Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A gluténmentes kenyér készítéséhez mindenki olyan olajat használjon, ami számára biztonságos (nem okoz allergiát).

Lehet olajos magokkal (napraforgó, tökmag, mandula és dió) illetve, nélkülük is sütni. Ha valaki allergiás az olajos magokra, akkor anélkül készítse el. 

Hozzávalók / 2 db – 60 dkg kenyérhez

  • 400 gr rizsliszt
  • 50 gr kukoricaliszt
  • 60 gr sárgaborsóliszt vagy csicseriborsóliszt (kávédarálóban lisztté lehet őrölni a sárgaborsót)
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 30 gr kukoricakeményítő
  • 15 gr szódabikarbóna
  • 30 gr útifűmaghéj őrlemény
  • 5 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
  • ½ citrom friss leve
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál szezámmag vagy bármilyen olajos maggal (pl. lenmag stb. – ami nem okoz allergiát) a kenyér tetejét megszórva mielőtt a sütőbe tesszük

Elkészítés

  • A száraz alapanyagokat alaposan összekeverem egy tálban (rizsliszt, kukoricaliszt, sárgaborsóliszt, só, kömény, kukoricakeményítő, szódabikarbóna, útifűmaghéj őrlemény)
  • Ezután hozzáadom a folyékony alapanyagokat összekeverve egy kancsóban (víz, olaj, citrom friss leve)
  • Kézzel alaposan összedolgozom, lágy masszát kapok, majd megfelezem.
  • 2 db 35 cm-es kenyérformát sütőpapírral kibélelek és beleteszem a tésztát (ezt érdemes bevizezett kézzel végezni, hogy ne ragadjunk utána). 
  • A kenyértészta felületét vizes kézzel simára igazítom és megszórom egyenletesen szezámmaggal vagy olyan olajos maggal, ami nem okoz allergiát.
  • 180 fokos sütőbe teszem és 40 percig sütöm. 

Várható elkészítési idő

50 perc 

Mikor fogyasszuk

Reggelire különböző szendvics készíthető belőle. 

Lehet úti csomagot is készíteni, amikor munkahelyre, iskolába, kirándulásra vagy más utazásra indulunk.

Lehet bab, lencse, csicseriborsó fasírtos szendvicset is előre összeállítani, két szelet kenyér közé téve. Majd fóliával körbe csomagoljuk, hogy ne essen szét a szendvicsünk.

Amikor szendvicskrémes kenyeret szeretnénk magunkkal vinni fontos, hogy külön-külön dobozokba tegyük a 7 mm-esre szeletelt kenyereket, a 20 dkg-s szendvicskrémet és a nyers zöldeket (piros retek, sörretek, uborka, póréhagyma, újhagyma, snidling, madársaláta, rukkola, jégsaláta). A szendvicskrém víztartalma eláztathatja a szendvicset és így nem lesz élvezhető a fogyasztása. 

Amikor enni szeretnénk, akkor megkenjük a kenyeret a szendvicskrémmel és nyers zöldekkel együtt elfogyasztjuk.

Tálalás

Ízlésesen lehet feldíszíteni a szendvicseket. Sokféle nyers zöldséggel pl. piros retek, jégcsapretek, sörretek, újhagyma, snidling, póréhagyma, sárgarépa, uborka.

Tárolás

Hűtőszekrényben gluténmentes rizslisztből készült kenyér egy hétig tárolható. Lehet mélyhűtőbe is tenni, és amikor reggel szendvicset szeretnénk fogyasztani, este elővesszük a mélyhűtőből a kenyeret. Reggelre ehető hőmérsékletű lesz szobahőmérsékleten tárolva.

Recept változatok

Sokféle gluténmentes kenyér létezik. A sárgaborsó vagy csicseriborsó liszt helyett lehet fehérjetartalmú barnalencse lisztet is használni, ha nincs más. A barnalencse odahaza kávédarálóba könnyen lisztté őrölhető.

A kenyér tetejét lehet szezámmag helyett más olajos magvakkal is szórni sütés előtt és ízlés szerinti fűszereket hozzáadni. Ez egy őrölt kömény ízesítésű kenyér.

A krémlevesekhez a pirított kenyérkockák ízletesek, kellemesen ropogósak. Ezt a gluténmentes kenyeret is lehet erre a célra használni.

Előfordulhat, hogy a nyári salátákra pirított kenyérkockákat szórnak. Aki glutén érzékeny ügyeljen arra, hogy gluténmentes kenyérből készített kockákat használjanak a friss salátájukra.

Hasznos tanácsok

Javasolt annyi kenyeret sütni, ami egy hét alatt elfogyjon, hogy mindig friss kenyerünk legyen hetente.

További fotó

Rozsliszt kukoricaliszt kenyér1
Rozsliszt kukoricaliszt kenyér1