Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 főre
Barna rizs körethez hozzávalók
- 20 dkg barnarizs
- 4 dl tiszta víz
- 1 mokkáskanál só
Blansírozott kelkáposztához hozzávalók
- 6 db kelkáposzta levél
- 4 dl víz
- só
Rizstejfölhöz hozzávalók
- 3 dkg rizsliszt
- 3 dl víz
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
Cékla-sárgarépa savanyúsághoz hozzávalók
- 1 db kisméretű cékla finomra reszelve
- 1 db kisméretű sárgarépa finomra reszelve
- ½ citrom leve frissen csavarva
- 1 csipet só
Elkészítés
Barnarizs-kása
Barna rizs főzése vastag talpú edényben javasolt.
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barnarizst, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta nem lesz rajta. Mosási javaslat: töltsük rá a vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.
2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.
3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőzcsövecskék alakulnak ki, amik megfőzik a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.
4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig majd fakanállal keverjük össze a főtt barna rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.
Barna rizs kuktában főzve
Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél. A megmosott barnarizshez sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá majd így még 30 percig főzöm és végül elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától kinyitható legyen. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
Blansírozott kelkáposzta készítése
3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszem a megmosott kelkáposzta leveleket. Majd kiveszem és ezután keverőtálba teszem.
Rizstejföl készítése
1. A rizslisztet a vízzel és a sóval összekeverem majd folyamatos keveréssel elkezdem főzni.
2. Amikor besűrűsödött fehér színű (mint egy tejföl) sűrű állagot kapunk. Kb. 5 perc és elzárjuk a gázt.
3. Ehhez hozzáadjuk a finomra reszelt fokhagymát és elkeverjük.
4. A rakott étel tetejére teszem legfelső rétegként mint egy tejfölt.
Cékla-sárgarépa savanyúság készítése
1. A sárgarépát finomra reszelem
2. A céklát finomra reszelem
3. A fél citrom levét kicsavarom
4. Ezután a reszelt sárgarépát, a céklát, a friss citrom levet és a sót összekeverem.
A komplett étel elkészítése
1. Tepsibe teszem rétegenként az elkészült alapanyagokat: alulra a főtt barna rizst, majd a főtt csicseriborsót, ezután a blansírozott kelkáposztaleveleket és a tetejére a rizstejfölt.
2. Sütőbe teszem és 180 fokon 15 percig összesütöm.
Várható elkészítési idő
60 perc
Amíg megfő a barna rizs és a csicseriborsó, addig blansírozzuk a kelkáposztaleveleket és elkészíthetjük a savanyúságot.
Mikor fogyasszuk
Ebédre
Tálalás
Ízlésesen kockákra vágva tálalom.
Tárolás
2 napig hűtőszekrényben tárolható.
Recept változatok
Lehet a barna rizs helyett más főtt gabonákat is használni, mint pl. főtt kölest vagy főtt hajdinát.
Hasznos tanácsok
A reggeli maradék kásákból is és a blansírozott káposztalevelekből is lehet készíteni a rakott ételt, így nem lesz maradék, hanem teljesen átalakítottuk más fogássá.