Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az étel elkészítéshez olyan olajat használjál, ami nem okoz allergiás vagy egyéb más panaszt.
Hozzávalók / 2 főre
RIZSTÉSZTA
- 20 dkg száraz rizstészta
- só
- 2 l víz a tészta főzéséhez
MUSTÁROS BARNALENCSE
- 15 dkg barnalencse
- 1 db babérlevél
- 1 db reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 4 dl víz
- só
BLANSÍROZOTT BIMBÓSKEL
- 8 db bimbóskel
- 4 dl víz
- csipet só
PIROSRETEK SALÁTA
- 4 db piros retek megmosva és karikára felszeletelve
- 1 evőkanál természetes ecet (almaecet)
- 1 dl víz
- 1 csipet só
Elkészítés
MUSTÁROS BARNALENCSE
1. A lencsét a babérlevéllel és a fokhagymával puhára főzöm 30 percig.
2. Ezután megsózom ízlés szerint és állni hagyom 5 percig, hogy beszívja a sós ízt a lencse.
3. Végül összekeverem a főtt lencsét a mustárral.
RIZSTÉSZTA FŐZÉSE
1. Felforralom a vizet a sóval.
2. Beleteszem a rizstésztát és elkeverem a forrásban lévő vízbe.
3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 6 perc alatt puhára fő. Ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e a tészta.
4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt rizstésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem és tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.
PIROS RETEK SALÁTA
1. Karikákra szeletelem a piros retket.
2. Ezután hozzáadom a sót, a vizet és az ecetet, majd újra alaposan összekeverem.
Várható főzési idő
40 perc
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
Sokféle módon lehet tálalni. Lehet a főtt tészta tetejére tenni a mustáros lencsét, de lehet összekeverve is tálalni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Ízlés szerint lehet variálni. A mustáros lencse helyett más krémeket is lehet a tészta tetejére tenni pl. csicseriborsókrém (humusz), vagy babkrémek.
Köretnek a rizstészta helyett lehet más tésztaféléket is kifőzni állapotnak megfelelően. Aki gluténérzékeny azoknak kukorica, köles és hajdinatészták javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes tésztákat és másikban a gluténtartalmúakat.