük el.

Összekeverjük a bunda tésztáját és abba mártjuk bele a gombákat majd azután beletesszük a forró 5 cm mély olajba.

Ügyeljünk arra, hogy ne legyen se hideg, se túl forró az olaj. Függőlegesen fapálcikát tegyünk az olajba, és amikor alulról gyöngyözni kezd, akkor már elegendő forró a hőmérséklete a sütéshez. 

Tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű olajba a tésztába mártott gombákat, lábos méretétől függően 6-8 db-ot egy időpontban így egyszerre sül ki az összes. Fordítsuk meg hogy a másik fele és megsüljön. Így arany barna színű lesz mind a két fele. 

Amikor kisültek a bundázott gombák tegyük rácsos tálcára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

Várható főzési idő

Kb. 45 perc

  • Amíg a barna rizs megfő elkészítem a pirított zöldségeket, a reszelt cékla-citrom-sárgarépa salátát.
  • Pirított, hasábra vágott szárzeller, és gyufaszálra vágott sárgarépa – 10 perc
  • Zöldborsó puhára főzése kb. 30 perc fajtától függően. Lehet kapni tartósítószer nélkül is főtt zöldborsó konzervet. Azt is lehet használni. Hozzáadjuk a forró barna rizshez és át is melegszik ezzel. De lehet külön kis edényben felforralni és úgy a főfogás barna rizséhez adni.
  • Reszelt cékla-citrom-sárgarépa saláta – 6 perc
  • A bundázott csiperkegomba elkészítésénél a bunda elkészítése és a kisütés együtt kb. 35 perc. 

Mikor fogyasszuk

Ebédre vagy vacsorára fogyasszuk ezt a főfogást.

Tálalás

Gyönyörű színei vannak ennek az ételnek. A narancsos pirított sárgarépa, a halvány zöld szárzeller, az erős üde zöld borsó, a cékla saláta élénk színe mutatós a tányéron. Az aranybarnára sütött bundázott gombát félbe is vághatjuk tálaláskor.

Akik nem kedvelik a gombát azok gomba nélkül fogyasszák el ezt a főfogást.

Tárolás

Hűtőszekrényben lehet tárolni a zöldborsós barna rizst külön, a pirított zöldségeket és a cékla salátát.

A zöldborsós barna rizst és a pirított zöldségeket úgy melegítjük meg, hogy kicsi vizet teszünk alá, és folyamatos keveréssel felmelegszik (a víz pedig elpárolog).

A cékla salátát nem melegítjük, aki melegen vagy langyosan kívánja gázlángra teheti. 

Annyi gombát süssünk ki frissen, amit aznap elfogyasztunk.

Recept változatok

Lehet főtt csicseriborsót, főtt babféléket, főtt lencse féléket adni a zöldborsó helyett.

Mindegyik fajta kapható megfőzve konzervben, ami nem tartalmaz tartósítószert. Ez gyors variálásra ad lehetőséget.

Hasznos tanácsok

A bundázott gombát gőzöléssel tudjuk átmelegíteni. Egy kicsi edény alján 2 cm-s vizet forralunk, aminek a tetejére szűrőt teszünk és ebbe helyezzük bele a gombákat. Csak annyit készítsünk, amennyit egy nap alatt elfogyasztunk. Nem javasolt tárolni.