Fogyasztási javaslat

Gluén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 főre

Főtt barna rizshez hozzávalók

  • 20 dkg barna rizs
  • 4 dl tiszta víz
  • csipet só

Vörösbabhoz alapanyagok

  • 8 dkg vörösbab
  • 1 db babérlevél
  • 8 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

Savanyú káposztás részhez alapanyagok

  • 2 db közepes vagy nagyméretű vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj (repce, napraforgó, szezám stb. – olyan olajat használj, ami nem okoz allergiás reakciót)
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 db babérlevél
  • 2,5 dl víz
  • ½ mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény

Elkészítés

Barnarizs-kása

Főtt barna rizs készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barna rizst, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta nem lesz rajta. Mosási javaslat: töltsük rá a vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a főzővizet és a csipet sót, majd fedjük le. 

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 35 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőzcsövecskék alakulnak ki, amik megfőzik a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. 

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig és fakanállal keverjük össze a főtt barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

Barnarizskása kuktában főzve

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott barna rizshez egy csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm.

Ezután elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedőt ki lehessen nyitni. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

Vörösbab főzése

Lehet kapni tartósítószer mentesen főtt vörösbab konzervet, így amikor nincs idő ezt is lehet használni.

1. Kiválogatom a vörösbabot a rossz szemektől és a kis kavicsoktól.

2. Szűrőbe téve megmosom a vörösbabot – csap alá tartom, vagy kis keverőtálba teszem és 3 alkalommal vizet engedek rá majd szűrőn át a vörösbab mosóvizét kiöntöm.

3. A főző edénybe beleteszem a főzővizével és a babérlevéllel együtt, majd így legalább 3 órán át áztatom főzés előtt.

4. A vastag talpú főző edényben vagy kuktában a vörösbabot áztatás után elkezdem főzni.

5. Felforralom, ezután kicsi lángra veszem majd fedő alatt 50 perc alatt puhára főzöm.

6. Ezután adom hozzá a sót és kiveszem a babérlevelet.

Savanyú káposzta alap főzése

1. A vöröshagymákat apró kockákra vágom és az olajon üvegesre pirítom.

2. Ezután hozzáadom a savanyú káposztát, a sót, a vizet és a köménymagot.

3. Lefedem az edényt és felforralom.

4. Felforralás után kicsire veszem a lángot és 35 perc alatt puhára főzöm a savanyú káposztát.

A savanyú káposztát összekeverem a főtt vörösbabbal és még további 5 percig főzöm.

Várható főzési idő

50 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

Tálaláskor sokféle módon díszíthetem az ételt. Például friss apróra darabolt petrezselyemmel, újhagymával, snidlinggel, póréhagymával szórhatom a tetejét, vagy más módon is díszíthető.  

Tárolás

A maradékot 3 napig hűtőszekrényben lehet tárolni.

Recept változatok

Lehet ugyan ezt a főfogást a főtt vörösbab helyett főtt csicseriborsóval, vagy más babfélékkel helyettesíteni. 

A főtt barna rizs helyett más főtt gabonával is tálalhatom, mint pl. kölessel, puliszkával vagy hajdinával.

Lehet főtt tésztával (rizs, köles, kukorica stb.) is a főtt barna rizst helyettesíteni.

Hasznos tanácsok

A savanyú káposztás étel egy hétig is hűtve tárolható. 

A főtt gabonák maximum 3 napig, a tésztákat mindig frissen főzzük ki, az gyorsan elkészíthető.

A változatosságért is javasolt friss ételt készíteni naponta.