Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az étel elkészítéshez olyan olajat használjál, ami nem okoz allergiás vagy egyéb más panaszt.
Ezt a fogást elkészítheted csicseriborsó helyett gombával (fotó a recept végén) vagy más főtt növényi fehérjével (lencse, bab) is.
Hozzávalók / 2 főre
RIZSTÉSZTA
- 20 dkg száraz rizstészta
- só
- 2 l víz a tészta főzéséhez
CSICSERIBORSÓ
- 15 dkg csicseriborsó
- 1 db babérlevél
- 8 dl víz
- só
PIRÍTOTT GOMBA
- 30 dkg csiperke gomba (vagy tetszőlegesen a kedvenc ehető gombákból is lehet válogatni)
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
- ha van friss bazsalikom 5-6 szál apró darabokra vágva
- 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, repce – olyat használj, ami nem okoz allergiás panaszt)
PIRÍTOTT (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)
- 1 db kb. 15 cm-s méretű sárgarépa
- 1 db kb. 15 cm-s méretű jégcsapretek
- 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce – olyat használj, ami nem okoz allergiás panaszt)
- 1 mokkáskanál só
CÉKLA-ALMA-LILAHAGYMA SALÁTA
- 1 db kisméretű cékla
- 1 db alma nagyobb lyukú reszelőn reszelve
- ½ kisméretű lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 evőkanál természetes ecet (almaecet)
- 1 csipet só
Elkészítés
CSICSERIBORSÓ FŐZÉSE
1. Megmosom a csicseriborsót és kuktába teszem a babérlevéllel.
2. Felforralom, majd a szelep sípolni fog.
3. Ezután kicsire veszem a lángot és 50 perc alatt puhára főzöm a csicseriborsót.
4. Amikor kihűlt, kinyitom a kuktafedőt és sót teszek a csicseriborsóra, hogy beszívja a só ízét (kb. 10 perc).
Lehet vásárolni főtt csicseriborsó konzervet, amiben nincs tartósítószer és azt is fel lehet használni.
PIRÍTOTT GOMBA
1. Megmosom a gombát a földtől. A gomba bőrét rajta hagyom. A lényeg, hogy ne legyen homokos és földes.
2. Ezután felszeletelem és az edénybe teszem.
3. Hozzáadom a sót és az olajat.
4. Alacsony lángra teszem, a gomba kiengedi a saját levét és ebben megpárolódik fajtától és mérettől függően 15 perc alatt.
PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEK (GYUFASZÁLRA VÁGOTT GYÖKERES ZÖLDSÉGEK)
1. Megmosom a sárgarépát és a jégcsapretket. Lényeg hogy ne legyen homokos, és földes.
2. Ezután oválisra felszeletelem a gyökeres zöldségeket és az ovális karikákat lefektetve vékony csíkokat vágok.
3. Hozzáadom a sót, olajat majd folyamatos keveréssel pirítom közepes lángon. A só és a hő hatására kiengedik a répák a nedvességüket és abban megpuhulnak kb. 10 perc alatt.
RIZSTÉSZTA FŐZÉSE
1. Felforralom a vizet a sóval.
2. Beleteszem a rizstésztát és elkeverem a forrásban lévő vízbe.
3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 6 perc alatt puhára fő. Ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e a tészta.
4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt rizstésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem, majd tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.
5. Végül ízlés szerint sózom.
CÉKLA-ALMA-LILAHAGYMA SALÁTA
1. A lereszelt céklát, almát és az apró kockákra vágott lilahagymát összekeverem.
2. Ezután hozzáadom sót, az ecetet és újra alaposan összekeverem.
Várható főzési idő
30 perc – ha főtt csicseriborsó konzervet használunk, hamarabb elkészül a vacsora.
Ha mi főzzük meg a csicseriborsót, akkor legalább 50 perc a főzési idő. Amíg fő a csicseriborsó ki tudjuk főzni a tésztát és elkészíteni a saláta-savanyúságot.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
Sokféle módon lehet tálalni. Aki szereti a gombát is és a csicseriborsót is, lehet mind a kettővel együtt tálalni. Azonban lehet külön-külön is a sült gombát, a főtt csicseriborsót, a főtt tésztát és a pirított zöldségeket.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Ízlés szerint lehet variálni. Akik nem kedvelik a gombát, azok számára lehet főtt csicseriborsót vagy főtt lencseféléket vagy főtt zöldborsót is adni.
Sokféle gombafélét lehet használni. Lehet szárított gombát vízbe tenni, majd amikor megszívta magát a vízzel azután elkészíteni a gombát. Lehet vegyes gombából is készíteni.
Köretnek a rizstészta helyett lehet más tésztaféléket is kifőzni állapotnak megfelelően. Aki glutén érzékeny annak kukorica, köles és hajdinatészták javasoltak.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes tésztákat és másikban a glutén tartalmúakat.
A gombát kedvelők számára ez egy remek vacsora. Aki nem kedveli a gombaféléket számára bármilyen főtt lencse, főtt bab, főtt csicseriborsó tökéletesen megfelel a gomba helyett.