Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 főre

Barna rizs körethez hozzávalók

  • 20 dkg barnarizs
  • 4 dl tiszta víz
  • 1 mokkáskanál só

Blansírozott kelkáposztához hozzávalók

  • 6 db kelkáposzta levél
  • 4 dl víz

Rizstejfölhöz hozzávalók

  • 3 dkg rizsliszt
  • 3 dl víz
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só

Cékla-sárgarépa savanyúsághoz hozzávalók

  • 1 db kisméretű cékla finomra reszelve
  • 1 db kisméretű sárgarépa finomra reszelve
  • ½ citrom leve frissen csavarva
  • 1 csipet só

Elkészítés

Barnarizs-kása

Barna rizs főzése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barnarizst, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta nem lesz rajta. Mosási javaslat: töltsük rá a vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le. 

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőzcsövecskék alakulnak ki, amik megfőzik a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig majd fakanállal keverjük össze a főtt barna rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

Barna rizs kuktában főzve

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott barnarizshez sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá majd így még 30 percig főzöm és végül elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától  kinyitható legyen. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

Blansírozott kelkáposzta készítése

3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszem a megmosott  kelkáposzta leveleket. Majd kiveszem és ezután keverőtálba teszem. 

Rizstejföl készítése

1. A rizslisztet a vízzel és a sóval összekeverem majd folyamatos keveréssel elkezdem főzni.

2. Amikor besűrűsödött fehér színű (mint egy tejföl) sűrű állagot kapunk. Kb. 5 perc és elzárjuk a gázt.

3. Ehhez hozzáadjuk a finomra reszelt fokhagymát és elkeverjük.

4. A rakott étel tetejére teszem legfelső rétegként mint egy tejfölt.

Cékla-sárgarépa savanyúság készítése

1. A sárgarépát finomra reszelem

2. A céklát finomra reszelem

3. A fél citrom levét kicsavarom

4. Ezután a reszelt sárgarépát, a céklát, a friss citrom levet és a sót összekeverem.

A komplett étel elkészítése

1. Tepsibe teszem rétegenként az elkészült alapanyagokat: alulra a főtt barna rizst, majd a főtt csicseriborsót, ezután a blansírozott kelkáposztaleveleket és a tetejére a rizstejfölt.

2. Sütőbe teszem és 180 fokon 15 percig összesütöm.

Várható elkészítési idő

60 perc

Amíg megfő a barna rizs és a csicseriborsó, addig blansírozzuk a kelkáposztaleveleket és elkészíthetjük a savanyúságot.

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

Ízlésesen kockákra vágva tálalom.

Tárolás

2 napig hűtőszekrényben tárolható. 

Recept változatok

Lehet a barna rizs helyett más főtt gabonákat is használni, mint pl. főtt kölest vagy főtt hajdinát.

Hasznos tanácsok

A reggeli maradék kásákból is és a blansírozott káposztalevelekből is lehet készíteni a rakott ételt, így nem lesz maradék, hanem teljesen átalakítottuk más fogássá.