Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az étel elkészítéshez olyan olajat használjál, ami nem okoz allergiás vagy egyéb más panaszt.

Hozzávalók / 2 főre

RIZSTÉSZTA 

  • 20 dkg száraz rizstészta
  • 2 l víz a tészta főzéséhez

MUSTÁROS BARNALENCSE

  • 15 dkg barnalencse
  • 1 db babérlevél
  • 1 db reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 dl víz

BLANSÍROZOTT BIMBÓSKEL

  • 8 db bimbóskel
  • 4 dl víz
  • csipet só

PIROSRETEK SALÁTA

  • 4 db piros retek megmosva és karikára felszeletelve
  • 1 evőkanál természetes ecet (almaecet) 
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só

Elkészítés

MUSTÁROS BARNALENCSE

1. A lencsét a babérlevéllel és a fokhagymával puhára főzöm 30 percig.

2. Ezután megsózom ízlés szerint és állni hagyom 5 percig, hogy beszívja a sós ízt a lencse.

3. Végül összekeverem a főtt lencsét a mustárral.

RIZSTÉSZTA FŐZÉSE

1. Felforralom a vizet a sóval.

2. Beleteszem a rizstésztát és elkeverem a forrásban lévő vízbe.

3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 6 perc alatt puhára fő. Ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e a tészta.

4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt rizstésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem és tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.

PIROS RETEK SALÁTA

1. Karikákra szeletelem a piros retket.

2. Ezután hozzáadom a sót, a vizet és az ecetet, majd újra alaposan összekeverem.

Várható főzési idő

40 perc

Mikor fogyasszuk

Vacsorára 

Tálalás

Sokféle módon lehet tálalni. Lehet a főtt tészta tetejére tenni a mustáros lencsét, de lehet összekeverve is tálalni.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Ízlés szerint lehet variálni. A mustáros lencse helyett más krémeket is lehet a tészta tetejére tenni pl. csicseriborsókrém (humusz), vagy babkrémek.

Köretnek a rizstészta helyett lehet más tésztaféléket is kifőzni állapotnak megfelelően. Aki gluténérzékeny azoknak kukorica, köles és hajdinatészták javasoltak.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a  gluténmentes tésztákat és másikban a gluténtartalmúakat.