Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az étel elkészítéshez olyan olajat használjál, ami nem okoz allergiás vagy egyéb más panaszt.

Ezt a fogást elkészítheted csicseriborsó helyett gombával (fotó a recept végén) vagy más főtt növényi fehérjével (lencse, bab) is.

Hozzávalók / 2 főre

RIZSTÉSZTA 

  • 20 dkg száraz rizstészta
  • 2 l víz a tészta főzéséhez 

CSICSERIBORSÓ

  • 15 dkg csicseriborsó
  • 1 db babérlevél
  • 8 dl víz

PIRÍTOTT GOMBA 

  • 30 dkg csiperke gomba (vagy tetszőlegesen a kedvenc ehető gombákból is lehet válogatni)
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
  • ha van friss bazsalikom 5-6 szál apró darabokra vágva
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, repce – olyat használj, ami nem okoz allergiás panaszt)

PIRÍTOTT (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)

  • 1 db kb. 15 cm-s méretű sárgarépa
  • 1 db kb. 15 cm-s méretű jégcsapretek
  • 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce – olyat használj, ami nem okoz allergiás panaszt)
  • 1 mokkáskanál só

CÉKLA-ALMA-LILAHAGYMA SALÁTA

  • 1 db kisméretű cékla
  • 1 db alma nagyobb lyukú reszelőn reszelve
  • ½ kisméretű lilahagyma apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál természetes ecet (almaecet) 
  • 1 csipet só

Elkészítés

CSICSERIBORSÓ FŐZÉSE

1. Megmosom a csicseriborsót és kuktába teszem a babérlevéllel.

2. Felforralom, majd a szelep sípolni fog.

3. Ezután kicsire veszem a lángot és 50 perc alatt puhára főzöm a csicseriborsót.

4. Amikor kihűlt, kinyitom a kuktafedőt és sót teszek a csicseriborsóra, hogy beszívja a só ízét (kb. 10 perc).

Lehet vásárolni főtt csicseriborsó konzervet, amiben nincs tartósítószer és azt is fel lehet használni.

PIRÍTOTT GOMBA

1. Megmosom a gombát a földtől. A gomba bőrét rajta hagyom. A lényeg, hogy ne legyen homokos és földes.

2. Ezután felszeletelem és az edénybe teszem.

3. Hozzáadom a sót és az olajat.

4. Alacsony lángra teszem, a gomba kiengedi a saját levét és ebben megpárolódik fajtától és mérettől függően 15 perc alatt.

PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEK (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)

1. Megmosom a sárgarépát és a jégcsapretket. Lényeg hogy ne legyen homokos, és földes.

2. Ezután oválisra felszeletelem a gyökeres zöldségeket és az ovális karikákat lefektetve vékony csíkokat vágok.

3. Hozzáadom a sót, olajat majd folyamatos keveréssel pirítom közepes lángon. A só és a hő hatására kiengedik a répák a nedvességüket és abban megpuhulnak kb. 10 perc alatt.

RIZSTÉSZTA FŐZÉSE

1. Felforralom a vizet a sóval.

2. Beleteszem a rizstésztát és elkeverem a forrásban lévő vízbe.

3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 6 perc alatt puhára fő. Ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e a tészta.

4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt rizstésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem, majd tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.

5. Végül ízlés szerint sózom.

CÉKLA-ALMA-LILAHAGYMA SALÁTA

1.   A lereszelt céklát, almát és az apró kockákra vágott lilahagymát összekeverem.

2.   Ezután hozzáadom sót, az ecetet és újra alaposan összekeverem.

Várható főzési idő

30 perc – ha főtt csicseriborsó konzervet használunk, hamarabb elkészül a vacsora.

Ha mi főzzük meg a csicseriborsót, akkor legalább 50 perc a főzési idő. Amíg fő a csicseriborsó ki tudjuk főzni a tésztát és elkészíteni a saláta-savanyúságot.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára 

Tálalás

Sokféle módon lehet tálalni. Aki szereti a gombát is és a csicseriborsót is, lehet mind a kettővel együtt tálalni. Azonban lehet külön-külön is a sült gombát, a főtt csicseriborsót, a főtt tésztát és a pirított zöldségeket.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Ízlés szerint lehet variálni. Akik nem kedvelik a gombát, azok számára lehet főtt csicseriborsót vagy főtt lencseféléket vagy főtt zöldborsót is adni.

Sokféle gombafélét lehet használni. Lehet szárított gombát vízbe tenni, majd amikor megszívta magát a vízzel azután elkészíteni a gombát. Lehet vegyes gombából is készíteni. 

Köretnek a rizstészta helyett lehet más tésztaféléket is kifőzni állapotnak megfelelően. Aki glutén érzékeny annak  kukorica, köles és hajdinatészták javasoltak.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a  gluténmentes tésztákat és másikban a glutén tartalmúakat.

A gombát kedvelők számára ez egy remek vacsora. Aki nem kedveli a gombaféléket számára bármilyen főtt lencse, főtt bab, főtt csicseriborsó tökéletesen megfelel a gomba helyett.

További fotó

Pirított zöldséges gombás rizstészta, cékla-alma-lilahagyma salátával
Pirított zöldséges gombás rizstészta, cékla-alma-lilahagyma salátával