Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 20 dkg főtt csicseriborsó vagy 10 dkg nyers csicseriborsó, amit saját magunk főzünk meg (lehet vásárolni főtt csicseri borsó konzervet, ami nem tartalmaz tartósító szert).
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál szezám olaj (vagy olyan olaj, ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • ½ mokkáskanál só

Elkészítés

Ha nincs főtt csicseriborsónk, akkor kuktában puhára főzzük.

1. Legalább 6 órán át áztassuk a kuktában, amiben főzni fogom egy liter vízben. 

2. Aztán zárjuk le a kuktafedőt, forraljuk fel – ilyenkor sípol a szelep – és azután vegyük kicsi lángra a gázt. Legalább 2 órán át főzzük gyengéden, hogy jól megpuhuljon. 

3. Várjuk meg amíg a kuktafedő magától levehető. Ha marad rajta még folyadék, akkor levesekben vagy ragukban használjuk fel. Meg is ihatjuk, mint egy tömény erőlevest. 

4. Ezután tegyük rá a sót és hagyjuk állni 10 percig, hogy még forrón beszívja a sót.

5. Ezalatt apróra feldaraboljuk a vöröshagymát és a petrezselymet.

6. Végül a feldarabolt vöröshagymát, petrezselymet, az olajat és a főtt csicseriborsót mixerrel pépesre keverem.

Várható főzési idő

Elkészítési idő, ha van főtt csicseriborsó akkor 10 perc.

A csicseriborsó puhára főzési ideje 2 óra. Ez alatt bármilyen más feladatot ellehet elvégezni. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire

Tálalás

Lehet ötletesen tálalni, pl. virág formára vágott sárgarépával.

Tárolás

A maradékot 1 napig hűtőszekrényben lehet tárolni. Mivel tömény fehérje, gyorsan romlik, mert nincs benne tartósítószer.

Recept változatok

A csicseriborsó szendvics krémet sokféle változatban el lehet készíteni ízlés szerint. Lehet beletenni frissen csavart citrom levét, őrölt köményt és más fűszereket is.

Hasznos tanácsok

Lehet vásárolni tartósítószer nélküli csicseriborsó konzervet, amit felhasználhatunk a szendvicskrém elkészítéséhez.

Lehetőleg annyit készítsünk, amennyit 2 nap (készítés napja + másnap) alatt el tudunk fogyasztani. Ha megmarad, tudunk belőle falafelt, csicseriborsó fasírtot készíteni hajdina liszt hozzáadásával. A sütés során hőkezeljük a csicseriborsókrémet, és így még fasírtként 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható.