Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Ha érzékeny vagy a napraforgómagra, akkor olyan olajos magot (szezámmag, tökmag stb.) használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 főre
- 8 dkg vörösbab
- 1 db babérlevél
- 5 dl tiszta víz
- 1 kicsi lilahagyma
- 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- 1 mokkáskanál só
- 1 db uborka a szendvics tetejére (megmosva és) felszeletelve
PIRÍTOTT NAPRAFORGÓMAG
- 10 dkg napraforgómag
- ½ mokkáskanál só
- 1 teáskanál víz
Elkészítés
VÖRÖSBABOS SZENDVICSKRÉM
1. A kiválogatott és megmosott vörösbabot előző este beáztatom vagy 3-4 órán át áztatom.
2. Ezután vastag talpú edénybe vagy kuktába teszem a babérlevéllel és a vízzel.
3. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.
4. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 20 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.
5. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót. Megvárjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).
6. Mixer gépbe teszem a főtt sós vörösbabot, a feldarabolt lilahagymát, és az evőkanál olajat.
7. Mixerrel simára pépesítem. Botmixerrel is lehet pépesíteni.
8. Fogyasztáskor a kenyeret megkenem a szendvicskrémmel majd rászórom a
pirított napraforgómagot és a felszeletelt uborkát.
PIRÍTOTT NAPRAFORGÓMAG
1. Serpenyőbe teszem a 10 dkg napraforgómagot.
2. Meggyújtom a gázt és folyamatos keveréssel világosbarnára pirítom.
3. A forró napraforgómagot edénybe kiteszem és hozzáadom az egy teáskanálvízben feloldott fél mokkáskanálnyi sót. Elkeverem, a víz elpárolog és a sót beszívja a napraforgómag. Ezután lehet használni. Hideg magnál már nem működik ez a módszer!
Várható elkészítési idő
50 perc
Ha van főtt vörös bab akkor 10 perc alatt elkészül a vörös bab krém.
Mikor fogyasszuk
Lehet különböző napszakban fogyasztani.
Aki megszokta, hogy szendviccsel indítja a napot, az reggelire fogyassza.
Lehet 10 óraira, uzsonnára egy-két szeletet fogyasztani, kiegészítve a reggeli, ebéd és vacsora étkezéseket, ha kevésnek bizonyult valamiért.
Aki megszokta, hogy vacsorára szendvicset eszik, az fogyassza vacsorára.
Tálalás
Vékonyra szeletelt uborkával és pirított napraforgómaggal díszíthetem tálaláskor a szendvicset.
Tárolás
Az elkészült vörösbab krémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és ezért könnyen bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.
Recept változatok
Lehet a főtt vörösbab helyett főtt tarkababot vagy más babféléket, illetve főtt csicseriborsót használni. Különböző módon lehet ízesíteni pl. fokhagymával, vöröshagymával, újhagymával, póréhagymával, snidlinggel. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.
Hasznos tanácsok
Lehet vásárolni főtt vörösbab konzervet, ami tartósítószert nem tartalmaz.
Ha saját magunk főzzük meg a babot a főzéshez használjunk babérlevelet, hogy megpuhuljon és ne okozzon gázképződést.
Fontos, hogy amikor megpuhult a vörösbab azután tegyük hozzá a sót. A sós vízben nem tud puhára főni a hüvelyes, a héj része kemény marad, ami fogyasztáskor panaszt okozhat (pl. kellemetlen puffadást). Ezért feltétlen inkább főzzük túl, nagyon puhára a babot.
Amikor elkészül a szendvics krémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.
Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.
Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.
Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.