Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Mokkáskanál olajon pirítjuk a zöldségeket, ezért, akik a napraforgómagra allergiások, azok főzzenek olyannal, ami számukra biztonságos.
Ebben a receptben megadok egy alapot, amit tetszés szerint lehet változtatni, attól függően, hogy éppen milyen zöldséget szeretnék fogyasztani. Ezzel a megoldással tudjuk gazdagítani és színesíteni az étrendünket.
Hozzávalók / 4 fő részére
Alap egyszerű és gyors leves recepthez
- 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 2 db 15-20 cm-s sárgarépa negyedholdra vágva
- 2 db 10 cm-s fehérrépa negyedholdra vágva
- 1 nagy teáskanál só
- 1 mokkáskanál olaj
- fűszerek ízlés szerint
Leves típustól függően
- 1 kisebb karfiol
- 1 kisebb brokkoli
- 15 db bimbós kel
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg megmosott feldarabolt vajbab
- 20 dkg megmosott feldarabolt zöldbab
- 1 db közepes méretű karalábé 1 cm-s kockára vágva
Elkészítés
1. Egy liter vizet a sóval elkezdem forralni.
2. Amikor felforrt, hozzáadom a rózsáira szedett karfiolt/brokkolit/a félbe vágott bimbós kelt és 3-4 percig blansírozom, ügyelve nehogy túlfőzzem.
Fontos, hogy roppanós legyen, de ne nyers. Kiveszem és keverőtálba teszem a blansírozott zöldségeket. Ha vajbab, vagy zöldbab, vagy karalábé levest szeretnék készíteni, akkor azokat feltétlen főzzük puhára. A vajbab/zöldbab és zöldborsó puhára főzéséhez változó az időtartam. Ha kissé „szárazabbat vettünk” akkor tovább tart a főzése. Kapható puhára főzött vajbab, zöldbab és zöldborsó konzerv, ami nem tartalmaz tartósítószert. A blansírozott karfiolt/brokkolit, puhára főtt vajbabot/zöldbabot/karalábét kiveszem a vízből és keverőtálba teszem a további felhasználásig.
3. Amíg felforr a víz addig másik edényben csipet sóval és az olajjal üvegesre pirítom a felkockázott vöröshagymát kevergetve nehogy leégjen. A leégés megakadályozására lehet a forrásban lévő vízből keveset, néhány kanállal hozzá tenni.
4. Amikor üveges a hagyma hozzáadom a feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, majd együtt pirítom a hagymával néhány percig.
5. Ezután hozzáadom a blansírozó vizet és puhára főzöm a répákat.
EZ VOLT IDÁIG AZ ALAP LEVES!
6. Ezután amilyen levest kívánok készíteni annak megfelelően beleteszem az alap leveslébe a blansírozott karfiolt/brokkolit, puhára főtt vajbabot/zöldbabot/karalábét.
ÍGY GYORSAN EL TUDJUK KÉSZÍTENI A LEVESÜNKET, különböző fűszereket használva más karaktert tudunk adni – pl. tárkonyt tehetünk a vajbab leveshez és tárkonyos vajbablevest kapunk.
Lehet kis mennyiségekbe egy vagy többfélét külön-külön blansírozni és tálaláskor mindig másfélét hozzáadni, változatossá téve a levest. Nagyon jól mutat a fehér karfiol és a zöld brokkoli egy levesben, csak úgy, mint a vajbab és a zöldbab egy levesben. Fotók a változatokról a recept végén láthatók.
Várható főzési idő
Kb. 20 perc.
A blansírozás amíg a víz felforr és a karfiol/brokkoli elkészül 10-15 perc.
Ha készen vesszük a puhára főtt vajbabot, zöldbabot, zöldborsót akkor lerövidül a főzési idő.
Ha mi főzzük puhára a vajbabot/zöldbabot/zöldborsót akkor a zöldségek puhulási idejével hosszabbodik meg a főzési idő, ami kb. + 20 perc.
Mikor fogyasszuk
A zöldborsó levesen kívül lehet a reggeli gabonakása mellé kellemes sós könnyű levesként elfogyasztani.
Ebédre és vacsorára egyaránt javasolt a sós könnyű leves elfogyasztása.
Tálalás
Lehet a levest tálaláskor az alábbiakkal lehet szórni: apróra darabolt petrezselyem, újhagyma, póréhagyma és snidling.
Ha tárkonyos vajbableves készül, akkor tárkonyt adjunk a leveshez. Ebben az esetben tálaláskor nem javasolt az apróra vágott petrezselyem használata, mert üti a két íz egymást. Inkább magában élvezzük a tárkonyos fűszeres leves ízét.
Aki mégis szeretne tálaláskor friss zöld színt látni a leves tetején az kevés snidlinget, póréhagymát, újhagymát tegyen a forró leves tetejére, amit nagyon finomra, apróra darabolva vágtunk fel.
Tárolás
Hűtőszekrényben lehet 2 napig tárolni.
Recept változatok
Ugyan arra a leves alapra különböző karakterű levest tudunk készíteni blansírozott karfiolt/brokkolit, puhára főtt vajbabot/zöldbabot/karalábét. Ezt nem csak az alapanyag választék változatosságával, hanem a fűszerezéssel is el tudjuk érni.
Hasznos tanácsok
Lehetőleg annyi levest készítsünk, amennyit egy nap alatt elfogyasztunk. Frissen a legjobb a leves és minden más étel.